Ζελένσκι σε ΝΑΤΟ: «Θέλω 5 δισ.$ το μήνα αλλιώς…» – Καλούνται να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι

 

Θα καταρρεύσει η Ευρώπη για χάρη του Κιέβου

Την απαίτηση για έως και 5 δισ.$ το μήνα για την στήριξη της ουκρανικής οικονομίας και ασφάλειας, εξέφρασε ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στου ηγέτες του ΝΑΤΟ.
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι απαίτησε από το μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να ενισχύσει και άλλο χωρίς διακοπή την υποστήριξη της χώρας του εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η ήττα του Κιέβου θα οδηγήσει σε έναν «καθυστερημένο» πόλεμο μεταξύ της Μόσχας και ολόκληρης της Δύσης.
Ο Ζελένσκι έκανε τις παρατηρήσεις καθώς μιλούσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη μέσω μιας σύνδεσης βίντεο την Τετάρτη.
«Είτε  επείγουσα βοήθεια προς την Ουκρανία επαρκής για νίκη, τώρα είτε πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και εσάς αργότερα», είπε ο επικίνδυνος Ζελένσκι στους ηγέτες του ΝΑΤΟ επιχειρώντας άλλη μια φορά να εκβιάσει καταστάσεις.
«Η χώρα χρειάζεται τόσο άμεση στρατιωτική όσο και οικονομική βοήθεια», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.»
Ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καλέσει τη Δύση να παράσχει οικονομική υποστήριξη.
«Η οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία δεν έχει μικρότερη σημασία από τις παραδόσεις όπλων», είπε ο Ζελένσκι, λέγοντας ουσιαστικά «δεν θέλω μονό όπλα αλλά και χρήμα».
«Χρειαζόμαστε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα, το ξέρετε αυτό;  Και αυτό είναι μόνο για τα βασικά, που χρειάζονται για άμυνα και προστασία» κατέληξε.
Έτσι εκτός από τις υψηλές τιμές  στην ενέργεια, που έχουν επιβάλλει οι δυτικές κυβερνήσεις στους πολίτες τους για να υποστηρίξουν την Ουκρανία, τώρα έρχονται πιθανότατα νέα μέτρα για να στηρίξει ο ευρωπαίος φορολογούμενος την ουκρανική Οικονομία. Και έπεται συνέχεια.Τα ίδια επανέλαβε ο Ζελένσκι και εχθές Σάββατο απαιτώντας να χορηγηθεί διεθνής βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του αφού τελειώσει ο πόλεμος, στο βραδινό διάγγελμά του προς τους συμπολίτες του.
«Είναι απαραίτητο όχι μόνο να αποκαταστήσουμε όλα όσα κατέστρεψαν οι δυνάμεις κατοχής, αλλά επίσης να οικοδομήσουμε νέα θεμέλια για τις ζωές μας», που θα είναι «ασφαλείς, σύγχρονες, άνετες, προσιτές», ανέφερε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο αρχηγός του κράτους.
Θα απαιτηθούν «κολοσσιαίες επενδύσεις, δισεκατομμύρια, νέες τεχνολογίες, βέλτιστες πρακτικές, νέοι θεσμοί και, φυσικά, μεταρρυθμίσεις», είπε.
«Όσο δύσκολη κι αν είναι για εμάς η κατάσταση σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει αύριο», διαβεβαίωσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Αύριο Δευτέρα, σε σύνοδο περίπου 40 δυνητικών δωρητριών χωρών στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία), η ουκρανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της για την ανοικοδόμησή της.
Ο κ. Ζελένσκι αναγνώρισε πάντως στο διάγγελμά του ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το τέλος του.
loading...