ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ Ιστορία: Όταν οι Γάλλοι σκότωναν Έλληνες για να αρπάξουν την Αφροδίτη της Μήλου! Πάνω από 200 Έλληνες έπεσαν νεκροί για να υπερασπιστούν το άγαλμα…


Πολλοί από εμάς έχουμε… επισκεφθεί το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, και έχουμε θαυμάσει τον τεράστιο καλλιτεχνικό πλούτο που φυλάσσεται σ΄αυτό το Μουσείο.
Ο επισκέπτης μένει έκθαμβος και άφωνος μπροστά σε έργα τέχνης που έχουν δημιουργήσει μεγάλοι καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, όπου η αρμονία, το αισθητικό κάλλος, και η τεχνική αρτιότητα αποτυπώνονται στο καμβά, στο μπρούντζο και στο μάρμαρο.

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης, που η διεύθυνση του Μουσείου προβάλλει με ιδιαίτερο καμάρι, είναι το μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, ένα έργο που δεν έχει με ακρίβεια προσδιοριστεί από ποιον καλλιτέχνης έχει φιλοτεχνηθεί.
Το άγαλμα βρέθηκε το 1820 στη κατεχόμενη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία Μήλο.
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το άγαλμα πουλήθηκε από τους Τούρκους στους Γάλλους και οι Γάλλοι για να το φυγαδεύσουν στο Παρίσι μετά την αγορά του, το φόρτωσαν σε ένα καράβι. Όταν οι Έλληνες της Μήλου πληροφορηθήκαν ότι το άγαλμα θα έφευγε από το νησί, ξεσηκώθηκαν για να αποτρέψουν τη φυγή του, κι’ αυτό, γιατί το θεωρούσαν μέρος του Πολιτισμού τους. Τέτοια ήταν η αντίδραση που οι Γάλλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν μερικούς Έλληνες.

Όταν τελικά το άγαλμα φορτώθηκε στο πλοίο, οδηγήθηκε πρώτα στον Πειραιά πριν ταξιδέψει για τη Γαλλία. Κάποιοι από τους ‘Ελληνες της Μήλου πήγαν στον Πειραιά για να σταματήσουν την αρπαγή του αγάλματος.
Όπως γράφει ο Έλληνας ιστορικός Δημήτρης Φωτιάδης στην εξάτομη «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821»: Στον Πειραιά όταν μαθεύτηκε το γεγονός μαζεύτηκαν στην προκυμαία πάνα από χίλιοι άνθρωποι που προσπαθούσαν να ματαιώσουν την αρπαγή του αγάλματος. Τέτοια ήταν η αντίδραση, που συγκρουστήκαν με το γαλλικό πλήρωμα του πλοίου και τα τουρκικά στρατεύματα. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Πάνω από 200 Έλληνες πέσανε νεκροί και τελικά το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου φυγαδεύτηκε στη Γαλλία. (μάλιστα λέγεται ότι το ένα χέρι του αγάλματος μέσα στη δίνη της συμπλοκής έπεσε στη θάλασσα και χάθηκε).
Αυτοί λοιπόν οι «αμόρφωτοι» Έλληνες ψαράδες και αγρότες δώσανε τη μάχη της αξιοπρέπειας δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν το Πολιτισμό τους.
Μπορεί να μην ήταν μορφωμένοι, μπορεί να μην γνώριζαν από Τέχνη όμως ένιωθαν βαθειά μέσα τους ότι το άγαλμα αυτό ήταν μέρος της ιστορίας τους, μέρος της Πολιτιστικής τους παρακαταθήκης που τους είχαν αφήσει οι πρόγονοι τους.
Αυτή η τραγική ιστορία επιμελώς παρασιωπάτε για ευνόητους λόγους. Έτσι αν κάποια στιγμή επισκεφθείτε το Μουσείο του Λούβρου και θαυμάσετε την Αφροδίτη της Μήλου, θυμηθείτε ότι και σ΄αυτή την περίπτωση οι κυρίαρχες δυνάμεις της εποχής εκείνης άρπαξαν αυτό το θαυμάσιο άγαλμα που οι Έλληνες το πότισαν με αίμα.
loading...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

4 σχόλια :

 1. ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΛΑΚΕΔΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ ΒΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ηταν κάποτε μια χώρα... "Ομως ξένοι τη ζηλέψαν και τη χώρα αυτή την κλέψαν, την φορτώσανε στ΄αμπάρια και την πήγαν στα παζάρια" και υπάρχει συνέχεια ... Από το τραγούδι του αγαπημένου στιχουργού,συνθέτη και τραγουδιστή Βαγγέλη Κορακάκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. KAI TO 1922 ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΤΡΕΧΑΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΑΝ ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΟΒΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΜΠΑΛΤΑ ,ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ Η ΤΑΧΑΤΕΣ ΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΛΕΨΑΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ.
  ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ, ΓΙ ´ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΘΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΕΧΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΕΓΡΑΦΕ ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή