Βόμβα! Το Άγιο Όρος εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ισχύσει για τα μοναστήρια του η ρωσική διακοπή κοινωνίας αφού δεν υπόκειται στην Κωνσταντινούπολη

Βόμβα από το Άγιο Όρος! Πληροφορίες από ρωσικές πηγές υποστηρίζουν πως με αφορμή την διακοπή κοινωνίας που ανακοίνωσε η Μόσχα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Ιερά Κοινότητα είναι έτοιμη να παρέμβει δίνοντας άλλη διάσταση στο θέμα!

Η εκτελεστική εξουσία του Αγίου Όρους, η Ιερά Κοινότητα, εξετάζει το ενδεχόμενο να δηλώσει ότι η απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να παύσει την Ευχαριστιακή κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν ισχύει για τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, αφού δεν υπόκεινται στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό αναφέρει το ιστολόγιο Znak.com επικαλούμενο μια πηγή από Ρωσικούς Ορθόδοξους κύκλους που διατηρούν στενές επαφές με τον Άθω.

«Αυτή η απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφορά τον Άθωνα και τους εκπροσώπους της Ρωσικής Εκκλησίας που ζουν εκεί”, λέει το σχέδιο έκκλησης, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί.  Ο Άθως δεν υπάγεται διοικητικά στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος δεν είναι ο κυρίαρχος επίσκοπος της αυτονομίας του Άθω, αλλά μόνο ο πνευματικός του πατέρας. Δηλαδή, σύμφωνα με το θεσμικό καθεστώς του Αγίου Όρους, το οποίο περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Όρος είναι ένα αυτοδιοικούμενο τμήμα στην Ελλάδα, και αποτελείται από είκοσι αγιορείτικα μοναστήρια, δηλαδή κυρίαρχες μονές. Για το λόγο αυτό, οι ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους δεν είναι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και οι κληρικοί στο Άγιο Όρος δεν είναι κληρικοί του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει το πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο γραμματέας Διορθοδόξου Σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας Ίγκορ Yakymchuk δίνοντας συνέχεια σε μια σειρά από δηλώσεις που αφορούν στην αθωνική πολιτεία μετά την απόφαση της Ρωσικής Συνόδου θα διακόψει την κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη τόνισε πως “Οι πιστοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα πρέπει να απέχουν από προσκυνήματα στο Άγιο Όρος”.

πηγη

loading...