Αποκρουστικές συνήθειες της ανθρώπινης φύσης

Βλέπετε εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε τελικά όσο πολιτισμένοι
διατεινόμαστε, μιας και φαίνεται ότι σε πολλά πράγματα δεν έχουμε κάνει βήμα από την πρωτόγονη εποχή μας.

Αγαπάμε λοιπόν να επιδιδόμαστε σε αηδιαστικά «χόμπι» που μόνο ανατριχιαστικά λογίζονται, κάνοντας ακόμα και τα ζώα που δεν ασχολούνται συνήθως με τέτοιες λεπτομέρειες να μας κοιτούν με έκπληξη για τη σιχαμερή μας φύση.

Μην ανησυχείτε πάντως πολύ, καθώς δεν είστε μόνοι στην αποκρουστική καθημερινή οδύσσεια, μιας και όλοι μας τσαλαβουτάμε λίγο πολύ στη δεξαμενή της σιχασιάς…

Συνηθίζουμε να «αεριζόμαστε» παντού

Το σώμα μας είναι μια ασίγαστη μηχανή παραγωγής δύσοσμων αερίων και οι μελέτες δεν αφήνουν εδώ κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων πέρδεται λοιπόν τουλάχιστον 10 φορές το 24ωρο, παράγοντας κατά μέσο όρο 1 λίτρο σιχαμερών οσμών τη μέρα. Υπάρχει ωστόσο ένα μέρος που είναι εγγυημένο ότι σπάμε τα κοντέρ της «ευωδίας», λες και το σώμα μας περνά σε άλλον τρόπο λειτουργίας.

Ναι, το αεροπλάνο! Όποιος εξάλλου πετάει συχνά, το ξέρει αυτό καλά. Όσο το αεροπλάνο ανεβαίνει υψόμετρο, τόσο η πίεση του αέρα αυξάνει, επιφέροντας αντίστοιχες αυξομειώσεις της πίεσης στο εσωτερικό του οργανισμού μας. Κι έτσι ξαλαφρώνουμε την εντερική πίεση με μικρές ριπές δυσοσμίας, ελπίζοντας ότι θα περάσουν απαρατήρητες.

Η περίσσεια αυτή των δύσοσμων αερίων που κατακλύζουν τα αεροπλάνα έχει κάνει όλες τις αεροπορικές να χρησιμοποιούν εντελώς απορροφητικά φίλτρα στον κλιματισμό τους, την ίδια ώρα που κάποιες έχουν προσαρμόσει φίλτρα άνθρακα ακόμα και στις θέσεις!

Σκαλίζουμε σχεδόν σίγουρα τη μύτη μας

Κι αν ο «αερισμός» είναι όσο να πεις μια φυσική σιχαμερή ανάγκη του οργανισμού, η ίδια δικαιολογία δεν ισχύει φυσικά στο παγκόσμιο ανθρώπινο σπορ που είπαμε «σκάλισμα μύτης». Σύμφωνα μάλιστα με την επιστήμη, εμπίπτετε σίγουρα στην κατηγορία, καθώς κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να ξεφύγει από τη σαγήνη του δάχτυλου στο ρουθούνι!

Πέρα βέβαια από το αηδιαστικό του πράγματος, το να αδειάζει κανείς με το δάχτυλο το περιεχόμενο της μύτης του είναι ο καλύτερος τρόπος να εξαπλώνει μικρόβια. Οι μελέτες εδώ δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας, αφού στις έρευνες το ποσοστό των Δυτικών που επιδίδονται με ζηλευτή αφοσίωση στο χόμπι κυμαίνεται από 91-100%! Έρευνα μάλιστα που έγινε στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ αποκάλυψε και κάποιους τόσο συχνούς χομπίστες που ισχυρίστηκαν ότι το «άθλημα» καταστρέφει τη ζωή τους!

Το πράγμα δεν φαίνεται να αφορά πάντως μόνο στους λευκούς της Δύσης, καθώς αντίστοιχη έρευνα που έγινε σε εφήβους και σχολιαρόπαιδα της Ινδίας επιβεβαίωσε το ποσοστό του… 100%! Οι πιθανότητες λένε ότι σκαλίζετε τη μύτη σας την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές…

Πίνουμε ευχαρίστως κούπες και κούπες μύξας

Τα σωματικά υγρά θεωρούνται εν πολλοίς αηδιαστικά, γι’ αυτό και οι ταινίες τρόμου παρουσιάζουν τους πρωταγωνιστές καλυμμένους με αίμα, πύον και άλλα τέτοια υπέροχα, καθώς οι εκφράσεις αποστροφής των θεατών έρχονται αβίαστα. Η διαισθητική αυτή αποστροφή δεν βρίσκει ωστόσο καμία εφαρμογή στους ίδιους μας τους εαυτούς!

