Φλώρινα: Αρκούδα εγκλωβίστηκε σε παγίδα για αγριογούρουνα – Επέζησε τραυματισμένη επί τέσσερις ημέρες (φώτο)

Μια μεγαλόσωμη, αρσενική αρκούδα, παρέμεινε αιχμάλωτη για τέσσερις μέρες σε παγίδα για αγριογούρουνα, το σύρμα της οποίας της τρυπούσε την κοιλιά, στον οικισμό Λευκώνα στις Πρέσπες Φλώρινας.

Το ζώο έστεκε ξαπλωμένο σε χωράφι και ο ιδιοκτήτης πίστεψε την πρώτη μέρα ότι ξεκουραζόταν.

​Όταν όμως επέστρεψε, τρεις μέρες μετά και το βρήκε στο ίδιο σημείο, ακίνητο και σχεδόν καλυμμένο από χιόνι, μέσα σε πολικές θερμοκρασίες που το βράδυ έπεφταν στους -10ºC, ενημέρωσε το Δασαρχείο Φλώρινας.

Υπάλληλοι του Δασαρχείου και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, ενημέρωσαν την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών (ΦΔΕΠΠ) και αμέσως ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM.

Ο κτηνίατρος, Γιώργος Χαστάς, αναισθητοποίησε την νεαρή αρσενική αρκούδα, ηλικίας 3-4 χρόνων και βάρους 90 κιλών και ακολούθησε ο απεγκλωβισμός της από την θηλιά.

Ο γιατρός διαπίστωσε ότι η αρκούδα έφερε ένα βαθύ τραύμα από το σύρμα της παγίδας, στην κοιλιά, μήκους 25 εκατοστών. Επί τόπου έγινε συρραφή του τραύματος και χορηγήθηκε στο ζώο ισχυρή αντιβίωση, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι, λόγω των πολικών θερμοκρασιών, δεν θα υπάρξει επιμόλυνση.

Αρκετές ώρες μετά, προς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, η ομάδα αποχώρησε καθώς η αρκούδα άρχισε να συνέρχεται και μπορούσε πλέον να φύγει για τον κοντινό βιότοπο.

Ωστόσο ένα 24ωρο μετά, τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης διαπίστωσαν ότι η αρκούδα ήταν ακόμη εκεί και φοβήθηκαν πως είχε υποστεί κάποια παράλυση στα πίσω πόδια, είτε από το τραύμα, είτε από την αναισθησία.

Μετά από αυτή την ενημέρωση, ετοιμάστηκε μια νέα αποστολή επιστημόνων στο παρόχθιο σημείο, προκειμένου να μεταφέρουν την αρκούδας στο καταφύγιο καφέ αρκούδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Νυμφαίο. Κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε, καθώς λίγο αργότερα, το ζώο σηκώθηκε και περπάτησε.

Διάνυσε περίπου 500 μέτρα πάνω από χιόνι και χάθηκε στο δάσος.

«Είναι θαύμα ότι η αρκούδα άντεξε τέσσερις μέρες δεμένη και τραυματισμένη σοβαρά. Έπεσε κατά λάθος σε αυτοσχέδια παγίδα για αγριογούρουνα, την οποία δεν γνωρίζουμε αν τοποθέτησαν στο σημείο λαθροκυνηγοί ή αγρότες που καλλιεργούν φασόλια και είδαν την σοδειά τους να καταστρέφεται από επιδρομές άγριων ζώων», δήλωσε, ο επιστημονικά υπεύθυνος της ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Γιώργος Μερτζάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το τέταρτο περιστατικό παγίδευσης αρκούδας σε παράνομη θηλιά μέσα στο 2019 και πέμπτο συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια! Η χρήση της παγίδας είναι παράνομη, είτε πρόκειται για κυνήγι, είτε ως μέσο αποτροπής ζημιών στην αγροτική παραγωγή.

Το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο προστασίας αγροκτημάτων είναι οι ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις.

loading...