Αυτό το μανιτάρι… “αιμορραγεί” για να…

Ευδοκιμεί κυρίως κάτω από τα κωνοφόρα δέντρα στη βόρεια…
Αμερική και την Ευρώπη, ενώ
πρόσφατα ανακαλύφθηκε και στην Κορέα και το Ιράν. Το Hydnellum peckii είναι ένα μη βρώσιμο μανιτάρι, το οποίο ξεχωρίζει αμέσως με την εντυπωσιακή εμφάνισή του!

Ακήκει στο γένος Hydnellum της οικογένειας Bankeraceae και είναι γνωστό με τις κοινές ονομασίες “μανιτάρι που αιμορραγεί”, “δόντι που αιμορραγεί”, “δόντι του διαβόλου” αλλά και “φράουλες με κρέμα γάλακτος”! Ο λόγος είναι βέβαια προφανής και οφείλεται στην ασυνήθιστη όψη του μανιταριού.

Σχεδόν εξ ολοκλήρου λευκό (“καπέλο” και “πόδι”), το εντυπωσιακό αυτόμανιτάρι φέρει στην επιφάνειά του κατακόκκινες υγρές κηλίδες που μοιάζουν με αίμα, δίνοντας την εντύπωση στο θεατή ότι ο εν λόγω μύκητας… αιμορραγεί από παντού!

Στην ουσία πρόκειται για ένα υγρό που εκκρίνεται στο “καπέλο” του μύκητα, ένα είδος χρωστικής ουσίας που έχει ιδιότητες παρόμοιες με το γνωστό αντιπηκτικό ηπαρίνη, το οποίο τον προστατεύει από τους εχθρούς του.

Αυτό συμβαίνει στη νεαρή μόνο ηλικία του μανιταριού, καθώς προς το τέλος της ζωής του γίνεται καστανόχρωμο. Επιπλέον, η οσμή του είναι δυσάρεστη και το σχήμα του μεταβλητό, καθώς πολύ συχνά προσκολλάται επάνω σε κορμούς δέντρων και “απλώνει” οριζόντια.

Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα είδη μυκήτων που υπάρχουν στον κόσμο, το οποίο, μάλιστα, δείχνει τόσο “λαχταριστό” με την εμφάνισή του, που δύσκολα μπορεί κάποιος να… αντισταθεί στη γοητεία του!!!

loading...