Εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα στην Μ.Θάλασσα-Συσσωρεύονται στρατιωτικές δυνάμεις Ουκρανίας στο Ντονέτσκ

Εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, καθώς τα αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, ενέτειναν τις πτήσεις τους στον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατά σχεδόν τρεις φορές φέτος.

Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν 270 πτήσεις αναγνώρισης το 2019, περίπου 530 το 2020 και πάνω από 560 από την αρχή του τρέχοντος έτους στη νότια περιοχή ευθύνης, σύμφωνα με μια ενημέρωση που έκανε την Πέμπτη, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, Νικολάι Γκόστεφ.

“Οι χώρες του ΝΑΤΟ, δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για τα νότια σύνορα της Ρωσίας τον τελευταίο καιρό”, δήλωσε ο διοικητής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Στρατιωτικό Δελτίο της Νότιας Ρωσίας.

“Σε σύγκριση με πέρυσι, η ένταση των πτήσεων αναγνωριστικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Για λόγους σύγκρισης, τα αεροσκάφη των δυτικών (ΝΑΤΟ) πραγματοποίησαν 270 πτήσεις αναγνώρισης το 2019, περίπου 530 το 2020 και πάνω από 560 από τις αρχές του τρέχοντος έτους, στη νότια περιοχή ευθύνης», ανέφερε ο διοικητής στην εφημερίδα.

Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη και επίσης, τακτικά αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, προσχώρησαν στις πτήσεις των κατασκοπευτικών αεροσκαφών και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ, είπε.

«Ούτε μια πτήση που πραγματοποιούν, παραμένει απαρατήρητη και οι υποχρεώσεις της αεροπορικής άμυνας του Στρατού μας, είναι να παρακολουθούν αυτές τις πτήσεις όλο το εικοσιτετράωρο και να αντιδρούμε έγκαιρα σε αυτές, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο διοικητής.

Οι δυνάμεις συναγερμού ταχείας αντίδρασης, της αεροπορικής άμυνας του Στρατού, έχουν ενεργοποιηθεί 15 φορές από την αρχή του έτους για να εντοπίσουν και να αναχαιτίσουν ξένα αεροσκάφη, είπε.

Εν τω μεταξύ, σε τεντωμένο σκοινί κινείται η σχέση της Ρωσίας με τη Δύση, καθώς συνεχίζεται η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, έστειλαν ομάδες μάχης στη συνοριακή γραμμή στα νότια της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR), όπως ανέφερε την Πέμπτη η λαϊκή πολιτοφυλακή του DPR.

“Εννέα αερομεταφερόμενα πολεμικά οχήματα πεζικού (BMD-1) της 72ης ξεχωριστής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, εντοπίστηκαν στην περιοχή Petrovskoye-Bogdanovka της γραμμής απεμπλοκής. Επιπλέον, επτά οχήματα BTR-DG έχουν παρατηρηθεί να επανατοποθετούνται, στην περιοχή Μπογκντάνοβκα», ανέφερε η πολιτοφυλακή στο πρακτορείο ειδήσεων Ντόνετσκ.

Το χωριό Μπογκντάνοβκα, βρίσκεται κοντά στη γραμμή επαφής περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ντόνετσκ και ελέγχεται, από τον ουκρανικό στρατό. Η περιοχή είναι μία από τις τρεις περιοχές, όπου έχει συμφωνηθεί αμοιβαία απεμπλοκή δυνάμεων και όπλων.

Η συμφωνία-πλαίσιο για την απεμπλοκή των δυνάμεων υπογράφηκε το 2016. Μετά από αυτό, έγινε η πρώτη προσπάθεια απεμπλοκής των δυνάμεων του ΛΔΚ και της Ουκρανίας. Ωστόσο, το Κίεβο στη συνέχεια επέστρεψε τα στρατεύματα στις θέσεις. Μια επαναλαμβανόμενη απόσυρση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στέφθηκε με επιτυχία μόνο τον Νοέμβριο του 2019. Ωστόσο, η δραστηριότητα του ουκρανικού στρατού στην περιοχή επιμένει μέχρι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LPR), ένα ουκρανικό τεθωρακισμένο μεταφοράς προσωπικού, εντοπίστηκε στη γραμμή απεμπλοκής κοντά στον οικισμό Ζολότογιε.

«Παρατηρήθηκε ότι ένα τεθωρακισμένο μεταφοράς προσωπικού BTR-60, αναπτύχθηκε στην περιοχή ευθύνης της 24ης ταξιαρχίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, κοντά στην περιοχή απεμπλοκής στον οικισμό Ζολότογιε», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων LuganskInformCenter.

Σε αυτό το πλαίσιο, η λαϊκή πολιτοφυλακή του LPR τόνισε, ότι η ανάπτυξη οπλισμού και στρατιωτικού υλικού από τον ουκρανικό στρατό σε κατοικημένες περιοχές, ήταν παραβίαση του άρθρου 3 της Συμφωνίας για την τήρηση και τον έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα η Ουκρανία, συμφώνησε στην ανάπτυξη αμερικανικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας στο έδαφός της, ως απάντηση, στο ενδεχόμενο μιας νέας απειλής που θα μπορούσε να εμφανιστεί κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που εμφανίστηκαν στη διάθεση του πρακτορείου πληροφοριών και ειδήσεων Avia.pro, η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να παραχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, το δικαίωμα να αναπτύξουν αμερικανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας στο έδαφός τους. Τα τελευταία υποτίθεται ότι θα αναπτυχθούν, μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα. Προφανώς, δεν μιλάμε μόνο για το Donbass, αλλά και για την Κριμαία.

Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι η ουκρανική πλευρά προσέφερε απόλυτη ελευθερία στις Ηνωμένες Πολιτείες, να τοποθετήσουν αμερικανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας στο έδαφός της, επικαλούμενη απειλή από τη Ρωσία. Επιπλέον, επίσημα το Κίεβο επέτρεψε την εμφάνιση αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στο έδαφος της Ουκρανίας, οι οποίες θα υπηρετούν ανεξάρτητα, σε ανεπτυγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον, δεν έχουν ακόμη κάνει επίσημα σχόλια για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για τέτοιες ενέργειες, καθώς ένας μικρός αριθμός πυραυλικών συστημάτων άμυνας, δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο στην περιοχή και με την έλευση των υπερηχητικών πυραύλων Zircon στο οπλοστάσιο της Ρωσίας, μπορούν να πραγματοποιηθούν χτυπήματα από σχεδόν οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Ιωάννης Χάρχαρης

loading...