Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΙΧΕ ΛΕΥΚΗ ΜΗΤΕΡΑ –Η ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝ ΝΤΑΝΧΑΜ [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ο Ομπάμα είχε λευκή μητέρα –H Aν Ντάνχαμ, μητέρα του Μπαράκ Ομπάμα, γεννήθηκε το 1942 στο Κάνσας των ΗΠΑ και πέθανε λίγο μετά τα 52 της χρόνια, στην Χονολουλού.

Ηταν αμερικανίδα ανθρωπολόγος, ειδική στην οικονομική ανθρωπολογία και στην γεωργική ανάπτυξη.
Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει για τη μητέρα του ότι ήταν «η κυρίαρχη μορφή στα χρόνια της ανάπτυξής μου…».

Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες του Μπαράκ Ομπάμα, σχεδόν μωρού ακόμη, στην αγκαλιά της μητέρας του. Σε μια από αυτές, είναι ντυμένος πειρατής και η μητέρα του κάθεται δίπλα του, γονατισμένη και χαμογελαστή.


Γνωρίστηκε με τον Κενυάτη πατέρα του Ομπάμα, στέλεχος σε εταιρεία πετρελαίων, και γέννησε τον Μπαράκ σε ηλικία 17 ετών, σε μια εποχή που ελάχιστες αμερικανίδες τολμούσαν να έχουν σχέση με έναν μαύρο. Μεγάλωσε τον Μπαράκ για να γίνει κάτι μεταξύ «Αλμπερτ Αϊνστάιν, Μαχάτμα Γκάντι και Χάρι Μπελαφόντε», όπως γράφουν οι βιογραφίες του αμερικανού προέδρου.

Ο θρύλος της οικογένειας Ομπάμα αναφέρει ότι η μητέρα έλεγε για τον γιό της, Μπαράκ: «Είναι τόσο ιδιοφυής που μπορεί να κάνει τα πάντα στη ζωή του, ακόμη και να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ». Ακόμη και ο Lolo Soetero, ο δεύτερος σύζυγος της Αν Ντάνχαμ, είχε τον εξής διάλογο με τον θετό γιό του-Μπαράκ Ομπάμα:
«Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;
Μμ, πρωθυπουργός».
Η Αν Ντάνχαμ, πέθανε, ωστόσο, το 1995 χωρίς να δει τον γιό της να γίνεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ.


Η μητέρα του Ομπάμα ήταν μοναχοκόρη του Stanley Dunham και της Madelyn Payne. Τόλμησε να παντρευτεί σε ηλικία 18 ετών τον μαύρο Κενυάτη Barack Obama senior, τον πρώτο αφρικανό που έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο της Χαβάης. Ο πατέρας Ομπάμα ήταν τότε 25 ετών και είχε κερδίσει μια υποτροφία για να φύγει από την Αφρική και να σπουδάσει στην Χαβάη. Γνώρισε την αμερικανίδα Αν σε ένα μάθημα ρωσικών που παρακολουθούσαν και οι δύο. Όταν η Αν γέννησε τον μιγάδα Μπαράκ, το 1961, η πράξη της θεωρήθηκε θαρραλέα και ασυνήθιστη.

(Ο Μπαράκ Ομπάμα με τους αμερικανούς παππούδες του)


Η παιδική ηλικία της ήταν μια συνεχής μετακόμιση: οι γονείς της εγκατέλειψαν το Κάνσας για την Καλιφόρνια, ξαναγύρισαν στο Κάνσας, έμειναν σε πολλές πόλεις του Τέξας, στο Σιάτλ και κατέληξαν στη Χονολουλού, όπου αποφάσισαν να εγκατασταθούν οριστικά. Εκεί ο πατέρας της Αν Ντάνχαν ασχολήθηκε με το εμπόριο επίπλων.
Όταν η Αν Ντάνχαν γράφτηκε στο πανεπιστήμιο στη Χονολουλού, συνδέθηκε ερωτικά με τον Barack Obama senior, αλλά οι γονείς της δεν εναντιώθηκαν στη σχέση τους.

