Σάββατο, 14 Απριλίου 2012

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ !!!

Το χριστιανικό Πάσχα ονομάζεται και "Πάσχα το Καινόν", ενώ το εβραϊκό λέγεται “Νομικό Πάσχα”

Λάζαρος Ελευθεριάδης

«Eίπεν δε Μωυσής προς τον λαόν, μνημονεύετε την ημέραν ταύτην, εν ή εξήλθατε εκ γής αιγύπτου, εξ οίκου δουλείας, εν γαρ χειρί κραταιά εξήγαγεν υμάς κύριος». (Έξ. 13:3).

Το Πάσχα προϋπήρχε ως.....
έθιμο στην αρχαία Αίγυπτο, όπου γιόρταζαν την άνοιξη το “Πισάχ”, δηλ. τη διάβαση του Ήλιου από τον ισημερινό (με άλλα λόγια την εαρινή ισημερία). Από τους Αιγύπτιους πήραν εθιμικά στοιχεία οι Εβραίοι και μαζί το έθιμο του Πάσχα.

O όρος Πάσχα προέρχεται από το αραμαϊκό “πασά” και το εβραϊκό “πέσαχ”. Κάποιοι μελετητές έχουν προτείνει ως προέλευση του εβραϊκού όρου “πεσαχ”, ξένη ετυμολογία, όπως η ασσυριακή “πασαχού” (πραύνω) ή η αιγυπτιακή “πασ` “(ανάμνηση) ή “πεσάχ” (πλήγμα).

Ορισμένοι ερευνητές ανιχνεύουν τις αρχές των εορταστικών εκδηλώσεων του πάσχα σε “χαναανιτικές γιορτές”, που σχετίζονται με την συγκομιδή κριθαριού την άνοιξη.

Πάντως, η Βίβλος συσχετίζει το “πέσαχ” με το ρήμα ‘πασάχ” πού σημαίνει είτε χωλαίνω, είτε εκτελώ τελετουργικό χορό γύρω από τη θυσία (Γ` Βασ. 18:21,26), είτε, μεταφορικά, "ξεφεύγω", "προσπερνώ", "απαλλάσσω".
Το Πάσχα, είναι κατά τούς Εβραίους, η προσπέραση του αγγέλου του Θεού πάνω από τα σπίτια των Ισραηλιτών, ενώ έπληττε με θάνατο τα πρωτότοκα αγόρια των σπιτιών των Αιγυπτίων.

Το Πάσχα αποτελούσε οικογενειακή εορτή. Εορταζόταν νύχτα, στην πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, την 14η του μήνα Αβίβ (που ονομάστηκε Νισάν μετά την Βαβυλωνιακή εξορία) με προσφορά στο νεαρού ζώου, χρονιάρικου, για να ευλογηθεί από το Θεό όλο το κοπάδι.

Το σφάγιο ήταν αρνί ή κατσίκι, αρσενικό και αρτιμελές (Εξ. 12:3-6), δεν έπρεπε να σπάσει κανένα κόκαλο του (Έξ. 12:46, Αρ. 9:12) ενώ το αίμα του ως ένδειξη προστασίας, το έβαζαν στην είσοδο κάθε σπιτιού (Εξ. 12:7,22).
Οι μετέχοντες στο δείπνο ήταν ντυμένοι, έτοιμοι για ταξίδι (Έξ. 12:8-11).

Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή ελληνοπρεπώς η Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους.

Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή.

Το Χριστιανικό Πάσχα διαρκεί δύο εβδομάδες, από την Κυριακή των Βαΐων, (συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα), ως την Κυριακή του Θωμά.

Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει με την Κυριακή των Βαΐων και λήγει το Μεγάλο Σάββατο.
Όλη την Μεγαλοβδομάδα, υπάρχει συνήθεια, να νηστεύουν οι χριστιανοί και να παρακολουθούν τακτικά τις εκκλησιαστικές λειτουργίες.

Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή “Λαμπροβδομάδα” ή “Λαμπρή”, και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα.
Όλες οι ήμερες που ακολουθούν θεωρούνται ημέρες χαράς και διασκέδασης (Διακαινήσιμες και η εβδομάδα ονομάζεται Διακαινησίμου).

Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου μη συμπεριλαμβανομένης, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο στην Ορθόδοξη εκκλησία και κατά το Γρηγοριανό στην Ρωμαιοκαθολική.

Γιορτάζεται η ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Στις 21 Μαρτίου η ημέρα μεγαλώνει και μικραίνει η νύχτα, έχουμε την εαρινή ισημερία, δηλαδή 12 ώρες ημέρα και 12 ώρες νύχτα. Αυτό συνεχίζεται μέχρι τις 22 Ιουνίου οπότε και έχουμε τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου η οποία ακολούθως μικραίνει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου οπότε και έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Στις 2 αυτές ημερομηνίες έχουμε τις φωτιές του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου τον Ιούνιο, (οι Άγγλοι γιορτάζουν την ημερομηνία αυτή στο περίφημο Stonehenge), και τον Δεκέμβριο, έχουμε το άλλο φως το οποίο έρχεται με τη γέννηση του Ιησού.

