ΟΡΑΤΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ας φωτίζει τα βήματα των ηγετών της Πατρίδος μας ο Έβρος…
Του Παναγιώτη ΑποστόλουΠολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]
www.egerssi.gr

Η πανδημία του φοβερού θανατηφόρου ιού εξακολουθεί να μαίνεται στον πλανήτη, παρ΄ ότι σήμερα βρίσκεται η εξάπλωσή της σε φθίνουσα πορεία. Αυτή η επιδημία έχει σαρώσει κυριολεκτικά πολλές χώρες με χιλιάδες νεκρούς αθώους συνανθρώπους μας. Περισσότερα κατά πολύ τα θύματα στις χώρες εκείνες που δεν έλαβαν άμεσα προληπτικά μέτρα. Σε αυτές τις χώρες συγκαταλέγεται και η Τουρκία. Της οποίας η κυβέρνηση την θεωρούσε “ασφαλισμένη χώρα” από τον κορονοϊό, όταν στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία τα κρούσματα αυξάνονταν με γεωμετρική μέθοδο καθώς και οι νεκροί. Την ίδια χρονική στιγμή ο Τούρκος Σουλτάνος Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ δεν είχε ανακοινώσει κανένα νεκρό στην χώρα του, εν τούτοις πράκτορες της ΜΙΤ με θερμοκάμερες, θερμομετρούσαν όσους τον περιστοίχιζαν στις δημόσιες εμφανίσεις του. Σήμερα ωστόσο η Τουρκία με χιλιάδες πλέον νεκρούς, ανακοινώνει ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ θα χαλαρώσουν αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου του Ραμαζανιού. Μετά από ένα μήνα, δηλαδή, στο τέλος του Μαΐου και αυτό θα γίνει σταδιακά

Καταρρέει η οικονομία στην Τουρκία…

Αυτή η καραντίνα του πληθυσμού της γης, που έχει σβήσει τις μηχανές της οικονομίας, είναι εκτίμηση όλων των οικονομολόγων, πως θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε όλες τις χώρες και οι οποίες θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις προκειμένου να επανεκκινήσουν την οικονομία τους και να φέρουν τις χώρες τους στην κανονικότητα που είχαν πριν από την εμφάνιση της θανατηφόρας πανδημίας.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για την Ευρώπη, θα το έχουν χώρες, όπως η Τουρκία, που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως του κοινού νομίσματος. Γι΄ αυτό φαντάζει για την Τουρκία η προσπάθεια επανάκαμψης της οικονομίας της, ως το υπ΄ αριθμόν ένα σοβαρότερο πρόβλημα του Τούρκου Σουλτάνου.

Αφού το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα συνεχώς καταρρέει και η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Με την ασυγκράτητη υποτίμησή της έναντι του δολαρίου, αφού τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας στην κεντρική της τράπεζα συνεχώς μειώνονται και ταυτόχρονα τρέχουν οι βραχυπρόθεσμες οφειλές της, που αγγίζουν τα 170-180 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπροστά σε αυτήν την οικτρά οικονομική κατάσταση, ο Πρόεδρος Ερντογάν κήρυξε προ μηνός λαϊκή πανστρατιά εθνικής αλληλεγγύης, έχοντας κατά νου τον χρυσό που κρύβουν στα σπίτια τους παραδοσιακά οι Τούρκοι, προερχόμενος από τα δώρα κατά τους γάμους, τις γεννήσεις, τις βαφτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις (στην Ελλάδα τον αντίστοιχο χρυσό τον υφάρπαξαν τα Μνημόνια της Κατοχής)!

Άλλωστε δεν μπορεί να ήταν τυχαία η προ ημερών δήλωση – εκτίμηση του Ρ. Τ. Ερντογάν, περί ύπαρξης πέντε (5) χιλιάδων τόνων χρυσού στα σεντούκια των πολιτών! Και βέβαια είναι έτοιμα τα κατά τόπους χυτήρια χρυσού των τραπεζών για να αναλάβουν έργο!

Όμως η οικονομία της Τουρκίας πλήττεται ανεπανόρθωτα και από δυο βασικούς πυλώνες της και οι οποίοι την στήριζαν οικονομικά! Ο ένας τεράστιος πυλώνας της ήταν ο τουρισμός και ο οποίος αντιστοιχεί στο 10 – 15% της τουρκικής οικονομίας, κι ο άλλος είναι οι εθνικές αερομεταφορές της. Και οι δυο αυτοί πυλώνες εισροής συναλλάγματος στην τουρκική οικονομία έχουν ήδη βαλτώσει εν μέσω της πανδημίας και ουδείς στην Τουρκία μπορεί να εκτιμήσει πότε θα γίνει η επανεκκίνηση τους!

Έτσι το άστρο του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Τουρκία αρχίζει να δύει, αφού είναι σε όλους γνωστό, ότι έλαμψε λόγω της οικονομικής του πολιτικής, που του έδωσε το δικαίωμα να “περιθωριοποιήσει” την περαιτέρω ισλαμοποίηση της κοινωνίας, κάτι που άρεσε και στην πλειοψηφία των πολιτών της Τουρκίας, αφού πλησίαζε στον τρόπο ζωής της “λαμπερής” Δύσεως!

Τώρα λοιπόν που η οικονομία της Τουρκίας δέχεται απανωτά χτυπήματα, καθημερινά αυξάνει η εσωτερική αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν, αλλά και μια βουβή προς το παρόν λαϊκή οργή!

Η Συρία θα γυρίσει ανάποδα στον Ερντογάν…

Μπορεί οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας στη Συρία να περνούν από “σαράντα κύματα”, ωστόσο στο τέλος δείχνουν πάντα να τα βρίσκουν! Έτσι μετά τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στις αρχές Μαρτίου φάνηκε να βγαίνει “λευκός καπνός” για την αποκλιμάκωση της έντασης και της παύσης του πυρός στην πολύπαθη επαρχία του Ιντλίμπ! Βέβαια στις τελευταίες ημέρες έχουμε κάποιες ρωσικές ανησυχίες με την συμπεριφορά της Τουρκίας και δεν είναι διόλου απίθανο να διαλυθεί αυτός ο πρόσκαιρα δημιουργηθείς “λευκός καπνός”!

Όμως το μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία, βρίσκεται εντός των τειχών και είναι ο “εμφύλιος” πόλεμος που έχει ξεσπάσει μέσα στο εκστρατευτικό της σώμα στη Συρία, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ανταρσία κατά του καθεστώτος του Τούρκου Σουλτάνου και της εγκλώβισης εκεί μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή του Ιντλίμπ επί μεγάλο χρονικό διάστημα!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η “αναταραχή” που δημιουργείται στο εκστρατευτικό τουρκικό σώμα στη Συρία! Αφού σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι τζιχαντιστές, το “εκστρατευτικό” σώμα δολοφόνων του Ερντογάν, σε όλα τα πολεμικά μέτωπα και στα οποία συμμετέχει ενεργά η Τουρκία! Οι τζιχαντιστές, ακραίοι δολοφόνοι που σαρκάζονται με τα κομμένα κεφάλια ανά χείρας των “εχθρών” της πίστεώς τους! Αυτούς τους αιμοσταγείς δολοφόνους, ο Ρ. Τ. Ερντογάν τους αναβάθμισε σε σώμα της πολεμικής του μηχανής! Όμως, όταν χαϊδεύεις το φίδι, αυτό κάποια στιγμή θα σε δαγκώσει!

Αυτό το “φιλί του φιδιού” έχει δυο παραμέτρους. Η πρώτη είναι οικονομική. Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας, ο Ρ. Τ. Ερντογάν αφήνει τακτικά απλήρωτους τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη έχει να κάνει με την πολιτική αντίληψη της εκεχειρίας Τουρκίας – Ρωσίας στην περιοχή του Ιντλίμπ από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι διαφοροποιούνται στην παραπάνω συμφωνία!

Δυο λόγοι πάρα πολύ σοβαροί, που ενδεχομένως να αλλάξουν και πάλι την εκεί κατάσταση!

Αλλά έχουμε και μια ακόμη τελευταία εξέλιξη που μπορεί να γυρίσει τούμπα τα πράγματα! Ο Καναδάς το περασμένο φθινόπωρο είχε αποφασίσει να μην τροφοδοτήσει με άδειες εξαγωγής οπλικών συστημάτων την Τουρκία. Μια απόφαση που την ανανέωσε πρόσφατα και από την οποία επηρεάζονται άμεσα παραγωγές πολεμικού οπλισμού! Το ίδιο άλλωστε έπραξαν και χώρες της Ευρώπης, αφού διαπιστώνουν ότι ο Τούρκος Σουλτάνος δεν θέλει την ειρήνη στην περιοχή, αλλά επιζητά την υλοποίηση των επεκτατικών του σχεδίων για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!

