ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ : ΔΕΙΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

Η ΑΝΑΠΟΔΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΟΠΟΥ ΤΑ “ΒΛΑΒΕΡΑ” ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΦΕΛΙΜΑ

Μετάφραση: Απολλόδωρος

Πρόλογος
Η παρούσα λευκή βίβλος συνοψίζει τις απόψεις του Συνασπισμού CO2 (CO2 Coalition), ενός νέου και ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού

που επιδιώκει να εμπλέξει τους ηγέτες της σκέψης, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό σε μια τεκμηριωμένη, αμερόληπτη συζήτηση για το πώς θα επηρεάσει τον πλανήτη μας το CO2 που απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

 Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα έχουν πείσει τα μέλη του Συνασπισμού ότι το πρόσθετο CO2 θα είναι καθαρό όφελος. 

Αντί να παραμερίσουν αμέσως αυτό το έγγραφο επειδή προωθεί μια τέτοια πολιτικά λανθασμένη άποψη, οι αναγνώστες καλά θα κάνουν να ενεργήσουν σύμφωνα με το αρχαίο σύνθημα της διάσημης Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας – nullius in verba, “μην πιστεύετε τα λόγια κανενός” ή πιο απλά, “δείτε μόνοι σας”.

Οι ισχυρισμοί ότι: “το 97% των επιστημόνων” συμφωνούν ότι επίκειται κλιματική καταστροφή εξαιτίας της εκπομπής CO2 θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. 

Η παραδοσιακή επιστήμη έχει προχωρήσει συγκρίνοντας παρατηρήσεις ή πειράματα με θεωρητικές προβλέψεις.

 Εάν υπάρχει συμφωνία με τη θεωρία, αυξάνεται η εμπιστοσύνη στη θεωρία. Εάν υπάρχει διαφωνία, η θεωρία εγκαταλείπεται ή τροποποιείται και δοκιμάζεται ξανά σε σχέση με τις παρατηρήσεις.

Η επιστημονική αλήθεια δεν έχει ποτέ εδραιωθεί με συναίνεση, για παράδειγμα, με “97% συναίνεση”. Η ιστορία αποκαλύπτει πολλές περιπτώσεις όπου η επιστημονική συναίνεση της εποχής απαξιώθηκε αργότερα. 

Η ευρεία αποδοχή και πρακτική της ευγονικής στις αρχές του 1900, η αντίθεση στη θεωρία της τεκτονικής των πλακών στη γεωλογία και η κυριαρχία της λυσενοκρατικής βιολογίας στο σοβιετικό μπλοκ είναι μερικά πρόσφατα παραδείγματα. Δεδομένης της συχνότητας των λανθασμένων συναινέσεων, οι πολίτες παντού θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το σύνθημα της Βασιλικής Εταιρείας και να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για το πώς η αύξηση των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα θα επηρεάσει τον πλανήτη.  

Επισκόπηση

Τα πράσινα φυτά αναπτύσσονται ταχύτερα με περισσότερο CO2. Πολλά γίνονται επίσης πιο ανθεκτικά στην ξηρασία, επειδή τα υψηλότερα επίπεδα CO2 επιτρέπουν στα φυτά να χρησιμοποιούν το νερό πιο αποτελεσματικά. 

Η πιο πλούσια βλάστηση από την αύξηση του CO2 είναι ήδη εμφανής. Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν σημαντική πρασίνιση του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως στα περιθώρια των ερήμων, όπου η αντοχή στην ξηρασία είναι κρίσιμη. 

Αυτό το αξιοσημείωτο πλανητικό πρασίνισμα είναι το αποτέλεσμα μιας αύξησης του CO2 κατά μόλις 30% σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ακόμη υψηλότερα επίπεδα CO2 θα αποφέρουν ακόμη περισσότερα οφέλη στη γεωργία.

Τα φυτά χρησιμοποιούν την ενέργεια από το ηλιακό φως για να ενώσουν ένα μόριο CO2 με ένα μόριο νερού, H2O, για να σχηματίσουν υδατάνθρακες. Ένα μόριο οξυγόνου O2 απελευθερώνεται στον αέρα για κάθε μόριο CO2 που απομακρύνεται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...