Καθορίζεται να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία με οριακές ημερομηνίες από 4 Απριλίου μέχρι 8 Μαΐου. Σημειώνεται εδώ ότι πρέπει να γίνει πλήρης η εξέλιξη των φάσεων της σελήνης.

Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές κατά παράδοση ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν αβγά με ειδικές βαφές κόκκινου χρώματος.

Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού.

Την πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, αποτελεί η Παρασκευή, μέρα κορύφωσης του θείου δράματος με την Αποκαθήλωση από το σταυρό και την Ταφή του Χριστού.

Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινούν οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι της Ανάστασης και οι νοικοκυρές μαγειρεύουν τη μαγειρίτσα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες κρατώντας λευκές λαμπάδες, τις οποίες ανάβουν με το «Αγιο φως», που μοιράζει ο ιερέας.

Όταν ο ιερέας ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» οι πιστοί ανταλλάσσουν ευχές και το λεγόμενο «φιλί της Αγάπης». Με το «Αγιο φως» συνηθίζουν να σταυρώνουν το ανώφλι της εξώπορτας των σπιτιών τρεις φορές για καλή τύχη.

Ύστερα κάθονται γύρω από το γιορτινά στρωμένο τραπέζι για να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά και να γευματίσουν με την παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Το χριστιανικό Πάσχα ονομάζεται και "Πάσχα το Καινόν", ενώ το εβραϊκό λέγεται “Νομικό Πάσχα”.

Το χριστιανικό Πάσχα διαφέρει από το εβραϊκό. Εως τον 4ο αιώνα μ.Χ. ο γιορτασμός του ήταν κοινός.

Διαφοροποιήθηκε ωστόσο από τους Αποστόλους το 51 μ.Χ., ενώ χριστιανοί και Εβραίοι διαχωρίστηκαν απόλυτα (σε σχέση με τη γιορτή του Πάσχα) μετά την Α` Οικουμενική σύνοδο.

Η Α` Οικουμενική σύνοδος της Νίκαιας (325 μ.χ) όρισε ως μέρα του Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.

Η σύνοδος αυτή επέμενε να γιορτάζουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί (Δύσης και Ανατολής) και μάλιστα να γιορτάζουν χρονολογικά μετά το εβραϊκό Πάσχα.
Η Α` Οικουμενική σύνοδος ανέθεσε στον Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας, πόλη στην οποία άκμαζε η αστρονομία τα χρόνια εκείνα, να φροντίσει τον καθορισμό της πανσελήνου του Πάσχα και κατ` επέκταση την ημερομηνία του Πάσχα για όλες τις χριστιανικές εκκλησίες.

Στην Αλεξάνδρεια όμως χρησιμοποιούσαν τον κύκλο του Μέτωνα για τον προσδιορισμό των μελλοντικών Πανσελήνων, σύμφωνα βέβαια και με το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Μετά την αλλαγή του ημερολογίου από τον πάπα Γρηγόριο ΙΓ`, τον Οκτώβριο του 1582 και την θέσπιση του "Γρηγοριανού ημερολογίου", σταθεροποιήθηκε η ασυμφωνία όχι μόνο μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών αλλά και μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών (Ρωμαιοκαθολικών, Προτεσταντών και Ορθοδόξων).

Το καθολικό Πάσχα εορτάζεται με διαφορετική ημερομηνία από το ορθόδοξο και μόνο σε μερικές περιπτώσεις εορτάζονται μαζί με το ορθόδοξο.
Μοναδική παγκόσμια εξαίρεση, αποτελεί η Σύρος όπου ορθόδοξοι και καθολικοί εορτάζουν το Πάσχα ταυτόχρονα.

Κατά το καθολικό πάσχα στίς 08 Απριλίου 2012, ο ποντίφικας, Πάπας Βενέδικτος ΧVI, ευχήθηκε σε 63 γλώσσες και ακολούθησε η παραδοσιακή ευλογία του "urbi et orbi" στα λατινικά.

Την Κυριακή του καθολικού Πάσχα, ο πάπας βάπτισε κατά τη διάρκεια της αναστάσιμης ακολουθίας επτά ενηλίκους στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Ανάμεσα σε αυτούς που ασπάστηκαν τον καθολικισμό ήταν και ο Ιταλος, μουσουλμανικής καταγωγής, δημοσιογράφος Μαγκντί Αλάμ, 55 ετών, αρθρογράφος και υποδιευθυντής της μεγάλης Ιταλικής εφημερίδας "Corriere della Sera".

Παραθέτω τις ημερομηνίες του Πάσχα για τα επόμενα χρόνια έως το έτος 2025:

“15/04/2012, 05/05/2013, 20/04/2014, 12/04/2015, 01/05/2016, 16/04/2017, 08/04/2018, 28/04/2019, 19/04/2020, 02/05/2021, 24/04/2022, 16/04/2023, 05/05/2024, 20/04/2025”.

