Καλή χρονιά με νέους φόρους, εύχεται η “αριστερή” κυβέρνηση!


Διαβάστε τι θα πληρώσουμε μέσα στο 2016..
Ενεργοποιείται από την πρώτη ημέρα του νέου έτους η επιβολή φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και στο κρασί. Την Τετάρτη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η εγκύκλιος της
ΓΓΔΕ με την οποία ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2016 η επιβολή τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 20 λεπτών ανά λίτρο κρασιού.

Από τους δύο αυτούς φόρους η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει 400 εκατ. ευρώ περίπου. Από την επιβολή ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών να επιβαρύνει την εγχώρια κατανάλωση με 55 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι τα προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο.

Τα δύο αυτά μέτρα ελήφθησαν ως ισοδύναμα για την κατάργηση της διάταξης νόμου η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και καθιέρωνε την επιβολή ΦΠΑ σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια.

Την ίδια ώρα, οι φορολογούμενοι το νέο έτος θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 4,2 δισ. ευρώ , σύμφωνα με τα μέτρα που είτε έχουν ήδη ψηφιστεί είτε πρόκειται να έρθουν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα 2,2 δισ. ευρώ νέους πρόσθετους φόρους, ενώ τα άλλα 2 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από τις διάφορες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.

Οι φορολογούμενοι περιμένουν τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να δουν τι τους αναλογεί από τα 150 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί.

Βαρύ είναι το αγροτικό φορολογικό πακέτο και ήδη η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να το ελαφρύνει. Από την περαιτέρω αύξηση της προκαταβολής φόρου, θα πρέπει να πληρωθούν επιπλέον 42,9 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο άλλα 13 εκατ. ευρώ κι από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή κάτι παραπάνω από 32 εκατ. ευρώ.

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα πληρώσουν τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα τους στοιχίσει 114 εκατ. ευρώ, από την αναδρομική αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν έως και 180 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ και αυτοί περιμένουν το δικό τους μερίδιο από τα 150 εκατ. ευρώ που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης περιμένουν όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πληρώσουν 142,2 εκατ. ευρώ παραπάνω και μένει να διευκρινιστεί πώς θα μοιραστεί το βάρος.

Οι νέες επιβαρύνσεις θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων του 2016, οι οποίες θα υποβληθούν  από τον Φεβρουάριο του νέου έτους. Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν ξεκινήσει τις αλλαγές στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης, όπου αναμένεται να τροποποιηθούν ορισμένοι κωδικοί όπως αυτός των αποδείξεων και των ανείσπρακτων ενοικίων.

Οι επιπλέον φόροι που θα πληρωθούν το 2016 θα προέλθουν:

1. Εισφορά αλληλεγγύης. Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα, με τα νέα εκκαθαριστικά θα πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

2. Το 2016 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων τους καθώς σχεδιάζονται αλλαγές στους συντελεστές και στη φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ θα «χτίζεται» αποκλειστικά με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα.

3. Εισοδήματα από ενοίκια. Περισσότερους φόρους ύψους 142,2 εκατ. ευρώ φέρνει το 2016 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια. Θα αυξηθούν προοδευτικά οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ).

4. Ελεύθεροι επαγγελματίες – μπλοκάκια. Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 φτάνει στο 100%.

5. Επιχειρήσεις. Τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 29% από σε 26%. Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.

6. Αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται από το 55% στο 75%. Επίσης αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 20%.
loading...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

4 σχόλια :

 1. ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ , ΦΟΡΟΙ, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ΟΛΟ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΦΟΡΟΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΦΟΡΟΙ,ΦΟΡΟΙ,ΦΟΡΟΙ.ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ.ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ.ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΕΜΦΙΑ.ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ ΕΙΠΑΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΩΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ?ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ ΑΦΕΛΟΥΣ ΛΑΟΥ.ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΣΙΜΠΑΜΕ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ Η ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ.ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΔΙΩΞΑΜΕ ΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΦΕΡΑΜΕ ΤΗΝ ΝΔ.ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΩΞΑΜΕ ΩΣ ΑΧΡΗΣΤΗ ΚΑΙ ΞΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΔΟΙΩΞΕΙ ΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟ.ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘ ΕΞΗΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΑΣ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ.ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΑΒΑΛΕ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΛΕΒΕΝΤΗΔΕΣ,ΠΟΤΑΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΚΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΡΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΟΜΑΤΩΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ.....ΚΛΕΜΕΝΑ........ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ.........ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ.....ΚΛΕΜΕΝΑ........ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ.........ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή