Διαλύεται η Ορθοδοξία! Συνεχή αιτήματα για νέες αυτοκεφαλίες – Επόμενος στόχος η Σερβική Εκκλησία με αμερικανική αβάντα

Ιδού τα αποτελέσματα των οδυνηρών και επιπόλαιων αποφάσεων του Φαναρίου που χωρίς διάλογο και με προχειρότητα άρχισε να μοιράζει αυτοκεφαλίες…Σειρά μετα την Ουκρανία παίρνει το Μαυροβούνιο που θα αναζητήσει αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ντζουκάνοβιτς.

Ο Μαυροβούνιος ηγέτης τονίζει ως η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία που κυριαρχεί στο Μαυροβούνιο υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία και πως οι αρχές του Μαυροβουνίου θα αναζητήσουν αυτοκέφαλη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Μίλο Ντζουκάνοβιτς μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της Ουκρανίας: «Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υπονομεύει με μεγάλη επιμονή την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τις εργασίες για την αποκατάσταση της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και το κράτος θα το πράξει και θα φέρει την ευθύνη γι ‘αυτό», δήλωσε ο Ντζουκάνοβιτς βλεποντας πως η πολιτική παρέβαση τύπου Ποροσένκο στην Ουκρανία έχει αποτέλεσμα συνεπώς γιατί όχι και στο Μαυροβούνιο, αν βέβαια εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα…

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία κυριαρχεί στο Μαυροβούνιο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου (MOC ) διακήρυξε αυτοκεφαλία το 1993, αλλά δεν πέτυχε διεθνή αναγνώριση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου κατέλαβε την ένατη θέση στον κατάλογο των αυτοκέφαλων ορθόδοξων εκκλησιών μέχρι το 1918. Την εποχή εκείνη η Σερβία ουσιαστικά απαγόρευσε την MOC και το 1922 έλαβε από την Κωνσταντινούπολη γραπτή συγκατάθεση πως η Μητρόπολη του Μαυροβουνίου υπάγεται στο Βελιγράδι.

Αλλά το ότι η Σερβική Εκκλησία και η φθορά της είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος διαφαίνεται και από όσα συμβαίνουν στο Κόσσοβο. Και εδώ βάσει καταγγελιών μπλέκονται οι Αμερικανοί!

Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας αντέδρασε σε πληροφορίες σχετικά με το σχηματισμό του στρατού του Κοσσυφοπεδίου και εξέδωσε ειδικό μήνυμα για το θέμα αυτό. Αναφέρει ότι η Σύνοδος υποδέχθηκε με ανησυχία την πληροφορία ότι «οι εχθροί της ειρήνης, σε μια άλλη κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αποφάσισαν να σχηματίσουν έναν στρατό έμμεσων Μετόχιων Αλβανών».

«Για τη Σερβική Εκκλησία», λέει η δήλωση, «δεν υπάρχει δίλημμα στο γεγονός ότι ο στρατός αυτός απευθύνεται αποκλειστικά στον Σερβικό λαό, ο οποίος με θάρρος προστάζει την πίστη του στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και είναι περήφανος για το σερβικό τους όνομα. Γνωρίζουμε επίσης ότι η διαμόρφωση αυτού του στρατού κατευθύνεται επίσης κατά των αρχαίων Σερβικών Ορθοδόξων ιερών του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, που οι εχθροί της Εκκλησίας του Θεού θέλουν να καταστρέψουν ή τουλάχιστον να καταλάβουν’.

«Ομοίως, γνωρίζουμε ότι οι Αλβανοί δεν θα μπορούσαν καν να σκεφτούν αυτή την ανομία εάν δεν είχαν τη σαφή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και άλλων Δυτικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των εγωιστικών τους συμφερόντων που τελικά είναι αντίθετα προς τα συμφέροντα και Σέρβων και Αλβανών»

Η Σερβική Εκκλησία κάλεσε και πάλι για την ειρηνική συνύπαρξη Σέρβων και Αλβανών, «κάτι που θα ήταν εφικτό , εάν συμφωνούσαν μόνο οι Σέρβοι και οι Αλβανοί σε μια ειρηνική ατμόσφαιρα».

