Ευρωβουλευτής Αριστεράς: Σοσιαλιστές και Δεξιοί είχαν «σαφή συμμαχία» για την προστασία του Κατάρ

Οι ομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είχαν μια «σαφή συμμαχία» στην Ευρωβουλή για την προστασία του Κατάρ, δήλωσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί στη EURACTIV.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Αριστερά της ΕΕ κατάφερε να περάσει την τελευταία στιγμή ένα ψήφισμα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, διχάζοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έξι διαφορετικά ψηφίσματα τέθηκαν στο τραπέζι, με ορισμένα να αποφεύγουν την αναφορά στους «θανάτους» των εργαζομένων κατά την προετοιμασία του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού τουρνουά παγκοσμίως.

Η EURACTIV εξέτασε και τα έξι σχέδια ψηφισμάτων, από τα οποία μόνο αυτό του ΕΛΚ δεν περιείχε τη λέξη «θάνατος». Αντιθέτως, το ΕΛΚ επικεντρώθηκε στην ενεργειακή δυναμική του Κατάρ.

Η Ομπρί, η οποία είναι μέλος της La France Insoumise (Αριστερά της ΕΕ), δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο το ΕΛΚ συμπεριφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις έδειξε ότι ήταν πολύ κοντά στο S&D στην προστασία των συμφερόντων του Κατάρ.

«Βλέπουμε τώρα μόνο το μέρος του παγόβουνου που βρίσκεται πάνω από το νερό. Αλλά υπάρχει πιθανώς ένα μεγαλύτερο μέρος κάτω από το νερό», είπε.

Η αριστερή ευρωβουλευτής της La France Insoumise τόνισε ότι το ΕΛΚ προτιμούσε μια απλή συζήτηση παρά ένα ψήφισμα.

«Εφόσον δεν ήθελαν να έχουμε ένα ψήφισμα, δείχνει ότι δεν αισθάνονται άνετα με αυτό το σκάνδαλο και δεν ήθελαν μια ισχυρή δημόσια αντίδραση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Μια πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε στη EURACTIV ότι δεν μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η δωροδοκία ήταν ο λόγος για όλες τις ψήφους υπέρ του Κατάρ.

«Κάποιοι έκαναν τη δουλειά τους για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της ΕΕ και κάποιοι άλλοι έβγαζαν χρήματα από αυτό», δήλωσε η πηγή.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα, στην οποία αναφέρει ότι από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν διεξαχθεί συνολικά 20 έρευνες, εκ των οποίων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και η μία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι οι βοηθοί που ερευνώνται προέρχονται κυρίως από την ομάδα S&D και ένας από το ΕΛΚ.

Το «περίεργο» μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Αρκετές πηγές από την ομάδα S&D επιβεβαίωσαν στη EURACTIV ότι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος μαζί με τη σύντροφή του αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή έχουν φυλακιστεί λόγω του σκανδάλου, ασκούσε πιέσεις σε άλλους ευρωβουλευτές για να μην ψηφίσουν κατά του Κατάρ.

«Έστελνε μηνύματα, έκανε τηλεφωνήματα σε ευρωβουλευτές του S&D ζητώντας τους να πάρουν το λόγο στις συζητήσεις και να υποστηρίξουν το Κατάρ», δήλωσε στη EURACTIV πηγή που γνωρίζει το θέμα.

«Προσφέρθηκε ακόμη και να παράσχει επιχειρηματολογία υπέρ του Κατάρ σε περίπτωση που οι νομοθέτες της ΕΕ δεν ήταν εξαιρετικά εξοικειωμένοι με την υπόθεση», πρόσθεσε άλλη πηγή.

Ο Τζιόρτζι είναι βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή της S&D Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος φέρεται να μην έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο και δεν βρίσκεται υπό έρευνα.

Πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι ο Τζιόρτζι ήταν το «αφεντικό» στο γραφείο όσον αφορά στο Κατάρ.

Η EURACTIV έχει στην κατοχή της ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε ο Κοτσολίνο στην ομάδα S&D καλώντας τους συναδέλφους του να απορρίψουν μια τροπολογία που ισχυρίζεται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο ανατέθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς.

«Έστελνε μηνύματα, έκανε τηλεφωνήματα σε ευρωβουλευτές του S&D ζητώντας τους να πάρουν το λόγο στις συζητήσεις και να υποστηρίξουν το Κατάρ», δήλωσε στη EURACTIV πηγή που γνωρίζει το θέμα. [EURACTIV]

Από την πλευρά του, ο Κοτσολίνο δήλωσε στον ιταλικό Τύπο ότι εξέφρασε τις δικές του απόψεις, ότι δεν έχει καμία σχέση με το Qatar-gate και ότι ο Τζιόρτζι δεν του άσκησε ποτέ πίεση όταν πρόκειται για το Κατάρ.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Δημοσιεύματα του Τύπου αργά χθες το βράδυ ανέφεραν ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς βρίσκεται επίσης υπό έρευνα για το «Qatargate», καθώς πρόσφατα υποστήριξε δημοσίως το Κατάρ.

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Βαγγέλης Δεμίρης, αντέδρασε στο Twitter λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί περί δήθεν έρευνας για τον Σχοινά είναι «ψευδείς, ανύπαρκτοι και παραπλανητικοί».

«Κάποιοι χάνονται στη μετάφραση», πρόσθεσε.

Ωστόσο, προηγουμένως σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Σχοινάς βρίσκεται υπό έρευνα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση ορισμένων δημοσιογράφων.

«Μπορώ να αισθανθώ ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αισθάνεται άνετα, διότι γνωρίζει ότι στο τέλος της ημέρας δεν είναι μόνο λίγα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο στόχαστρο», σχολίασε η Ομπρί.

«Γνωρίζετε τη ρήση «αυτά είναι μόνο μερικά κακά μήλα»; Λοιπόν, δεν το πιστεύω», κατέληξε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής.

loading...