Ο παγκόσμιος πόλεμος για το λίθιο κλιμακώνεται -Ποια χώρα κλείνει τα σύνορά της στους Κινέζους

 

Η χώρα της Β. Αμερικής δίνει εντολή σε τρεις κινεζικές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη χώρα και να διακόψουν τις δραστηριότητες τους στον τομέα εξόρυξης λιθίου και πρώτων υλών.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τρεις κινεζικές εταιρείες θα πρέπει να εκχωρήσουν τις επενδύσεις τους στα εγχώρια ορυκτά ζωτικής σημασίας, επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η Κίνα όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και κατηγόρησε τον Καναδά ότι επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας ως πρόσχημα και ανέφερε ότι η εντολή εκποίησης παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και της αγοράς.

Το ζήτημα δεν είναι απλό, καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για να συγκεντρώσουν τα αποθέματα υλών που απαιτούνται για την μετάβαση σε μια πιο καθαρή οικονομία, με τα νέα να σπρώχνουν προς τα κάτω τις μετοχές των κινεζικών εταιρειών την περασμένη Πέμπτη.

Οι τρεις εταιρείες που διατάχθηκαν να εκχωρήσουν τις επενδύσεις τους είναι οι

Simonine, Rare Metals Resources Co Ltd , Chengze Lithium International Ltd και Zangge Mining Investment Co Ltd.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανίας Francois-Philippe Champagne, η καναδική κυβέρνηση διέταξε την εκποίησή μετά από έναν αυστηρό έλεγχο που πραγματοποίησε η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών της χώρας στις συγκεκριμένες εταιρείες.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο υπουργός ανέφερε, «Ο Καναδάς συνεχίζει να καλωσορίζει τις άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά θα ενεργούμε αποφασιστικά όταν οι επενδύσεις απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και τις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Η Simomine κλήθηκε να πουλήσει την επένδυσή της στην Power Metals Corp, η Chengze Lithium στην Lithium Chile Inc. και η Zangge Mining στην Ultra Lithium Inc.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian, είπε ότι η καναδική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους λόγους εθνικής ασφάλειας ως πρόσχημα για να εμποδίσει την συνεργασία εταιρειών των δύο χωρών, βλάπτοντας παράλληλα την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού πρώτων υλών.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, η κυβέρνηση του Καναδά είπε ότι πρέπει να οικοδομήσει μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού των σημαντικών ορυκτών, περιγράφοντας παράλληλα τους κανόνες που αποσκοπούν στην προστασία των συγκεκριμένων τομέων εξόρυξης από ξένες κρατικές εταιρείες.

Ο Καναδάς έχει μεγάλα κοιτάσματα σημαντικών ορυκτών, όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο, που είναι απαραίτητα για την δημιουργία καθαρότερης ενέργειας και φυσικά άλλες τεχνολογίες που βοηθούν στην κατασκευή μπαταριών, με την ζήτηση για αυτά να προβλέπεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες.

carandmotor.gr

loading...