Υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό; παιδί με αυτισμό αποκαθίσταται με διατροφή!

Τα ποσοστά εμφάνισης αυτισμού αυξάνονται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο και γίνονται προσπάθειες σχετικά με την εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας ή μείωσης των συμπτωμάτων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στην περίπτωση ενός συγκεκριμένου αυτιστικού αγοριού, του Ethan Fox, υπήρξαν πολλά σημάδια βελτίωσης όταν έγιναν αλλαγές στη διατροφή του, από την οποία αφαιρέθηκε εντελώς η γλουτένη και τα γαλακτοκομικά.

Οι γονείς του Ethan ακολούθησαν τις συμβουλές του δρ Kenneth Bock, ο οποίος είναι ειδικός στον αυτισμό και συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να θεραπεύσετε τις νέες παιδικές ασθένειες: αυτισμό, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, άσθμα και αλλεργίες»
(Healing The New Childhood Epidemics: Autism, ADHD, Asthma and Allergies). Πιστεύεται πλέον ότι μια αλλαγή στη διατροφή η οποία δεν θα περιλαμβάνει γλουτένη και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσει κατά 60% τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό.

To 2006, o Ethan διαγνώστηκε με αυτισμό. Οι γονείς του προσπάθησαν να ερευνήσουν τρόπους αντιμετώπισης ώσπου έπεσαν στην έρευνα του Δρ. Kenneth Bock. Η αλλαγή στο παιδί τους ήταν άμεση. Σήμερα ο Ethan είναι ένα απολύτως φυσιολογικό παιδί και μάλιστα αριστούχος μαθητής.

Η πρώτη αντίληψη που θα πρέπει να εξαλειφθεί από την συζήτηση μας για το θέμα αυτό είναι ότι τα εμβόλια είναι η κύρια αιτία του αυτισμού. Είναι δεδομένο όμως ότι τα εμβόλια παίζουν έναν εξαιρετικά ύποπτο ρόλο σε πληθώρα ασθενειών και ότι τα υγιή παιδιά του μέλλοντος θα είναι τα ανεμβόλιαστα.

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη βιολογική διαταραχή που περιλαμβάνει την ταυτόχρονη και αλληλένδετη δυσλειτουργία της αποτοξίνωσης, του ανοσοποιητικού, του πεπτικού και του νευρικού συστήματος.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ & ΚΑΖΕΪΝΗ

Αν και οι διατροφικές στρατηγικές μπορεί να μην φαίνεται να κάνουν πολλά πράγματα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο τα μακροπρόθεσμα οφέλη μπορεί να είναι εξαιρετικά. Πολλοί γονείς έχουν υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία στη μείωση των συμπτωμάτων του αυτισμού μέσω των διατροφικών στρατηγικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το PennState μία χωρίς γλουτένη – καζεΐνη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στη συμπεριφορά και στα φυσικά συμπτώματα σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ΔΑΦ.

“Η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν συνήθως GI [γαστρεντερικά] συμπτώματα», δήλωσε η Κριστίν Pennesi, φοιτήτρια ιατρικής στο PennStateCollegeofMedicine.

“Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της μελέτης μας ανέφερε περισσότερα GI συμπτώματα και συμπτώματα αλλεργίας από ό, τι στο γενικό παιδιατρικό πληθυσμό. Μερικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν ότι τα παραγόμενα πεπτίδια της γλουτένης – καζεϊνης προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση σε παιδιά με ΔΑΦ, και άλλοι έχουν προτείνει ότι τα πεπτίδια θα μπορούσαν να προκαλέσουν γαστρεντερικά συμπτώματα και προβλήματα συμπεριφοράς. “

“Η γλουτένη και καζεΐνη φαίνεται να είναι οι πιο ανοσοαντιδραστικές,” είπε ο Klein. “Οι εξετάσεις αίματος και δέρματος του παιδιού για αλλεργίες στη γλουτένη κσι στην καζεΐνη μπορεί να είναι αρνητικές, αλλά το παιδί μπορεί να εξακολουθεί να έχει μια τοπική ανοσολογική απόκριση στο έντερο που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα.

Όταν αυτό προστίθεται με τον αυτισμό, τότε μπορεί να υπάρξει μια έξαρση των αποτελεσμάτων. “

«Αν οι γονείς πρόκειται να δοκιμάσουν μια διατροφή χωρίς γλουτένη – καζεΐνη στα παιδιά τους, πρέπει πραγματικά να επιμείνουν σε αυτήν, προκειμένου να λάβουν τα πιθανά οφέλη», είπε.
Στο βίντεο που ακολουθεί περιγράφεται η συγκεκριμένη ιστορία με περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες.

Είναι καταπληκτικό ότι συγκεκριμένα φαγητά βοήθησαν ένα παιδί να θεραπευτεί από τον αυτισμό.
Το 2006 ο ενός έτους Ethan Fox διαγνώστηκε με αυτισμό.Οι γονείς του ψάχνοντας για απαντήσεις,ήρθαν αντιμέτωποι με μία έρευνα του γιατρού Keneth Bock και είπαν ότι τους άλλαξε τη ζωή του γιου τους.

