ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ σε ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, η Κίνηση Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης», φιλοξένησε, πριν λίγες ημέρες, στην Ελλάδα, 40 μέλη και φίλους του συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας οι «Δουρίοπες».  Ο σύλλογος αυτός, έχει έδρα την πόλη του  Περλεπέ της  ΠΓΔΜ (Prilep FYROM)»
και μία από τις βασικές  δραστηριότητές του είναι η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε παιδιά και ενήλικες με Ελληνική ή μη καταγωγή.

Ο σύλλογός «Ίων Δραγούμης», στηρίζει τον παραπάνω σύλλογο, με βιβλία και γραφική ύλη. Τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί, για μία ημέρα κάθε φορά, πενήντα περίπου μαθητές, συνοδούς και δασκάλους του παραπάνω συλλόγου και τους ξεναγεί στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας. Το 2010, το 2013 και το 2016 τους ξενάγησε στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, το 2011, το 2014 και το 2017 στους αντίστοιχους χώρους της Βεργίνας και το 2012 και το 2015 στο Δίον.

Φέτος η φιλοξενία ξεκίνησε με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους δρόμους και τα ιερά των αρχαίων Μακεδόνων. Ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για αυτούς και εντυπωσιάστηκαν. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου. Χαρακτηριστικά είναι τα επιφωνήματα έκπληξης όλων όταν μπαίνοντας στην κεντρική αίθουσα του μουσείου και αντίκρισαν την πληθώρα των αυθεντικών αγαλμάτων. Όπως είπαν αργότερα και οι ίδιοι δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ άλλοτε Ελληνικό μουσείο. Η ξεναγός, την οποία ευχαριστούμε για την προσφορά της,  φρόντισε να γίνει κατανοητή η σημασία του κάθε εκθέματος και απάντησε αναλυτικά στις πολλές ερωτήσεις τους.

Η ημέρα έκλεισε με επίσκεψη  στην παραλία της Κατερίνης όπου όλοι χαλάρωσαν με την θέα της θάλασσας και το δροσερό αεράκι της.
 Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι επισκέψεις αυτές τα τελευταία έξι χρόνια πραγματοποιούνται με την  οικονομική στήριξη της κ. Νίνας Γκατζούλη, Συντονίστριας των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και του Παναγιώτη Μπαλτατζή πρώην Αντιπροέδρου της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος «Μεγάλου Αλεξάνδρου».
 Ικανοποιημένοι από την άψογη οργάνωση και φιλοξενία ευχαρίστησαν από καρδιάς τους παραπάνω χορηγούς και τον υπεύθυνο οργάνωσης της επίσκεψης  κ. Δ. Γιουματζίδη, γραμματέα της Κίνησης Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης», δίνοντας ραντεβού για του χρόνου.

Κίνηση Δημοτών Έδεσσας
για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον
«ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ»
Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικό Τραπεζούντος 37, 582 00 Έδεσσα

loading...

1 thought on “ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ σε ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

  1. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΜΗΤΕΣ , ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ ΟΛΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΕΚ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ .Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ .ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

Comments are closed.