«Γιουρούσι»!!! Αυτό θέλει η Άγκυρα μετά την υφαλοκρηπίδα

 Και η Σερβία στο «παιχνίδι», επιμένει το Βερολίνο

Μετά το Oruc Reis η Άγκυρα θα στείλει και γεωτρύπανο; Ένα είναι το βέβαιο: Ο επόμενος μεγάλος στόχος της Άγκυρας έπειτα από την αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα είναι αύξηση της πίεσης με στόχο την αποστρατικοποίηση των ακριτικών μας νησιών.

Αν έχετε παρατηρήσει, τις τελευταίες εβδομάδες με ένα μέσω ενός πρωτόγνωρου κύματος navtex και notam, η Τουρκία ακόμα και χωρίς αφορμή ζητά επιτακτικά οι φρουρές των νησιών μας να σταματήσουν κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα και ταυτόχρονα η Πολεμική Αεροπορία να μην πετά πάνω από αυτά!!!

Χαρακτηριστικό είναι πως στην τελευταία οδηγία που εξέδωσε, περιλαμβάνει συνολικά 13 Ελληνικά νησιά στο προκλητικό και παράλογο αίτημά της για αποστρατικοποίηση από το βορειοανατολικό Αιγαίο και την Σαμοθράκη έως το «αγκάθι» στα σχέδια του Ερντογάν που λέγεται Καστελόριζο.

Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Χίος, Ψαρά, Ικαρία, Λέσβος, Σάμος, Πάτμος, Ρόδος, Τήλος και Χάλκη είναι τα υπόλοιπα νησιά του Αρχιπελάγους, τα οποία η Τουρκία απαιτεί να μείνουν αφύλακτα, προκειμένου το Πολεμικό μας Ναυτικό να απο0μακρυνθεί από αυτά και την δυνατότητα κάλυψης και στρατηγικών κινήσεων που του παρέχουν.

Τα όρια που έθεσε η Τουρκία ουσιαστικά κηρύττει το Αιγαίον Πέλαγος απαγορευμένη ζώνη για τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.

Η πρώτη ΝΟΤΑΜ λήγει σήμερα 30/11 τα μεσάνυχτα, αλλά η δεύτερη επεκτείνεται μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Ιδού ολόκληρη οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ:

A6187/20 (Issued for LTBB LGGG) – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:

THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE ‘A3533/20’ NOTAM ISSUED BY GREEK CAA.

THE ‘A3533/20’ NOTAM ISSUED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF GREECE’S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS OF EASTERN AEGEAN ISLANDS UNDER ‘THE 1947 PARIS PEACE TREATY’ RODOS (RHODES) AND MEIS (CASTELLORIZO) MENTIONED IN THE NOTAM AT REFERENCE HAS A DEMILITARIZED STATUS. THUS RODOS (RHODES) AND MEIS (CASTELLORIZO) AND/OR HER TERRITORY MUST NOT BE INCLUDED IN ANY SCENERIO/CONCEPT OF ANY MILITARY TRAINING OR EXERCISE. 27 NOV 13:25 2020 UNTIL 30 NOV 21:59 2020. CREATED: 27 NOV 13:27 2020

A6170/20 (Issued for LTBB LGGG) – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:

THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A3521/20 LGGGYNYX NOTAM ISSUED BY GREEK CAA.

THE A3521/20 NOTAM ISSUED BY GREEK CAA CONTITUES A BREACH OF GREECE’S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS OF EASTERN AEGEAN ISLANDS UNDER ‘THE 1914 SIX POWER’S DECISION’, ‘THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY (WITH ITS ANNEX, THE CONVENTION RELATING TO THE REGIME OF THE STRAITS)’ AND ‘THE 1947 PARIS PEACE TREATY’. SEMADIREK (SAMOTHRACE), BOZBABA (AYA EVSTRATIOS), IPSARA (PSARA), SAKIZ (CHIOS), AHIKERYA (NICARIA), LIMNI (LEMNOS), MIDILLI (MITYELENE), SISAM (SAMOS), ILEKI (TILOS), HERKE (CALKI), MEIS (CASTELLORIZO), BATNOZ (PATMOZ) MENTIONED IN THE NOTAM AT REFERENCE HAS A DEMILITARIZED STATUS. THUS SEMADIREK (SAMOTHRACE), BOZBABA (AYA EVSTRATIOS), IPSARA (PSARA), SAKIZ (CHIOS), AHIKERYA (NICARIA), LIMNI (LEMNOS), MIDILLI (MITYELENE), SISAM (SAMOS), ILEKI (TILOS), HERKE (CALKI), MEIS (CASTELLORIZO), BATNOZ (PATMOZ) AND/OR HER TERRITORY MUST NOT BE INCLUDED IN ANY SCENERIO/CONCEPT OF ANY MILITARY TRAINING OR EXERCISE. 04 JAN 06:00 2021 UNTIL 26 FEB 18:00 2021. CREATED: 27 NOV 07:21 2020

Στις NOTAM και NAVTEX για τα νησιά προστίθενται εμπρηστικά δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα εφημερίδων, τα οποία παρουσιάζουν φωτογραφίες και βίντεο από τις Ελληνικές Δυνάμεις Εθνοφυλακής και εικόνες στρατιωτών να αποβιβάζονται στο λιμάνι της Μεγίστης, αλλά και ενδελεχείς υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Έως τον Οκτώβριο έφτασαν τις 368 και ήδη τον μήνα που ολοκληρώνεται έχουν καταγραφεί ακόμη περισσότερες. Το 2019 ήταν 124 ενώ το 2018 47.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η Άγκυρα ξεκινά γεωστρατηγικό «γιουρούσι», επενδύοντας συνεχώς στην ένταση πάνω και γύρω  από τα Ελληνικά νησιά και επιζητεί να καταγράφεται η αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα.

Παράλληλα, η Άγκυρα θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για αυτήν την συμπεριφορά της ούτε και σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της, για τις οποίες πιέζει η Αθήνα της Βρυξέλλες.

Η ΣΕΒΡΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ

Την ίδια ώρα, βέβαια, το μέτωπο υπέρ των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας ενισχύεται.

Όπως αναφέρει και η Καθημερινή, στις κυρώσεις προσχωρεί και η Σερβία. Το πλαίσιο για τις συγκεκριμένες κυρώσεις υιοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Βάσει αυτού, επιβάλλεται απαγόρευση μετακινήσεων στην Ε.Ε. των ατόμων στα οποία έχουν επιβληθεί τα περιοριστικά αυτά μέτρα και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων (το πεδίο εφαρμογής των μέτρων επεκτείνεται πλέον και στην Σερβία).

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, με συντριπτική πλειοψηφία (631 ψήφους υπέρ, 3 αρνητικές και 59 αποχές) εγκρίθηκε μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδικάζει τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζητεί την επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκύρας.

Η Γερμανία, ωστόσο, αντιστέκεται και παριστάνει πως «καυγαδίζει» με την Άγκυρα για την…νηοψία ανοιχτά της Λιβύης.

Ως εκ τούτου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Politico δήλωσε ότι η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

loading...