ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ

Της Λέττας Καλαμαρά
Το thedayaftergr από μέρες, την 28 Δεκεμβρίου 2018, την 2 Ιανουαρίου 2018 και την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων, αποκάλυψε την αιτία όλης της πολιτικής αποσταθεροποίησης που θα βιώναμε με τα πρωτοφανή φαινόμενα στη Βουλή και στις Ένοπλες Δυνάμεις μεταπολιτευτικά. Ο λόγος της αποκάλυψης, εκτός του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, ήταν η βαθιά πίστη τώρα και πάντα στη δημοκρατία, χωρίς την παραμικρή ανάμιξη των Ενόπλων Δυνάμεων στα εσωτερικά του Κράτους.

Η αιτία είναι η επιδιωκόμενη από εξωθεσμικούς κύκλους αποστράτευση του Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού Στεφανή, του οποίου η διεθνής εμπειρία, η στρατιωτική γνώση και το υψηλό φρόνημα φαίνεται πως ενοχλεί.

Στο παρελθόν είναι αλήθεια ότι είχαν υπάρξει δημοσιεύματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις αναφερόμενα στο σενάριο να κληθούν από την πολιτική ηγεσία σε επιχειρήσεις δημόσιας τάξης και ασφάλειας, τα οποία ευτυχώς ουδέποτε επαληθεύτηκαν στην πράξη. Ο νέος ΥΕΘΑ κ.Αποστολάκης δεσμεύτηκε δημόσια με την ανάληψη των τιμητικών καθηκόντων του με μία ξεκάθαρη δήλωση: “Πίστευα και πιστεύω στην αξία της πολιτικής σταθερότητας και ανάγκης της απρόσκοπτης θεσμικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος σε σταθερούς χρονικούς κύκλους”.


Πάντα υποθετικά φυσικά, σε οποιαδήποτε μελλοντική πολιτική αποσταθεροποίηση και ανάγκη απρόσκοπτης θεσμικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, όπως π.χ. η λειτουργία της Βουλής με την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού διαδηλωτών εντός αυτής στην οποία οι αρχές δημόσιας τάξης και ασφάλειας δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν, ο νέος ΥΕΘΑ εκ πίστης ή αιτήματος του Πρωθυπουργού θα μπορούσε να βοηθήσει σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το καλό του τόπου. Τα εν λόγω σενάρια είναι πάντα υποθετικά. Βέβαια τέτοιου είδους τυχόν παρεμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας θα απαιτούσαν μία συγκαταβατική ηγεσία Στρατού, που αν όφειλε και την προαγωγή στον ΥΕΘΑ, θα ανταποκρινόταν προθύμως στο κάλεσμά του.


Η Πέμπτη 17 Ιανουαρίου είναι κοντά με τους Τούρκους να ασκούνται στο Καστελόριζο, την ΑΔΕΔΥ να απεργεί, τη στρατιωτική ηγεσία να κρίνεται και τα ΜΑΤ να έχουν δεχτεί αυστηρές επιπλήξεις απο την τελευταία φορά για τις ενέργειες τους υπερασπιζόμενοι την Ελληνική Βουλή.

Τι Αποστολάκης, τι Ζερβάκης, εκ Κρήτης μάλλον συμπτωματικά, λοιπόν και δεν μένει να δούμε αν οι επερχόμενες κρίσεις μας διαψεύσουν… Εξάλλου υπάρχει και η Λακωνία που αδημονεί. Άλλωστε πληροφορίες αργά το βράδυ της Τρίτης (15/1/2019) τόνιζαν πως το βλέμμα των κριτών είχε κατέβει πολύ χαμηλά στην ιεραρχία. Μετά, όμως, ξανανέβηκε προς τα πάνω. Τι να εννοούσαν, άραγε; Πιο σημαντικό, όμως, είναι να μας διαψεύσουν τα σενάρια για τα γεγονότα τις επόμενες ώρες μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές το 2019, ελπίζουμε…

loading...