«Ναι, απελευθερώσαμε τους κανόνες εμπλοκής…»- Τουρκία: «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα»

– Η κρίση ξεκινά ξανά μήνα Δεκέμβριο….


Φαίνεται ότι το έχει ο μήνας Δεκέμβρης… Δεκέμβριο είχε ξεκινήσει η κρίση των Ιμίων, Δεκέμβριος και τώρα και οι
Ενοπλες Δυνάμεις σε επιφυλακή για μια νέα ελληνοτουρκική κρίση. Επιβεβαιώθηκε η πληροφορία για απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής-ηχηρό μήνυμα προς Κιλιντσάρογλου-Ακσενέρ και όλο το τουρκικό Κοινοβούλιο που απαιτεί νησιά. Ας δούμε αναλυτικά τι είπε ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος.
«Να ξέρουν ότι όσο φωνάζουν, μπορεί να κάνουν τη δυσφήμισή τους στο εξωτερικό, αλλά κινήσεις, οποιεσδήποτε, οι οποίες απειλούν εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας θα απαντηθούν με τους απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής από τις Ένοπλες μας Δυνάμεις»
«Εμείς δεν προκαλούμε. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό. Υπάρχουν κύκλοι εθνικιστικοί στην Τουρκία, οι οποίοι κυκλοφορούν χάρτες με το μισό Αιγαίο και τη μεγάλη οθωμανική αυτοκρατορία. Έχουν διάφορες δηλώσεις Τούρκων πολιτικών, οι οποίοι θέλουν να αναδειχθούν μέσα από την προκλητικότητα στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχει και το διεθνές δίκαιο.» είπε ο κ. Καμμένος .
Συμπλήρωσε μάλιστα:
«Η Ελλάδα έχει τη δυναμική αλλά και την ηρεμία, να κατέχει με την μεριά της το διεθνές δίκαιο: τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Κύπρο, το λυμμένο θέμα της θρησκευτικής, ελληνικής, μειονότητας στη Θράκη, όπως περιγράφει η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και εθνικής μειονότητας δικής μας, στην Ίμβρο στην Τένεδο αλλά και στην Πόλη.Αυτά είναι θέματα που προβλέπονται από διεθνείς συνθήκες και υπάρχουν οι σύμμαχοι μας, οι οποίοι, έχουν συνυπογράψει αυτές τις συνθήκες.»
Κατέληξε δε με δηκτικό ύφος:
«Ολες αυτές οι φωνές, ορισμένων ακραίων στην Τουρκία, δυστυχώς δείχνουν οτι κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν την Τουρκία, από μια ευρωπαϊκή χώρα, σε μια θρησκευτική ισλαμική δημοκρατία. Αυτό είναι θλιβερό. Από εκεί και πέρα να ξέρουν ότι όσο φωνάζουν, μπορεί να κάνουν τη δυσφήμισή τους στο εξωτερικό, αλλά κινήσεις, οποιεσδήποτε οι οποίες απειλούν εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας θα απαντηθούν με τους απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής από τις Ένοπλες μας Δυνάμεις.» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.
Απειλούν οι Τούρκοι Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ – Δώσαμε σφαλιάρα στο Ισραήλ, σε ετοιμότητα η Αεροπορία μας – Τι αναφέρει η yeniakit
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις» φοβέρισαν Ελλάδα και Ισραήλ που κάνουν κοινές αεροπορικές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο, όπως και τις διεθνείς εταιρίες που κάνουν εκεί εργασίες γεωτρήσεων, καθώς εντός του Δεκεμβρίου δημοσίευσαν 4 NOTAM.
Σύμφωνα με την είδηση από την εφημερίδα Αϊντινλίκ, ειδικοί αναφέρουν πως με αυτή την κίνηση των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων δόθηκαν σημαντικά μηνύματα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ελλάδα.
Οι τρεις χώρες που κάνουν εργασίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και κάνουν ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο, επιχειρούν να στριμώξουν την Τουρκία και την «τουρκική “Δημοκρατία” της Β. Κύπρου».
Η απάντηση από την Τουρκία δεν καθυστέρησε. Τελευταία ενάντια στις τρεις χώρες που κάνουν ασκήσεις στην περιοχή, η Τουρκία προέβαλλε εμπόδια με ασκήσεις και NOTAM.
Μετά από αυτή την κατάσταση που ενόχλησε τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες, μια νέα ένταση υπήρξε στην περιοχή.
Η Κύπρος λόγω εργασιών εξόρυξης που θα κάνουν στο οικόπεδο 6 οι εταιρίες ΤΟΤΑL και ΕΝΙ, δημοσίευσαν Navtex. Ενάντια σε αυτήν την Navtex δεν άργησε η απάντηση της Τουρκίας, με αντίθετη Navtex, δηλώνοντας πως “θα εκτελέσω άσκηση στην περιοχή”.
«Δε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»
Ο απόστρατος από την αεροπορία Βαγιαζίτ Καρατάς, σχολίασε στην εφ. Αϊντινλίκ τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.
Ο Καρατάς σχολίασε πως ¨είναι μια κίνηση ενάντια στην μονόπλευρη ανακήρυξη της ΑΟΖ και στις έρευνες πετρελαίου γύρω από την Κύπρο¨ και πρόσθεσε πως ¨Οι ΝΟΤΑΜ σημαίνουν πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στο θέμα της εκμετάλλευσης πόρων με τρόπο που δεν θα επωφεληθεί η Β. Κύπρος¨.
Ο Καρατάς-αντιπρόεδρος του κόμματος Vatan, υπογράμμισε πως
¨Είναι ανάγκη αυτές οι κινήσεις που έχουν την έννοια πως ¨δεν θα αφήσουμε να φάνε τα δικαιώματα μας στην Κύπρο¨, να υποστηριχθούν και από την κοινή γνώμη¨.
Τόνισε πως το θέμα της Αν. Μεσογείου πλέον έχει γίνει ένα διεθνές θέμα και ότι είναι ανάγκη να γίνουν ακόμη πιο ισχυρά βήματα. Ο Καρατάς εστίασε στο ότι το επόμενο διάστημα παρόμοιες εντάσεις και εξελίξεις μπορεί να συμβούν και στο Αιγαίο».
«Επεισόδιο στα Ίμια με το Τουρκικό λιμενικό και Έλληνες ψαράδες»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και συγκεκριμένα της εφημερίδας Μιλιέτ, το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκε επεισόδιο με εκδίωξη 6 ελληνικών καϊκιών και μιας ακταιωρού του Λιμενικού, από τη θαλάσσια περιοχή των Iμίων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα ελληνικά σκάφη έφτασαν στην περιοχή από την Κάλυμνο και εκδιώχθηκαν από μια τουρκική περίπολο. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν πλησίον άλλης βραχονησίδας, σε διεθνή ύδατα, όπου ήδη αλίευαν 8 τουρκικά ψαράδικα, και από όπου εκδιώχθηκαν επίσης.
Η «ένταση» διήρκεσε περίπου 6 ώρες.

Δείτε το Βίντεο

loading...