ΝΔ: «Ξαναζεσταίνουν» πρόταση µοµφής

Πώς σχεδιάζουν να χειριστούν στην αξιωµατική αντιπολίτευση πιθανή αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισµό όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συµφωνία των Πρεσπών.
Ειλημένη απόφαση θεωρείται στα ηγετικά κλιµάκια της Νέας ∆ηµοκρατίας η κατακόρυφη αύξηση της πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση στο φόντο της εναγώνιας προσπάθειας του Μεγάρου
Μαξίµου να αποσιωπήσει πάση θυσία τα όσα διακινεί ο τέως, πλέον, υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σχετικά µε τις ασύλληπτες, όπως χαρακτηρίζονται, κατηγορίες περί χρηµατισµού από τον Τζορτζ Σόρος, που φέρεται να εκτόξευσε κατά συναδέλφων του ο Πάνος Καµµένος.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, πιθανή αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισµό, όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή ο συµβιβασµός για το Σκοπιανό, όπως ο ίδιος ο κ. Καµµένος έχει προαναγγείλει σε πλείστες όσες δηµόσιες τοποθετήσεις του, ενεργοποιεί αυτόµατα το ύστατο όπλο του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ήτοι την πρόταση µοµφής, για δεύτερη φορά για το ίδιο εθνικό ζήτηµα.

Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές επεξηγούν, µάλιστα, ότι θα καλέσουν την κυβερνητική πλειοψηφία να µετατρέψει, ως είθισται και οφείλει, την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εµπιστοσύνης, προκειµένου να αποδείξει ποιοι είναι οι τουλάχιστον 6 βουλευτές µε τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται -κατά σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου- να έχει συµφωνήσει ώστε να αντικατασταθούν οι έδρες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Τα ίδια πρόσωπα εντοπίζουν, εξάλλου, εξόφθαλµες οµοιότητες της επιχείρησης… προσηλυτισµού των βουλευτών του VMRO από τον Ζάεφ στα Σκόπια µε την αντίστοιχη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίµου να… γαντζωθεί στην εξουσία µέσω της πρόσκλησης για αποστασία σε αντιπολιτευόµενους βουλευτές. Το Μοσχάτο υπενθυµίζει, άλλωστε, πως η δεδηλωµένη που διεκδίκησε και έλαβε ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέµβριο του 2015 εδραζόταν αποκλειστικά και µόνο στην κοινοβουλευτική σύµπραξη δύο συγκεκριµένων κοµµάτων, ήτοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Πολιτικό αδιέξωδο
Κατά τη θεώρηση Μητσοτάκη, η προϊούσα διάλυση που πλήττει τον κυβερνητικό συνασπισµό υπονοµεύει ευθέως πλέον και κατά τρόπο επείγοντα τα πάγια εθνικά συµφέροντα της χώρας. «Το εσωτερικό πολιτικό αδιέξοδο, µε το οποίο έρχεται καθηµερινά πλέον αντιµέτωπος ο πρωθυπουργός, εννοεί πλέον να το µετατρέπει σε εθνικό αδιέξοδο» επισηµαίνει συχνά πυκνά το τελευταίο χρονικό διάστηµα ο πρόεδρος της Ν∆, ο οποίος επιµένει πως η λύτρωση της ελληνικής κοινωνίας µπορεί να συµβεί µόνο µέσω της άµεσης προσφυγής στις κάλπες.

Η «γαλάζια» ηγεσία θεωρεί πως τα όσα διακινούνται τις τελευταίες ηµέρες γύρω από τις πρωτοφανείς για το εγχώριο πολιτικό σύστηµα αλληλοκατηγορίες υπουργών στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου για χρηµατισµό συναδέλφων τους από τον Τζορτζ Σόρος διασύρουν διεθνώς τη χώρα και υποβαθµίζουν το κύρος της σε µια πολύ κρίσιµη πολιτική συγκυρία.

Στην Πειραιώς προειδοποιούν πως το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να εξαντλήσει όλο το θεσµικό του οπλοστάσιο, προκειµένου να δηµοσιοποιηθεί το περιεχόµενο της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, για το οποίο πληροφορίες σε πολιτικά και δηµοσιογραφικά γραφεία βοούν πως παραπέµπει σε πιθανά σκάνδαλα.

Ειδικότερα διερωτώνται στη Ν∆ κατά πόσον ευσταθούν πληροφορίες που φέρουν τον εξάδελφο του πρωθυπουργού, Γιώργο Τσίπρα, εµπλεκόµενο σε σκοτεινές υποθέσεις, εάν έγιναν αναφορές στην πολύκροτη υπόθεση της πώλησης βληµάτων στη Σαουδική Αραβία, αλλά και σε υποψίες κακοδιαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων για το Προσφυγικό.

loading...