Κι αυτό γιατί κάθε μα κάθε μέρα ανελλιπώς καταναλώνουμε πρόθυμα 1 λίτρο φρέσκιας μύξας. Βλέπετε το σώμα μας δεν σταματά να παράγει το γνώριμο παχύρρευστο και βλεννώδες έκκριμα των ρινικών κοιλοτήτων, το οποίο φτάνει ακόμα και το 1 λίτρο. Και βέβαια κάπου θα πρέπει να διοχετευτεί όλο αυτό το έκκριμα.

Μέσω του αναπνευστικού σωλήνα και με τη βοήθεια των τριχιδίων της μύτης, την περίσσεια αυτή μύξας την καταπίνουμε ευχάριστα…

Θέλουμε να κάνουμε σeξ με τους εαυτούς μας

Ο ωραίος νέος της Βοιωτίας, Νάρκισσος, ερωτεύτηκε όπως ξέρουμε το είδωλό του στο νερό του ποταμού και κατέληξε να πνιγεί από τον θαυμασμό του για την πανώρια εικόνα του. Τουλάχιστον ο μυθολογικός Νάρκισσος ερωτεύτηκε αισθητικά την εικόνα του, ενώ εμείς, οι πραγματικοί άνθρωποι, θέλουμε να κάνουμε παθιασμένο σεξ με τους ίδιους μας τους εαυτούς!

Η επιστήμη ξέρει εδώ και καιρό ότι συνηθίζουμε να ελκόμαστε από ανθρώπους που μας μοιάζουν. Το φαινόμενο είναι επίσης γνωστό σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια με μακροχρόνιες σχέσεις, καθώς δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να υιοθετούν παραπλήσια στιλ φτάνοντας στο τέλος να παραμοιάζουν οπτικά. Την τρέχουσα αυτή επιστημική πεποίθηση αποφάσισε να ελέγξει ερευνητική ομάδα το 1999, θέλοντας να δει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο ιδιότυπος αυτός έρωτας με τον εαυτό μας.

Ετεροφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες έπρεπε να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα προσώπων που έβλεπαν φευγαλέα σε μια οθόνη, μεταξύ των οποίων ήταν και μια φωτογραφία του ίδιου του υποκειμένου που είχε «πειραχτεί» ψηφιακά ώστε να μοιάζει με άτομο του αντίθετου φύλου. Μαντέψτε ποιον βρήκαν ελκυστικότερο σχεδόν όλοι; Τον αντίθετου φύλου εαυτό τους, αν πρέπει να το πούμε! Κάτι που σημαίνει ότι το ιδανικότερο one night stand θα ήταν για όλους μας το να πάμε σπίτι με τον -αντίθετου φύλου- εαυτό μας…

Μυρίζουμε διαρκώς τον ιδρώτα των άλλων

Την ώρα που γνωστές παραφιλίες και φετίχ συνδέονται με τους οσφρητικούς μας υποδοχείς, εδώ θα μιλήσουμε για κάτι ελαφρώς διαφορετικό, στην ίδια κατηγορία πάντως. Κι αυτό γιατί φαίνεται πως περνάμε όλη μας τη μέρα μυρίζοντας τον ιδρώτα φίλων, γνωστών και συναδέλφων, ψάχνοντας για ίχνη που θα υποδείξουν τις συμπεριφορές τους.

Κανένας λόγος ανησυχίας βέβαια, αφού είμαστε γενετικά προκαθορισμένοι να το κάνουμε, μιας και αυτό γίνεται εντελώς ασύνειδα. Βλέπετε ο ιδρώτας μας μεταφέρει ένα σωρό χημικά που αλλάζουν σύνθεση ανάλογα με την πηγή πρόκλησης του ιδρώτα. Η εφίδρωση προκαλείται από διάφορες αιτίες, όπως ο φόβος, το στρες, η φυσική δραστηριότητα κ.λπ., μεταφέροντας πλούσια μηνύματα για την εκάστοτε κατάσταση του ψυχισμού μας.

Ο ιδρώτας αλλάζει λοιπόν σύσταση και οσμή σύμφωνα με τα πράγματα που νιώθουμε και οι ιδιαίτερες αυτές ποικιλίες οσμών παραμένουν βασικά χαρακτηριστικά της μη λεκτικής ανθρώπινης επικοινωνίας. Η επιστήμη το ξέρει εδώ και καιρό ότι ψάχνουμε ασυνείδητα να βρούμε τι προκάλεσε τον ιδρώτα του διπλανού μας ώστε να εξακριβώσουμε τη στάση του απέναντί μας. Τα σώματά μας αντιδρούν συναισθηματικά με λίγα λόγια στα οσφρητικά ερεθίσματα επικαθορίζοντας τη συμπεριφορά μας.

Μυρίζουμε, για παράδειγμα, ιδρώτα φόβου; Επαγρυπνούμε για επικείμενο κίνδυνο. Πιάνουμε ιδρώτα που προκύπτει από στρες; Ο οργανισμός μας σημαίνει συναγερμό. Η εφίδρωση είναι μια άριστη πηγή άρρητης επικοινωνίας, κάτι που σημαίνει ότι μυρίζουμε ο ένας τον άλλο όλη την ώρα!

loading...