ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τη διεκδίκηση των περικοπών των συντάξεων και των δώρων | Σύλλογος Ιονικής Τράπεζας – Ιονική Ενότητα

Λόγω της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί από διάφορα δημοσιεύματα του τύπου αλλά και από δηλώσεις ειδικών και μη ειδικών επί των ζητημάτων που αφορούν τη διεκδίκηση των περικοπών των συντάξεων και των δώρων
, ο Σύλλογός μας απευθύνθηκε στον νομικό του σύμβουλο Δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου. Όπως προέκυψε από την ενημέρωσή του:

1.     Το Συμβούλιο της Επικρατείας με αποφάσεις της Ολομελείας του (Σ.τ.Ε. Ολομ. 2288/2015, 2289/2015, 2290/2015) έκρινε ότι οι διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 που προέβλεπαν την περικοπή των συντάξεων είναι αντισυνταγματικές. Το Δικαστήριο δεν προσέδωσε ωστόσο αναδρομικότητα στην κρίση του αυτή.

2.     Με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας κατατέθηκαν ήδη και συνεχίζουν να κατατίθενται έως το τέλος του τρέχοντος έτους αγωγές με τις οποίες τα μέλη μας διεκδικούν τις περικοπές που έχουν υποστεί οι συντάξεις τους όχι μόνον μετά την έκδοση των αποφάσεων αυτών του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ιούνιος του 2015) αλλά και για το χρονικό διάστημα από την 01.01.2013, αφού η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν συνάδει, κατά την ορθότερη άποψη, με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το άρθρο 100 παρ. 4 του Συντάγματος που αναφέρθηκε σήμερα το πρωί σε ενημερωτική εκπομπή από τον Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο αφορά άλλο δικαστήριο (το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) που δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση των διεκδικήσεων των περικοπών. Έγινε πάντως σαφές από τον Υφυπουργό ότι η Κυβέρνηση ΔΕΝ προτίθεται να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, παρά μόνον εάν αυτοί κερδίσουν τις αγωγές τους.

3.     Με τον ν. 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου») ρυθμίστηκαν εκ νέου τα σχετικά με το ύψος των συντάξεων χωρίς να γίνεται αναφορά στις περικοπές τους σύμφωνα με τους ανωτέρω νόμους (4051/2012 και 4093/2012). Ο νόμος αυτός είναι κατά την ορθότερη άποψη επίσης αντισυνταγματικός, γεγονός που αναμένεται μάλιστα να κριθεί σύντομα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

4.     Για τη διεκδίκηση των περικοπών στις συντάξεις και στα δώρα είναι αναγκαίο να ασκηθούν αγωγές, αφού η αίτηση στον ΕΦΚΑ δεν διασφαλίζει τις σχετικές αξιώσεις. Το μόνον που επιτυγχάνεται με τις αιτήσεις αυτές είναι να διακόπτεται η παραγραφή μόνον μια φορά και μόνον για ένα εξάμηνο, οπότε μετά πρέπει και πάλι να ασκηθεί αγωγή. Σημειώνεται ότι από την κατάθεση της αγωγής και την επίδοσή της στον ΕΦΚΑ ξεκινά να τρέχει ο νόμιμος τόκος επιδικίας υπέρ του συνταξιούχου.

Ο Σύλλογός μας μεριμνά πάντα ώστε να έχουν τα μέλη του έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι συγχύσεις και τα μυθεύματα που κάνουν θραύση το τελευταίο διάστημα.     

loading...