Φέρνουν τη μισή υφήλιο στην «αυλή» του Πούτιν! Και η Ελλάδα στο κόλπο! Θα έχουμε εξελίξεις;

Πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος ατυχήματος στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και τη νότια Ουκρανία με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 χωρών, παρά τις εκκλήσεις της Ρωσίας να ακυρώσουν τις ασκήσεις.

Τα γυμνάσια με την ονομασία Sea Breeze 2021 (Θαλασσινός Αέρας 2021) διεξάγονται μετά την αύξηση της έντασης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου για να το διώξει από τα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας.

Η Βρετανία απέρριψε την περιγραφή του επεισοδίου που έκανε η Μόσχα.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω άσκηση μέρος θα πάρει και η Ελλάδα!

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ συνομολογούν την άσκηση στον Εύξεινο Πόντο με συμμετοχή και υποστήριξη συνολικά 32 χωρών:

Αλβανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Δανία, Αίγυπτος, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαρόκο, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ισπανία, Νότια Κορέα, Σουηδία, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.
H έκκληση της Μόσχας που έπεσε στο κενό

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να ματαιωθούν τα γυμνάσια και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως θα αντιδράσει, αν είναι απαραίτητο, για να προστατεύσει τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Τα γυμνάσια Sea Breeze 2021 θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα συμμετάσχουν σ’ αυτά 5.000 μέλη στρατιωτικού προσωπικού από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη. Θα συμμετάσχουν επίσης το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Ross και το σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Η Ουκρανία λέει πως κύριος στόχος των γυμνασίων στη Μαύρη Θάλασσα, είναι να αποκτηθεί εμπειρία σε κοινές δράσεις στη διάρκεια πολυεθνών ειρηνευτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ασφαλείας.

loading...