ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΤΩΝ ΛΑΩΝ…

Γράφει ο Γιώργος Παπανικολάου

 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ, το 1961, κατά την παράδοση της προεδρίας στον Τζον Κένεντυ, είπε στην ομιλία του: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο

στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, να αποκτήσει αθέμιτη επιρροή στην κυβέρνηση».

Το 2018, απ τα 1,8 τρις δολ για στρατιωτικές δαπάνες παγκόσμια, 650 δις (36%) δαπανήθηκε απ τις ΗΠΑ. Συνολικά κάθε χρόνο, οι ΗΠΑ ξοδεύουν 1 τρις δολ για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι ΗΠΑ ξοδεύουν για στρατιωτικούς σκοπούς, περισσότερα απ τα 13 επόμενα έθνη μαζί.

Το 2010, οι ΗΠΑ είχαν το 53% των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων.

Το 2020, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τράμπ, δήλωσε: « Οι ηγέτες του αμερικανικού πενταγώνου, το μόνο που θέλουν είναι να μπλέκονται σε πολέμους, ώστε όλες αυτές οι υπέροχες εταιρίες που κατασκευάζουν βόμβες, αεροπλάνα και οποιοδήποτε άλλο αμυντικό υλικό, να είναι ευτυχισμένες».

Ο ίδιος πρόεδρος, διόρισε 3 υπουργούς άμυνας, που κι οι 3 είχαν δεσμούς με την αμερικανική «αμυντική» βιομηχανία.

Οι μισοί απ τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο υπουργείο άμυνας, έχουν δεσμούς με «αμυντικές» βιομηχανίες.

Το 2017, ο Τράμπ αποφάσισε μόνος του για την επίθεση με 59 πυραύλους Τόμαχωκ, εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης. Για την επιρροή της «αμυντικής» βιομηχανίας στον τύπο δεν έχω στοιχεία, αλλά απ τις 100 κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες, 47 είχαν κύριο άρθρο για τις αεροπορικές επιδρομές. 39 ήταν υπέρ, 7 ήταν διφορούμενες και μόνο μία τάχθηκε εναντίον της επίθεσης. 8 στις 10 πρώτες σε κυκλκοφορία εφημερίδες, υποστήριξαν τις αεροπορικές επιδρομές.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...