Ο Πούτιν παραδίδει μαθήματα ιστορίας: «Ο κόκκινος στρατός κατέλαβε το Βερολίνο. Το ξεχάσατε αυτό;» – ΒΙΝΤΕΟ

 

Το έμμεσο μήνυμά του στη Δύση.

Ποιός είδε τον Πούτιν και δεν τον φοβήθηκε!

Φανερά ενοχλημένος ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε εκτενώς σε ερώτηση πανεπιστημιακού για τις τυχόν ευθύνες που είχε η Σοβιετική Ένωση στο ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ιστορικός από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, Alexei Miller έθεσε στον «τσαρ Βλαντ» ένα ερώτημα επικαλούμενος ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καθιστά του Ναζί και τη Σοβιετική Ένωση ΕΞΙΣΟΥ υπεύθυνους για το ξέσπασμα του τελευταίου μεγάλου πολέμου που η ανθρωπότητα είδε.

Τον ρώτησε επίσης αν αυτός ο «πόλεμος» που μαίνεται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας ως προς την ερμηνεία ιστορικών γεγονότων θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κύκλους που θέλουν να περιορίσουν την ελευθερία του διαλόγου.

«Οραματίζεστε την απειλή τέτοιων περιορισμών για τη χώρα μας;».

Ο Πούτιν τότε απάντησε τα εξής:

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια απειλή. Όσον αφορά την συνάντηση που πρότεινα των επικεφαλής των 5 μόνιμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ, αυτή έχει υποστηριχθεί από όλους και μία τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να έχει γίνει. Τα προβλήματα που προέκυψαν δεν αφορούν τη Ρωσία, αλλά διαφωνίες εντός της ομάδας των 5. Δεν συνδέονται με τη Ρωσία. Αυτό είναι το πρώτο σημείο. Το δεύτερο αφορά τη πανδημία η οποία ξεκίνησε λίγο μετά και η κατάσταση έγινε περίπλοκη.

Όσον αφορά την ιστορική καταγραφή των γεγονότων, ξέρετε φυσικά ότι εγώ είμαι έτοιμος να μιλήσω για αυτή με επιχειρήματα. Έχουμε πολλά παράπονα από την ηγεσία της χώρας μεταξύ του 1917 και του 1990, το οποίο είναι προφανές. ΩΣΤΟΣΟ το να βάζουμε τους ναζί και τους κομμουνιστές πριν τον Β΄Π.Π. στο ίδιο επίπεδο και να διαιρούμε την ευθύνη μεταξύ τους είναι απολύτως απαράδεκτο. Αυτό είναι ένα ψέμα.

Το λέω αυτό όχι ως Ρώσος και ηγέτης του ρωσικού κράτους, το λέω αυτό, εν μέρει τουλάχιστον, ως ερευνητής. Έχω διαβάσει έγγραφα τα οποία τα ανέσυρα από τα αρχεία. Τα δημοσιοποιούμε τώρα σε αυξανόμενα μεγάλες ποσότητες. Πιστέψτε με όταν τα διάβασα η εικόνα στο μυαλό μου άρχισε να αλλάζει.

Μπορείτε να σκέφτεστε τον Στάλιν διαφορετικά, να τον κατηγορείται για στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις εκστρατείες διωγμών και άλλα παρόμοια. Η Σοβιετική Ένωση όμως έκανε ειλικρινά το καλύτερο που θα μπορούσε για να αποτρέψει τον Παγκόσμιο Πόλεμο, ακόμη και διαφορετικούς λόγους.

Πολέμησαν για τη διατήρηση της Τσεχοσλοβακίας παρέχοντας επιχειρήματα για την προστασία της κυριαρχίας της. Έχω πράγματι διαβάσει, αυτό δεν είναι μυστικό, για την αντίδραση της Γαλλίας σε αυτά τα γεγονότα. Όταν το διαβάσετε αυτό θα μπορέσετε να δείτε ότι μπορούν να γίνουν προσπάθειες να διαστρεβλωθούν τα γεγονότα.

Διάβασα επίσης τα έγγραφα για όταν ο κόκκινος στρατός μπήκε στην Ευρώπη. Έχουμε γερμανικά, πολωνικά και γαλλικά έγγραφα. Συζήτησαν ευθέως την διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας και τον χρόνο της εισβολής. Και μετά κατηγορείται τη Σοβιετική Ένωση; Aυτό απλώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για να το θέσω απλά: Ποιός επιτέθηκε σε ποιόν; H Σοβιετική Ένωση επιτέθηκε στη Γερμανία; Όχι. Ναι, υπήρχαν μυστικές συμφωνίες μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Γερμανίας. Δεν θα επιτρέψουμε κανείς να κατηγορήσει τη Ρωσία ή τη Σοβιετική Ένωση για όσα δεν έκαναν.

Θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν μερικά εντελώς ξεκάθαρα πράγματα. Πρώτον, η Γερμανία επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση στις 22 Ιουνίου του 1941, όχι το αντίστροφο. Και δεύτερον, μην ξεχνάμε ποιός κατέλαβε το Βερολίνο. Ήταν οι Αμερικάνοι; Oι Βρετανοί ή οι Γάλοι; Όχι, ήταν ο κόκκινος στρατός. Το ξεχάσατε αυτό; Eίναι εύκολο να το θυμηθείτε γιατί είναι ιστορικό γεγονός».

Δείτε το απόσπασμα που μεταφράστηκε αποκλειστικά για το el.gr:

loading...