Οι «δυτικές αξίες» περιλαμβάνουν τώρα τον εορτασμό τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της αστικής υποδομής

Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής * 

Εφόσον οι «σκοποί δικαιολογούν τα μέσα» στους μακιαβελικούς υπολογισμούς τους, ακόμη και η ζημιά της Γέφυρας της Κριμαίας ως αποτέλεσμα μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης με βόμβα αυτοκτονίας είναι άξια εορτασμού σύμφωνα με τους αντιπάλους της Ρωσίας. Αυτή η θέση δυσφημεί πλήρως όλα όσα υποστηρίζει η «βασισμένη σε κανόνες τάξη» των ΗΠΑ.

Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πόλεμος αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας έχει υποστηριχθεί από το Golden Billion της Δύσης ως υποτιθέμενος αγώνας για την υποστήριξη των αποκαλούμενων «δυτικών αξιών», ωστόσο αυτές περιλαμβάνουν τώρα μια περίεργη προσθήκη στις υποκειμενικές τους έννοιες περί «δημοκρατίας» και «ανθρώπινα δικαιώματα»: γιορτάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των μη στρατιωτικών υποδομών. Η γέφυρα της Κριμαίας μόλις υπέστη ζημιά ως αποτέλεσμα αυτού που το βίντεο υποδηλώνει πολύ έντονα ότι ήταν μια τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας με βόμβα φορτηγού , ωστόσο βασικοί παράγοντες επιρροής όπως ο ανώτερος σύμβουλος του Zelensky Mikhail Podolyak και ο διαβόητος θεωρητικός συνωμοσίας Russiagate Adam Kinzinger έχουν επαινέσει αυτήν την πρόκληση, για να μην αναφέρουμε τις πολλές τουςτσιράκια στα μέσα ενημέρωσης και συναφή τρολ .

Η θέση τους είναι ότι αυτή η μη στρατιωτική υποδομή ήταν διπλής χρήσης με την έννοια ότι έχει στρατιωτικές εφαρμογές που σχετίζονται με την υλικοτεχνική υποστήριξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που την καθιστά «νόμιμο στόχο». Επικαλούνται επίσης την αντίθεση του Κιέβου στην κατασκευή του σε έδαφος που εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι είναι δικό του, παρόλο που δεν το ελέγχει, αφού οι ντόπιοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της επανένωσης με την ιστορική ρωσική πατρίδα τους την άνοιξη του 2014. Ακόμη και η ζημιά στη γέφυρα της Κριμαίας ως αποτέλεσμα μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης αυτοκτονίας με βόμβα φορτηγού είναι άξια εορτασμού. Αυτή η θέση δυσφημεί πλήρως όλα όσα υποστηρίζει η «βασισμένη σε κανόνες τάξη» των ΗΠΑ.

Για να εξηγήσουμε, αυτή η ιδέα δεν ήταν πάντα παρά μια εύηχη ρητορική για να συγκαλύψει την αυθαίρετη εφαρμογή διπλών σταθμών που αποσκοπούσαν στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε βάρος όλων των άλλων, ειδικά των γεωστρατηγικών αντιπάλων της, όπως της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν. Σε αυτό το πλαίσιο, η υποκρισία αποδεικνύεται με την καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων που μοιάζουν με το ISIS εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών διπλής χρήσης (η οποία τεχνικά αναφέρεται σε κάθε γέφυρα στον κόσμο σε διάφορους βαθμούς) όποτε συμβαίνουν εντός της « σφαίρας επιρροής » της φθίνουσας μονοπολικής ηγεμονίας ενώ ταυτόχρονα εξυμνώντας – και πιθανώς ενορχηστρώνοντας ή ακόμα και απευθείας πραγματοποιώντας – τέτοιες επιθέσεις όποτε βλάπτουν τα συμφέροντα των αντιπάλων της.

Αντίθετα, οι χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO, ο οποίος περιλαμβάνει τους προαναφερθέντες τρεις γεωστρατηγικούς αντιπάλους των ΗΠΑ) είναι ενωμένες μέσω του καταστατικού της ομάδας τους μέσω της κοινής τους αντίθεσης αρχών στην τρομοκρατία, τον αυτονομισμό και τον εξτρεμισμό. Ακόμη και στην περίπτωση που οι στρατιώτες ξεκινούσαν εχθροπραξίες με άλλο κράτος και αποφάσιζαν να στοχεύσουν τις μη στρατιωτικές υποδομές διπλής χρήσης για να προωθήσουν τους στρατιωτικο-στρατηγικούς στόχους τους, θα το έκαναν με μη τρομοκρατικά μέσα, όπως συμβατικές επιθέσεις ή δολιοφθορές χωρίς να σκύψουν. Το επίπεδο του Golden Billion μιας τρομοκρατικής επίθεσης με βόμβα αυτοκτονίας με φορτηγό, όπως αυτό που πολύ έντονα υποδηλώνει το βίντεο ήταν υπεύθυνο για την καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας.

Επιδεινώνοντας το ηθικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, του Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Παγκόσμιου Νότου υπό την ηγεσία των BRICS/SCO, οι βασικοί παράγοντες επιρροής των προαναφερθέντων και οι υποστηρικτές τους δεν επιχειρούν καν να διεκδικήσουν «εύλογη άρνηση» για αυτήν την τρομοκρατική επίθεση αλλά το γιορτάζουν περήφανα στα social media. Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλευρά τους κατέφυγε σε αυτά τα μέσα από απόγνωση για να προκαλέσει στρατιωτική, ήπια δύναμη και στρατηγική ζημιά στον Ρώσο αντίπαλό τους, αλλά δεν ήταν αναμενόμενο ότι θα επαινούσαν τόσο ανοιχτά αυτό που μόλις συνέβη. Αυτή η παρατήρηση δείχνει ότι ακόμη και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι η έννοια της «τάξης που βασίζεται σε κανόνες» είναι μια κούφια και ιδιοτελής ρητορική που έχει σχεδιαστεί για να φωτίζει το αφελές κοινό.

Αναγνωρίζοντας αυτό, γίνεται σαφές ότι ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των μονοπολικών και πολυπολικών «στρατοπέδων» (ελλείψει καλύτερης περιγραφής) είναι γεωστρατηγικός στον πυρήνα του και δεν καθοδηγείται από «αξίες» όπως ψευδώς ισχυρίζεται το Golden Billion. Βεβαίως, ο Παγκόσμιος Νότος εξακολουθεί να υποστηρίζει τις αυτοδιακηρυγμένες αξίες του όσον αφορά τον τρόπο συμπεριφοράς των μελών του εν μέσω αυτού του παγκόσμιου ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης στην πολυπολικότητα, αλλά το προβλεπόμενο «ιδεολογικό»/δομικό τελικό παιχνίδι του Η δημοκρατική, ισότιμη και δίκαιη παγκόσμια τάξη τους οδηγεί πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Θυσιάζοντας δημόσια τις αντιτρομοκρατικές αξίες που είχαν δηλώσει στο παρελθόν, η Δύση έδειξε ότι δεν έχει καμία «ηθική υπεροχή».

Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής
loading...