Alfalfa(Τριφύλλι): Η υπερτροφή που αποτοξινώνει!

Το alfalfa (αλφάλφα) θεωρείται “Βασιλιάς των βοτάνων”. Έχει καλλιεργηθεί από
τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ξεκινώντας πιθανώς στην Αρμενία το 2000 π.Χ. Στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται γύρω στο 490 π.Χ. Στη συνέχεια διαδόθηκε στην Ευρώπη και στη βόρεια Αφρική. Οι Ισπανοί εξερευνητές το έφεραν στον Νέο Κόσμο. Τα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεύονται ως λαχανικό εδώ και αιώνες σε πολλούς πολιτισμούς. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα μέταλλα, βιταμίνη Α, του συμπλέγματος Β, C, D, E και Κ και περιέχει μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης. Η χλωροφύλλη οξυγονώνει τους ιστούς του σώματος, αλκαλοποιεί το σώμα και έχει αντικαρκινική δράση. Οπότε δικαίως το alfalfa θεωρείται υπερτροφή. Στις ΗΠΑ τα φύτρα alfalfa έχουν γίνει δημοφιλής τροφή σε σαλάτες. Ως φαρμακευτικό φυτό, το alfalfa είναι λιγότερο γνωστό. Παρασκευάσματα αποξηραμένου alfalfa είναι ενσωματωμένα σε βοτανικά συμπληρώματα και λέγεται ότι δρουν στο κυκλοφορικό και ουροποιητικό σύστημα και ελέγχουν την αιμορραγία, μειώνουν την κατακράτηση νερού, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Το alfalfa μπορεί επίσης να επηρεάζει τις ορμόνες.

Το alfalfa χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως θεραπεία για όλες τις φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και του ρευματισμού. Θεωρείται ότι είναι υποχολεστερολαιμικό (μειώνει τη χοληστερίνη) και υπογλυκαιμικό (μειώνει το σάκχαρο του αίματος). Είναι δημοφιλές ως καθαριστικό του αίματος και ως πικρό τονωτικό. Προτείνεται ως φάρμακο για την αναιμία, για να διεγείρει την όρεξη και να βοηθήσει στην αύξηση βάρους σε ελλειποβαρή άτομα, για δυσπεψία, ως διουρητικό, ως υποκατάστατο ορμονών με σκοπό την αύξηση του γάλακτος στους μαστούς και για να ανακουφίζει από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Το alfalfa χρησιμοποιείται επίσης ως ένα δημοφιλές πρόσθετο σε βοτανικά ροφήματα. Ο συνδυασμός τσαγιού alfalfa και μέντας έχει θεωρηθεί ως ένα μαλακτικό που βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι το alfalfa περιέχει το πεπτικό ένζυμο μπεταΐνη.

Συνίσταται η λήψη 500-1000mg αποξηραμένων φύλλων την ημέρα ή 1-2ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα. Η χρήση alfalfa στις ποσότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω θεωρείται ασφαλής. Ο ευκολότερος τρόπος να καταναλώσετε alfalfa είναι παίρνοντάς το ως διατροφικό συμπλήρωμα. Διατίθεται σε ταμπλέτες ή σε σκόνη. Την σκόνη μπορείτε να την ανακατέψετε σε νερό ή σε κάποιον χυμό ή να την ρίξετε στη σαλάτα σας.

Πηγη voicenews
loading...