Το Ισραήλ γυρίζει τη σελίδα των εξελίξεων στη Λιβύη…

Το άλλο πολεμικό επεκτατικό μέτωπο του Ρ. Τ. Ερντογάν βρίσκεται στη Λιβύη. Σε αυτήν την χώρα της Βόρειας Αφρικής με την φιλελληνική παράδοση, όπως και στη Συρία, μαίνεται εμφύλιος πόλεμος. Η αναγνωρισμένη κυβέρνηση διεθνώς (δυστυχώς και από τον ΟΗΕ που δεν στηρίζει καμιά από τις αποφάσεις του κατά των τουρκικών θηριωδιών) είναι η κυβέρνηση της Τριπόλεως όπως λέγεται και της οποίας ηγείται ο φιλότουρκος Φαγέζ αλ Σάρατζ. Το μεγαλύτερο όμως κομμάτι της Λιβύης ελέγχεται, όπως και η Λιβυκή Βουλή, από τον φιλέλληνα Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ! Ενώ λοιπόν ο φιλέλληνας Στρατάρχης πυρπολούσε την Τρίπολή για να δώσει τέλος στην εσωτερική διαμάχη, ή Τουρκία αποφάσισε να συνδράμει ποικιλοτρόπως τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, προκειμένου να μην τεθεί σε ακύρωση και η συμφωνία που συνήψαν οι Σάρατζ και Ερντογάν για τις θαλάσσιες ζώνες (δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης)! Αυτή η στρατιωτική συνδρομή της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα την ανακατάληψη πόλεων που κατείχε ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του Στρατάρχη Χαφτάρ από τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ!

Όμως παρ΄ ότι πολλοί πίστεψαν ότι η πλάστιγγα γέρνει πλέον υπέρ του Φαγέζ αλ Σάρατζ και της Τουρκίας, όλα άλλαξαν με την ενίσχυση του Στρατάρχη Χαφτάρ με οπλικά συστήματα από το Ισραήλ. Τα οποία είναι άκρως προηγμένα συστήματα και ειδικευμένα στον ηλεκτρονικό πόλεμο, στην αναχαίτιση μη επανδρωμένων εναερίων αεροσκαφών! Έτσι η αναχαίτιση – κατάρριψη πολλών τουρκικών UAV του στρατού του Σάρατζ, από τα ισραηλινά ηλεκτρονικά συστήματα είναι σε καθημερινή βάση!

Η επιτυχής λοιπόν αεράμυνα του LNA του Χαφτάρ, που εξολοθρεύει τα τουρκικά drone, έχει επιφέρει σύγχυση στον Τούρκο Σουλτάνο, που καταμετράει συνεχείς ήττες στα πεδία των μαχών, σμπαραλιάζοντάς του το ηθικό του ιδίου αλλά και των τουρκικών δυνάμεων που καταμετρούν μεγάλες απώλειες!

Αλλά όπως και στην εμπλοκή των Τούρκων στη Συρία, έτσι και στη Λιβύη – όπως αναφέρουν πολλές πληροφορίες – υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στο τουρκικό στράτευμα, γιατί πολλοί συλληφθέντες από δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ, ομολογούν ότι δεν είναι Τούρκοι, αλλά είναι μισθοφόροι τζιχαντιστές, φέροντες τουρκική στρατιωτική στολή!

Μια ακόμη ένδειξη της υποχώρησης του γοήτρου του Ρ. Τ. Ερντογάν στον τουρκικό λαό και στα τουρκικά στρατεύματα!

Σκληρή θα είναι η στάση της νέας κυβέρνησης Ισραήλ κατά της Τουρκίας…

Στις αρχές Μαρτίου (2 του μηνός) στο Ισραήλ, είχαμε ίσως τις πιο κρίσιμες εκλογές, Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φάνταζε ως αουτσάιντερ και εάν ήταν ο χαμένος της εκλογικής αναμετρήσεως θα “συνταξιοδοτούταν”! Όμως έγινε η μεγάλη έκπληξη και εξήλθε αυτής της αναμετρήσεως νικητής, αλλά όχι αυτοδύναμος! Τότε αναθάρρησε ο Τούρκος Σουλτάνος, ο οποίος επένδυσε πολλά στη μη εκλογή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και είδε να του παρουσιάζεται μια δεύτερη ευκαιρία για να επιτύχει το μη σχηματισμό κυβερνήσεως συνασπισμού με Πρωθυπουργό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου!