Οταν παντρεύτηκε την Αν Ντάνχαμ, ο πατέρας του Μπαράκ ήταν ήδη παντρεμένος και είχε οικογένεια, πίσω στην Κένυα. Το 1964 και ενώ ο Μπαράκ ήταν μόλις 3 ετών, ο πατέρας του επιστρέφει στην Κένυα, με τη φιλοδοξία να ξαναβρεί την οικογένειά του και να γίνει πολιτικός εκεί. Δεν τα κατάφερε ποτέ: έγινε αλκοολικός και δεν έπαψε «να σκέπτεται συνέχεια τον γιό που άφησε στην Χονολουλού».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ξαναείδε τον πατέρα του σε ηλικία 10 ετών, στην παρακάτω φωτογραφία, όταν εκείνος ήρθε να τον επισκεφθεί. Ηταν η μόνη και η τελευταία φορά που τον έβλεπε, γιατί σκοτώθηκε, στα 46 του χρόνια, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στην Κένυα.

Όταν οι γονείς του χώρισαν, η Αν Ντάνχαν έμεινε στη Χονολουλού και συνέχισε εκεί τις σπουδές της. Παίρνει μάστερ στα μαθηματικά και ένα άλλο μάστερ στην ανθρωπολογία, το 1967.

Την ίδια χρονιά, συναντά έναν άλλο ξένο φοιτητή, τον Lolo Soetoro, έναν κοντό Ινδονήσιο μελαχρινό και συμπαθητικό άντρα. Παντρεύονται και φεύγουν την ίδια χρονιά για την Τζακάρτα, μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα. Το 1970 γεννιέται η αδελφή του, Maya Kassandra Soetoro.

Ο Barry, όπως είναι το χαϊδευτικό του Μπαράκ Ομπάμα, μεγαλώνει σε ένα πολυεθνικό και πολυφυλετικό περιβάλλον, από την εκλεπτισμένη και πολυδιαβασμένη μητέρα του. Εκείνη του μαθαίνει να είναι ταυτόχρονα Αμερικανός, μαύρος, λευκός, κοσμοπολίτης και να οραματίζεται ένα σπουδαίο μέλλον.
Όταν ο γάμος της Αν Ντάνχαν με τον Lolo αρχίζει να έχει προβλήματα, ο Μπαράκ Ομπάμα, η μητέρα του και η αδελφή του επιστρέφουν στη Χονολουλού.

Λίγο αργότερα, ο Μπαράκ θα ξεκινήσει τις σπουδές του στα καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Η μητέρα του πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών, το 1995, από καρκίνο.


Οι βιογράφοι του Ομπάμα ισχυρίζονται ότι χάρη στη μητέρα του κατόρθωσε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα προέρχεται από μια οικογένεια όπου το πρότυπο είναι η λευκή και μορφωμένη μητέρα, ανεκτική και ανεξάρτητη.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με την οικογένεια του πατέρα του στην Αφρική, ίσως επειδή εκείνος χώρισε τη μητέρα του πολύ γρήγορα και παντρεύτηκε πολλές φορές στη συνέχεια. Ο Μπαράκ συνάντησε τους δικούς του στην Αφρική, για πρώτη φορά, το 1986 και γνώρισε εκεί τα ετεροθαλή αδέλφια του.
Συνήθιζε, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, να έχει κάποιο δεσμό με την τρίτη σύζυγο του παππού του, την οποία αποκαλούσε «γιαγιά», αν και δεν είχαν καμία συγγένεια.

Και για την ιστορία: Η ετεροθαλής αδελφή του Μπαράκ Ομπάμα, η Maya Kasandra Soetoro, πέρασε τα περισσότερα χρόνια της στην Ινδονησία, αλλά σπούδασε στην Χαβάη και στη Νέα Υόρκη. Επί χρόνια ήταν δασκάλα και σήμερα εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Χαβάης, παντρεμένη με τον Καναδο-Κινέζο, καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Βοήθησε με όλες της τις δυνάμεις τον Μπαράκ Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία το 2007 και το 2012 και διατηρεί καλές σχέσεις μαζί του.






loading...