Οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους κινδυνεύουν από σπάνιο αιματολογικό καρκίνο

Σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology, οι γυναίκες με εμφυτεύματα στους μαστούς είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν μια σπάνια μορφή αιμοτολογικού καρκίνου.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου UV στο Άμστερνταμ υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες με ενθέματα στο στήθος κινδυνεύουν να εκδηλώσουν αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα.

Πρόκειται για μια σπάνια μορφή αιμοτολογικού καρκίνου που θεωρείται επιθετική μορφή του μη Hodgkin λεμφώματος. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα έχουν αυξηθεί προκαλώντας ανησυχία ότι τα εμφυτεύματα προκαλούν αυτή τη νεοπλασία.

Οι Ολλανδοί ειδικοί μελέτησαν στοιχεία για ασθενείς με μη Hodgkin λέμφωμα στο μαστό που είχαν καταχωριστεί στο Ολλανδικό Αρχείο Καρκίνων το διάστημα 1990 – 2016. Μεταξύ των 43 γυναικών με αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα στον μαστό οι 32 είχαν εμφυτεύματα στήθους, συγκριτικά με μόλις μια ασθενή από τις 146 που είχαν άλλες μορφές μαστικού λεμφώματος.

Μάλιστα, οι γυναίκες με μακρομοριακά εμφυτεύματα φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Μεταξύ 28 περιπτώσεων αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος που ήταν γνωστό και το είδος του εμφυτεύματος, οι 23 είχαν μακρομοριακό ένθεμα.

Αντίθετα, τα μικρομοριακά ενθέματα αναλογούσαν μόλις στο 18% των περιπτώσεων αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος της μελέτης.

Συνολικά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες με μαστική ενθέματα έχουν 421 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα στο στήθος. Αλλά ο απόλυτος κίνδυνος είναι χαμηλός, με μόλις μία γυναίκα ανά 6.920 με εμφυτεύματα να κινδυνεύει έως την ηλικία των 75 ετών.

«Είναι σημαντικό οι γυναίκες να είναι ενήμερες του κινδύνου αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος όταν σκέφτονται να αυξήσουν το μέγεθος του στήθους τους. Επίσης όσες έχουν ήδη ενθέματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικές για ενδείξεις και συμπτώματα και να αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή σε περίπτωση διόγκωσης του στήθους ή κάποιου οζιδίου», σημειώνει η Δρ Δάφνη ντε Τζονγκ, συγγραφέας της μελέτης.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πως τα εμφυτεύματα συντελούν στον αυξημένο κίνδυνο του σπάνιου αυτού καρκίνου, οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ή φλεγμονώδη αντίδραση σε βακτήρια στην επιφάνεια των ενθεμάτων, σύμφωνα με την Δρ ντε Τζονγκ.

loading...