Σήμερα έχουμε στην παρέα μας,την μητέρα του Ethan Fox και τον γιατρό Keneth Bock,ειδικό σε θέματα αυτισμού και συγγραφέα του βιβλίου «Healing the New Childhood epidemics» (Autism,ADHD,Asthma,Allergies)

Journ:Tracy,σήμερα θέλω να ξεκινήσουμε με σένα…μας λες ότι όταν ο Ethan ήταν 8 μηνών,άρχισες να καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά,ιδιαίτερα με τον ύπνο του.
Τί ακριβώς έγινε;

Tracy:Ο Ethan δεν κοιμόταν περισσότερο από 2 ώρες συνεχόμενα την ημέρα.Αρχισε να τρέχει μέσα στο σπίτι,ήρεμα αλλά έτρεχε.
Δεν έτρωγε και τελικά κοιμόταν από εξάντληση για 20΄ και μετά ξυπνούσε και άρχιζε πάλι να τρέχει στο σπίτι.

Journ:Αρα η ζωή σας άρχισε βασικά να γίνεται μία κόλαση και ξεκινήσατε να ψάχνετε στο ίντερνετ για να βρείτε κάποια λύση.Ετσι λοιπόν πέσατε πάνω στην έρευνα του γιατρού Bock ,της οποίας μέρος της βασίζεται σε διαιτητικές αλλαγές για παιδιά με αυτισμό.
Ετσι αρχικά μειώσατε τα γαλακτοκομικά και τί βρήκατε;

Tracy:Οντως μειώσαμε τα γαλακτομικά και το σιτάρι.Μέσα σε 3 ημέρες κοιμήθηκε το βράδυ.
Ηταν πραγματικά ένα θαύμα.Είχε να κοιμηθεί 20 μήνες συνεχόμενα ένα ολόκληρο βράδυ και από τότε δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.

Journ:ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ!
Οπότε Dr. Bock,είναι λίγο δύσκολο για κάποιους να καταλάβουνε πως μία μείωση σε γαλακτομικά και σε σιτάρι μπορεί να συνδέεται με την εξάλειψη του αυτισμού.
Ποιά είναι η σύνδεση μεταξύ των,εξηγήστε μας.

Dr.Bock:Το πιο σημαντικό είναι η σύνδεση του εντερικού μυαλού με τον αυτισμό,αυτό ήταν που κατανόησα αρχικά και επίσης ότι πολλά πράγματα προέρχονται από την διατροφή,που ουσιαστικά επηρεάζουν το μυαλό και αντί να δώσεις φάρμακα για την συμπεριφορά,μπορεις να πάρεις πρωτεϊνες και σπόρους.Μπορείς να αφαιρέσεις την πρωτεϊνη του γάλακτος από τη διατροφή και σε αυτή την περίπτωση βλέπεις τα παιδιά με αυτισμό να χάνουν αυτήν την ομίχλη από το μυαλό τους καθώς και την υπερκινητικότητα.
Μόλις συμβεί αυτό,βλέπεις ότι η κουβέντα τους είναι πολύ λογική.

Journ:Εμφανίζεστε σε κάποιο πρόγραμμα που λέτε ότι θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά με αυτισμό.
Το πρώτο πράγμα που λέτε,είναι να μειώσουν τα εντομοκτόνα και την έκθεση σε χημικά.
Πώς μπορούν οι γονείς να κάνουν κάτι τέτοιο,αφού είναι παντού;

Dr.Bock:Δεν μπορείς να τ’αποφύγεις εντελώς,μπορείς όμως να μειώσεις τις συσκευές που τα περιέχουν.Ενα άλλο σημαντικό που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να μην χρησιμοποιούν τον φούρνο μικροκυμάτων σε συνδυασμό με το πλαστικό,γιατί η ζέστη απελευθερώνει τα χημικά από το πλαστικό.
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε οργανικά είδη ,μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά-αλλά αξίζει τον κόπο.
Μείνετε μακριά από τα εντομοκτόνα που βάζουν στα fast food.

Journ:Σίγουρα είναι καλό να χρησιμοποιούμε καθαρά οργανικά είδη.
Ethan το ξέρω ότι είναι θαυμάσιο που βρίσκεσαι εδώ.Πώς αισθάνεσαι;

Ethan:ΚΑΛΑ!

-Τρέισι,πες μας πώς είναι ο Ιθαν τώρα που άλλαξε την διατροφή του σε σχέση με το σχολείο;

Tracy:Ο Ethan είναι ένας εξαιρετικός μαθητής,με πολύ καλούς βαθμούς,που πλέον δεν χρειάζεται ειδικές υπηρεσίες για να ζήσει και κανείς δεν καταλαβαίνει ότι κάποτε διαγνώστηκε με αυτισμό,γιατί δεν διαφέρει από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Journ:Dr.Bock αυτό δουλεύει για όλα τα παιδιά με αυτισμό;

DR.Bock:Αρχικά δεν λέμε ότι ισχύει για όλα τα παιδιά,αλλά στο σύνολό τους βελτιώνονται και επανέρχονται.Αυτό είναι συναρπαστικό,αλλά δεν μιλάμε ότι συμβαίνει σε όλα τα παιδιά και κυρίως δεν μιλάμε για θεραπεία αλλά για αποκατάσταση.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ένα πράγμα δεν ταιριάζει σε όλους.

Αλλά βλέπουμε ότι μία σωστή δίαιτα με αποτοξίνωση και αποχή στα χημικά,μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στα παιδιά με αυτισμό.

Επιμέλεια-μετάφραση: Αρτεμις Ζήση

loading...