Αυτή η αναμονή έφτασε περί τους δυο μήνες, αφού στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, Μπέντζαμιν Νετανιάχου (πρώτος με ποσοστό 29,46%) και Μπένι Γκαντζ (δεύτερος με ποσοστό 26,59%) συμφώνησαν για κυβέρνηση ενότητας!

Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντζ θα μοιραστούν την πρωθυπουργία κατά τη διάρκεια της θητείας της νέας κυβερνήσεως, με πρώτο Πρωθυπουργό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου! Μη αλλάζοντας η νέα κυβέρνηση την επιθετική της πολιτική έναντι της Τουρκίας!

Τα πρώτα δείγματα γραφής δε, φάνηκαν από την τοποθέτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του στρατηγού ε.α. Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος κατά το παρελθόν (2007-2011) είχε διατελέσει Α/ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ!

Ο επονομαζόμενος “Τουρκοφάγος”, διέταξε τον Μάιο του 2010 την επίθεση κατά του πλοίου τουρκικής ισλαμικής ΜΚΟ που προσπαθούσε να σπάσει τον “αποκλεισμό της Γάζας”! Λέγεται πως η Μοσάντ είχε πληροφορίες ότι υπήρχε συνεργασία της Τουρκίας με την “Μουσουλμανική Αδελφότητα” και την Αλ Κάιντα (ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις ισλαμιστών)!

Σε αυτήν την επιχείρηση σκοτώθηκαν Τούρκοι ακτιβιστές και πράκτορες της ΜΙΤ που επέβαιναν του καραβιού (Μαβί Μαρμαρά)!

Ο σχηματισμός αυτής της κυβερνήσεως είναι άλλη μια ήττα, άλλο ένα πλήγμα του μεγαλοϊδεατισμού και της αυτοκρατορικότητας του Ρ. Τ. Ερντογάν!

Κάντε το όπως στον Έβρο…

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν στα όνειρά του για την επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα. Και παρά τα πολλαπλά στραπάτσα που δέχεται σε όλα τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, εν τούτοις εξακολουθεί να προξενεί υπέρ-κλιμάκωση στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Παρ΄ ότι ρεζιλεύτηκε πρόσφατα διεθνώς και από την αποτυχημένη “εκστρατεία” του στον Έβρο, όπου συντονισμένα προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας με πληθώρα παράνομων μεταναστών! Αποτυγχάνοντας και στα τρία σχέδια που είχε καταρτίσει για την παραβίαση των χερσαίων συνόρων μας. Όταν αρχικά “έριξε” τα γυναικόπαιδα μπροστά στον φράχτη, ακολούθως αποσύροντάς τα, έβαλε ως προμετωπίδα ανατροπής του φράχτη τους παράνομους νεαρής ηλικίας μετανάστες και ακολούθως επιχείρησε με τη βοήθεια της στρατοχωροφυλακής (του πλέον επίλεκτου σώματος και της απολύτου εμπιστοσύνης του Ερντογάν) τους οποίους συνέδραμαν σκληροί τζιχαντιστές να δημιουργήσει δεδικασμένα, ακόμη και με θύματα, επιρρίπτοντας το ανάθεμα στην ελληνική πλευρά!

Παρόλα ταύτα ο Τούρκος Σουλτάνος ετοιμάζεται για την υλοποίηση του επόμενου στρατηγικού σχεδίου του! Εξακολουθώντας, Ρ. Τ. Ερντογάν και αξιωματούχοι του να αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης, επιδιώκοντας και ελπίζοντας πως μια μέρα των ημερών θα πετύχουν την αναθεώρησή της, αλλάζοντας τα Ελληνοτουρκικά σύνορα!

Έτσι δεν θα πάψει να παραμένει επικίνδυνος και γι΄ αυτό απαιτείται επαγρύπνηση από την ελληνική κυβέρνηση, τις Ένοπλες Δυνάμεις την Αστυνομία, τον ελληνικό λαό! Απαιτείται όμως και ελληνικός τσαμπουκάς, ανάλογος και στα πρότυπα της “μάχης του Έβρου”! Όπου φάνηκε ότι ο αυτοαποκαλούμενος “γίγαντας” είναι με ξύλινα πόδια! Ο Έβρος έδειξε τον δρόμο. Τον τρομάζεις τον Τούρκο και μαζεύεται. Γίνεσαι υποχωρητικός και αυτός αποθρασύνεται!

Άρα ας φωτίσει τα βήματα των ηγετών της Πατρίδος μας ο Έβρος στους μελλοντικούς τσαμπουκάδες των Τούρκων!

loading...