Όχι μόνο δεν επέβαλε κυρώσεις η Ε.Ε. στην Τουρκία, της έδωσε και bonus δισεκατομμύρια ευρώ

 Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση είναι ως φαίνεται εντάξει με τις υποχρεώσεις της, τις δεσμεύσεις της. Όχι, βέβαια, πάντα, αλλά μόνο σε εκείνες τις υποχρεώσεις, που μη εκπλήρωση τους επηρεάζει τους ισχυρούς της Ένωση. Πρόσφατα η Ε.Ε. προχώρησε σε καταβολή στην Τουρκία, του συνόλου των 6 δισ. ευρώ, που της είχε υποσχεθεί, βάσει του συμφώνου μετανάστευσης που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2016. Όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο ποσό των 4,7 δισ. είχε ήδη καταβληθεί. Είναι γνωστό πως η συμφωνία Τουρκίας και Ε.Ε. για το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα, που επιτεύχθηκε μετά από πολλές συζητήσεις. Έκτοτε η Άγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συμφωνία αυτή και «ψήνει το ψάρι στα χείλη» των Ευρωπαίων. Απειλή και εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα προχωρήσει και θα ανοίξει την «στρόφιγγα» και να… πλημμυρήσει την Ευρώπη με μετανάστες.

ΜΠΡΟΣΤΑ σε αυτό τον κίνδυνο η Ευρώπη, λοιπόν, σπεύδει να πληρώσει την Τουρκία με μια νέα δόση χρημάτων. Η Ε.Ε. είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της, όχι, όμως, η Τουρκία, που ποτέ τις δεν υλοποιεί τις αναληφθέντες από αυτή δεσμεύσεις. Δεν έχει καμία σχέση με τις υποχρεώσεις, τις οποίες αναλαμβάνει. Και τούτο δεν αφορά αυτές που έχει συμφωνήσει με την Ένωση αλλά γενικότερα με όλους τους διεθνείς παίκτες. Εμείς στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, βιώνουμε διαχρονικά αυτή τη στάση και την συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας. 

ΕΠΙ του θέματος αυτού, ο δημοσιογράφος Edouard de Mareschal σε άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» παρατηρεί το γεγονός, ότι η πληρωμή της τελευταίας δόσης έρχεται σε ένα τεταμένο πλαίσιο, καθώς οι 27 πρόσφατα αποφάσισαν για (ανώδυνες) κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, για τους επιθετικούς ελιγμούς της στην ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς και αποφάσεις, ενέργειες, κινήσεις γενικότερα λαμβάνονται σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται ευρύτερα στο πολιτικό περιβάλλον. Συνεπώς, η Ε.Ε. σκοπίμως δεν έλαβε υπόψη τη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας όταν έκανε το έμβασμα προς την Άγκυρα. Τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται χωρίς να εξετάζονται πολιτικά τα δεδομένα της χρονικής στιγμής. 

ΠΑΝΤΩΣ, επειδή επρόκειτο για οικονομική βοήθεια, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να… διευκολύνει την Ένωση για να του παραχωρηθεί η νέα δόση χρημάτων, χωρίς δυσκολίες και συζήτηση.  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για «νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Ε.Ε. Νέα σελίδα, που θα πρέπει φυσικά να οδηγήσει στην επανεγγραφή της συμφωνίας του 2016. Κι αυτό θα γίνει, εάν και εφόσον, η συμφωνία θα είναι κομμένη ραμμένη στα μέτρα της κατοχικής δύναμης. Αυτό εννοεί η Άγκυρα όταν κάνει λόγο για επανεγγραφή της συμφωνίας.

Ο ΓΑΛΛΟΣ δημοσιογράφος της «Φιγκαρό», επισημαίνει πως τα ζητήματα της Συρίας, της Λιβύης και της Κύπρου τα επικαλείται τακτικά ο Ερντογάν, απειλώντας να ρίξει στους δρόμους της Ευρώπης τους περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, που ζουν επί του παρόντος στο έδαφος του. Η Ευρώπη είναι επίσης ευάλωτη, επειδή δεν είναι ενωμένη ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα. 

ΕΙΝΑΙ προφανές πως όταν γίνονται τα χατίρια της κατοχικής Τουρκίας τόσο περισσότερο θα θέτει αξιώσεις. Αυτή είναι η διαχρονική τακτική της κατοχικής δύναμης και πρέπει να το αντιληφθούν όλοι στην Ε.Ε. Τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται και από τις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ.

https://infognomonpolitics.gr/

loading...