Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε μια κρίση με την Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να υπάρξει κρίση με την Ιταλία όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της, αλλά εξακολουθεί να έχει ερωτήματα και περιμένει απαντήσεις σε αυτά σήμερα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ
Μοσκοβισί.

Πηγή της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ρώμη περιμένει ότι η Επιτροπή θα κάνει το άνευ προηγουμένου βήμα να της ζητήσει να αναθεωρήσει το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019, στο οποίο περιλαμβάνεται μια αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ από 1,8% το 2018.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει μια κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη”, δήλωσε ο Μοσκοβισί στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter. “Αυτό που σκέφτομαι είναι εποικοδομητικός διάλογος”, πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα ότι η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει τους στόχους για τον προϋπολογισμό της με τις αρχές της ΕΕ.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να αποστείλει επιστολή για τον προϋπολογισμό της στην Επιτροπή ως το μεσημέρι. Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνέλθει αύριο, Τρίτη, για να συζητήσει την απάντηση της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει πότε η Κομισιόν θα λάβει μια απόφαση.

“Όταν είσαι μέλος της ΕΕ και μέλος της ευρωζώνης πρέπει να σέβεσαι μια σειρά από κοινούς κανόνες”, σημείωσε ο Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες που έχει εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σχέδια της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό.

Το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι πάρα πολύ υψηλό, υπογράμμισε.

Ο Μοσκοβισί, Γάλλος σοσιαλιστής, πρόσθεσε επίσης ότι κάνει διάκριση μεταξύ των πολιτικών ιδεών του Σαλβίνι, με τις οποίες διαφωνεί, και της ιταλικής κυβέρνησης, την οποία σημείωσε ότι σέβεται.

“Μπορώ να πολεμήσω τον κ. Σαλβίνι ως αρχηγό κόμματος, μπορώ να πολεμήσω τις ιδέες του, μπορώ να το σκεφτώ αυτό, αυτός ανήκει επίσης στον χώρο της ανελεύθερης δημοκρατίας. Εξάλλου είναι φίλος της κας Λεπέν, ας μην το ξεχνάμε αυτό”, σημείωσε, αναφερόμενος στην ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στη Γαλλία.

“Πολεμώ τον Εθνικό Συναγερμό και πολεμώ την Λέγκα σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σέβομαι την ιταλική κυβέρνηση. Και αυτή πρέπει επίσης να σέβεται τους κανόνες της ΕΕ”, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί. “Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι αυτό που μας επιτρέπει να προχωράμε σε αυτή τη διαφορετική Ευρώπη”, κατέληξε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας αν δεν γίνουν αλλαγές σε αυτό, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

“Αν δεν τροποποιηθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει τον προϋπολογισμό”, σημείωσε ο Κουρτς σε ανακοίνωσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Χάρτβιγκ Λέγκερ.

“Η Αυστρία δεν προτίθεται να υπερασπιστεί τα χρέη άλλων κρατών την ώρα που αυτά τα κράτη εν γνώσει τους συμβάλλουν στην αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές”, υπογράμμισε ο Κουρτς. “Τώρα η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι έχει διδαχθεί από την κρίση της Ελλάδας”, πρόσθεσε.

Ο Λέγκερ, δηλώσεις του οποίου αναφέρονται επίσης στην ανακοίνωση, επισημαίνει παράλληλα ότι μια παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ από την Ιταλία “θα ανοίξει την πόρτα για (να κάνουν το ίδιο) άλλες χώρες”.

Έτοιμη «να καθίσει στο τραπέζι» η Ιταλική Κυβέρνηση

Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη «να καθήσει και να συζητήσει» τους στόχους του προϋπολογισμού με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, επαναλαμβάνοντας ότι ο κυβερνών ακροδεξιός-λαϊκιστικός συνασπισμός δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει το ευρώ.

Η Ιταλία δέχεται τα πυρά των Βρυξελλών για τον στόχο της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 1,8% το 2018. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 πρωτοφανή παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι η Ιταλία θα στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιμένει στον στόχο του 2,4% και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη «να καθήσει στο τραπέζι».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading...

1 thought on “Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε μια κρίση με την Ιταλία

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ! ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΝΑΙ.ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΔΕΚΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΑΦΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ.ΠΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ,ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΑΝ ΖΟΜΠΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ.

Comments are closed.