Η εκκλησία εξέφρασε την υποστήριξή της προς τις σερβικές κρατικές αρχές στις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τον σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια εάν δεχθούν επίθεση

«Καλούμε τον πιστό λαό της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Σερβίας, ιδιαίτερα τα πολιτικά πρόσωπα, να είναι υπεύθυνοι και ενωμένοι και να στηρίξουν τις προσπάθειες του κράτους για διατήρηση της ειρήνης και του Σερβικού Ορθόδοξου λαού για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια», αναφέρει το μήνυμα.

Και βέβαια σε όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να μην υπολογίσει και τους σχισματικου΄ς των Σκοπίων που ζητούν διακαώς αυτοκεφαλία. ΜΠορεί ο Σέρβος Πατριάρχης να έλαβε διαβεβαιώσεις από τον κ. Βαρθολομαίο πρόσφατα αλλά όπως έχει αποδειχτεί στο ουκρανικό οι διαβεβαιώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι σαν του…Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως οι Σέρβοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους για βοήθεια στην Ρωσία.

Με Ιεράρχη του Πατριαρχείου Σερβίας τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιο και τον Ιερομόναχο Ισίδωρο Γιαγκόντιτς, καθηγητή της Ιερατικής Σχολής Πριζρένης, οι οποίοι αφίχθησαν στη Μόσχα στα πλαίσια ενός συντόμου προσκυνήματος, πραγματοποίησε στις 25 Δεκεμβρίου 2018 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα της αδελφικής αγάπης και αμοιβαίας κατανοήσεως, συζητήθηκε η σημασία του Κοσόβου και των Μετοχίων για τη Σερβική Ορθοδοξία και το Σερβικό λαό, καθώς και η τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή.

Ο Επίσκοπος Θεοδόσιος εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τη δοκιμαζομένη κανονική Ορθοδοξία στην Ουκρανία, η οποία η Ορθοδοξία υφίσταται διώξεις. Ο Ιεράρχης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΤΕΣ για την ομοφώνως εγκριθείσα απόφαση των μελών της Ιεράς Συνόδου Ιεαραχίας της Σερβικής Εκκλησίας, της συνελθούσης από 7 έως 7 Νοεμβρίου 2018, περί μη αναγνωρίσεως ως κανονικών των ηγετών του ουκρανικού σχίσματος και των οπαδών τους, τους οποίους η Κωνστανινούπολη ενέταξη στη δικαιοδοσία της, και περί μη αποδοχής αυτών σε ευχαριστιακή κοινωνία.

Επίσης συμμετείχαν ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, ο Αναπληρωής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ και ο κ. Α. Χόσεφ, στέλεχος του ΤΕΕΣ.

Ἐν κατακλείδι υπήρξε ανταλλαγή ενθυμίων.

Οι από το Κόσοβο και τα Μετόχια μετέβησαν στις Ιερές Μονές Αγίας Σκέπης της Παναγίας και Αγίου Δανιήλ, το Καθεδρικό Ναό Θεοφανείων με τον τάφο του αοιδίμου Πατριάρχη Αλεξίου στο Ελόχοβο και τον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κλέννικι, όπου τεθησαυρίζονται τα τιμία λείψανα του Αγίου και Δικαίου Αλεξίου Μετσιόφ.

loading...

1 thought on “Διαλύεται η Ορθοδοξία! Συνεχή αιτήματα για νέες αυτοκεφαλίες – Επόμενος στόχος η Σερβική Εκκλησία με αμερικανική αβάντα

  1. Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΠΟΤΕ.ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΗΝ ΑΣΠΑΣΤΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ.ΤΟ ΚΑΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ.ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΦΩΣ.ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΑ ΣΚΟΤΗ.ΥΠΟΜΟΝΗ.Ο ΠΑΝΣΟΦΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ..

Comments are closed.