Αυτά τα λαχανικά πρέπει να τρώμε! Το χρώμα παίζει ρόλο…

Τα λαχανικά και πολλά φρούτα είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές
αντιοξειδωτικών, τα οποία καταστέλλουν τις υπερδραστήριες ανοσοποιητικές ανταποκρίσεις. Αντίθετα με τη διαδεδομένη άποψη, τα περισσότερα από αυτά τα αντιοξειδωτικά δεν είναι βιταμίνες. Πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά είναι τα πολυφαινολικά φλαβονοειδή, τα οποία είναι μια μεγάλη οικογένεια συστατικών που μοιάζουν με βιταμίνες.

Περισσότερα από 5000 φλαβονοειδή (μια υποοικογένεια των πολυφαινολών) έχουν αναγνωριστεί στα φυτά. Η κουερσετίνη, ένα ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδες φλαβονοειδές, βρίσκεται στα μήλα και στα κρεμμύδια. Ένα μικρό μήλο περιέχει περίπου 5,7 mg βιταμίνης C, αλλά περισσότερο από 500 mg αντιοξειδωτικών πολυφαινολών και φλαβονοειδών

Επιπρόσθετα, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι επίσης πλούσιες πηγές καροτενοειδών, μιας άλλης ομάδας ισχυρών αντιοξειδωτικών. Αν και έχουν βρεθεί στη φύση περισσότερα από 600 καροτενοειδή, λίγα είναι σημαντικά για τους ανθρώπους. Αυτά περιλαμβάνουν η άλφα-καροτίνη, η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και το λυκοπένιο.

Ο κανόνας είναι να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας. Τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων καθημερινά και τρώτε διαφορετικούς τύπους λαχανικών. Προσπαθήστε να τρώτε μια μεγάλη σαλάτα καθημερινά, παρασκευασμένη από μαρούλι ή μπρόκολο ή σπανάκι, ντομάτα, κρεμμύδια, ψιλοκομμένα καρότα και άλλα λαχανικά. Μπορείτε να προσθέσετε ψητό κοτόπουλο, ψάρι ή γαρίδες στη σαλάτα. Σε άλλο γεύμα ψήστε σπαράγγια και πράσινα φασολάκια με ελαιόλαδο και σκόρδο. Άλλη μέρα ψήστε σε γκριλ ή βράστε κολοκύθα, μελιτζάνα και μάραθο στο οποίο έχετε ρίξει ελαιόλαδο και σκόρδο. Λίγο σκόρδο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού θα ενισχύσει τη γεύση όλων σχεδόν των λαχανικών.

loading...