Κράμπες στο στομάχι: Με ποια πάθηση συνδέονται

Οι κράμπες στο στομάχι χρησιμοποιούνται ως όρος για να
περιγράψουν ένα ευρύ φάσμα ενοχλημάτων στην περιοχή της κοιλιάς και εμφανίζονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά.

Τις περισσότερες φορές πρόκειται για πρήξιμο και πόνο στην κοιλιά, που μπορεί να συνυπάρχουν με διαταραχές στις κενώσεις (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο εναλλάξ). Μπορεί επίσης να συνυπάρχουν με ημικρανία, κόπωση ή ταχυκαρδία.

Η πάθηση που ενοχοποιείται τις περισσότερες φορές για τις κράμπες είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, πρόβλημα που δεν έχει μόνο μία αιτία, ούτε την ίδια ένταση από ασθενή σε ασθενή.

Αίτια

Ως κυριότερη αιτία πρόκλησης θεωρείται το στρες, καθώς η σχέση ανάμεσα στον ψυχισμό του ατόμου και το σύνδρομο είναι άμεση.

Ένοχες ενδέχεται επίσης να είναι ορισμένες τροφές, όπως οι πιπεριές και ο καφές. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρχουν και άλλες διατροφικές συνήθειες, επιβαρυντικές για κάθε οργανισμό.

Η αφυδάτωση, η αϋπνία, η κατάχρηση αλκοόλ, καθώς και κάποια φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλούν κράμπες στο στομάχι.

Πολλές φορές το πρόβλημα εκδηλώνεται ως σύμπτωμα κάποιας λοίμωξης, πχ. εντερικής.

Αντιμετώπιση

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τις διατροφικές σας συνήθειες, καθώς μπορεί να έχετε δυσανεξία σε συγκεκριμένη τροφή ή σε μεγάλη ποσότητά της.

Ο γιατρός σας θα σας συστήσει αγωγή με βάση την αιτία που προκαλεί τις κράμπες.

Οι αλλαγές στη διατροφή (αύξηση ή μείωση της ποσότητας φυτικών ινών που λαμβάνετε), καθώς και η συχνή άσκηση μπορούν επίσης να περιορίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αν η αιτία είναι ψυχολογική, προτιμάται η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη και ίσως κάποιο αντικαταθλιπτικό ή αγχολυτικό φάρμακο.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα οφείλεται σε παλαιότερη λοίμωξη, ενδέχεται η σύσταση αντιβίωσης.

Πηγη onmed
loading...