Η βυζαντινή παράδοση και η ορθόδοξη τελετουργία επιβάλλουν την απόλυτη κατάνυξη ανάμεσα στους πιστούς που συρρέουν στους ναούς για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν τις δυο σημαντικότερες ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, αυτήν της Μεγάλης Πέμπτης με τα δώδεκα Ευαγγέλια και αυτήν της Μεγάλης Παρασκευής με την περιφορά του Επιτάφιου.
“Ελύτης και Εμπειρίκος στη Μυτιλήνη”. «Την άνοιξη του 1935, ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος κι εγώ αποβιβαζόμασταν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Μια πρόσκληση να περάσουμε τις ημέρες του Πάσχα σε σπίτι φιλικό ήταν η αφορμή.

Αλλά η αιτία η βαθύτερη ήταν να βαδίσουμε πάνω στα ίχνη που δεν μπορεί παρά να είχε αφήσει, πεθαίνοντας εκεί ένα χρόνο πριν, ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος. Από δρόμους άφτιαχτους, κακοτράχαλους, μισοπατημένους απ` το βλαστομάνημα του Μαγιού, προωθηθήκαμε ώς τις πιο ξεμοναχιασμένες άκριες του νησιού, ώς τα πιο λιγοσύχναστα χωριά και δεν αφήσαμε καφενείο για καφενείο που να μη σταματήσουμε».

(Από το βιβλίο του Οδυσσέα Ελύτη «Ο ζωγράφος Θεόφιλος», Εκδ. Γνώση).

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣ !!!

http://www.aegeantimes.gr/

26 σχόλια :

 1. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΕΡΦΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΙΠΕ Ο ΜΩΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απαντήσεις
  1. ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΑΤΑΝΟΛΑΤΡΕΣ ΤΗΣ Ο.Ε.Α, ΘΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΟΓΟ.

   Διαγραφή
 4. ΟΛΗ Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ.ΠΡΟΕΙΚΟΝΕΙΖΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΕ ΕΩΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
  Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΑΤΕΛΕΥΤΗΤΗΣ ΑΥΘΑΡΤΗΣ ΖΩΗΣ.
  Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗΝ ΑΝΕΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ,ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ.
  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΖΗΤΩ ΟΙ 12 ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ!!!!!

  ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΒΡΙΟΥΣ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΣΥ ΦΙΛΕ, ΘΥΜΑΣΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ, ΤΟΥΣ 12 ΘΕΟΥΣ;
   ΟΧΙ;
   ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΠΙΣΤΟΣ ΕΙΣΑΙ;
   !!!!

   Διαγραφή
  2. Εσυ μαλακα που πιστευεις στον γιο μιας παρθενας, ποση νοημοσυνη εχεις???

   Διαγραφή
  3. Η φρασεολογία σου, δείχνει και το επίπεδο των 12 Θεών σου.
   Να σε χαίρονται οι 12 Θεοί.
   Και αυτοί σαν και σένα είναι...τσολιαδάκι, χωρίς φουστανέλλα...

   Διαγραφή
  4. Αποφευγεις να απαντησεις, αλλα τι να πεις???
   Εγω δεν πιστευω σε 12 θεους ουτε σε θεο των εβραιων.

   Αν το "μαλακας" ειναι κακη φρασεολογια, τοτε το "σκατα" τι ειναι???

   Διαγραφή
  5. Ήδη, το είπες μονος σου: "Υιός μιας Παρθένας".
   Αυτή είναι η Αλήθεια.

   Διαγραφή
 6. ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ
  ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σώπα ρε διαβασμένε εσύ!!Έχεις διαβάσει π.χ. εσύ Ξενοφώντα,Πλάτωνα,Θουκιδίδη,Ηρόδοτο,Πλούταρχο και άλλους και μας την λες κιόλας.;;;Άσε ρε!!Βγες από την γυάλα σου πρώτα και μετά μίλα!Κι όπως λέει μια παλιά ρώσικη παροιμία,αφιερωμένη-->Αυτός που κατοικεί σε γυάλινο σπίτι,δεν είναι να πετά πέτρες στα παράθυρα του γείτονά του!!

   Διαγραφή
 7. Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΠΡΕΠΕΙ .. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΗ..ΑΡΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!

  ΕΣΕΙΣ ΤΙ?ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ..

  ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΒΛΑΚΕΣ... ΠΩΣ?ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΑΥΜΑ!!!!!!!!

  Η..ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ..ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ..

  ΣΕ ΠΟΣΑ ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΚΕΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΣΦΟΡΟ..ΚΑΙ ΑΥΤΑΝΑΦΛΕΓΕΤΑΙ..ΜΟΛΙΣ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΕΡΑ..ΕΕΕΕΕΕΕ??????????

  ________________________________________________

  ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ,ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!!!!!!!!

  ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ,,ΡΕ ΜΑΛΑΚΟΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ.. ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!!!!!ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ..ΒΛΑΚΟΜΟΥΤΡΑ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά κάτσε εσύ πίστευε πως ο Δίας σου γινόταν κύκνος ή ταύρος ή ό,τι άλλη μαλακία έχει γραφτεί για να γαμήσει κανά μουνάκι,ότι ο Ερμής πέταγε στον αέρα επειδή φορούσε μαγικά σανδάλια κι ότι όλην την τεχνολογία μας την έχει δώσει ο μέγας τεχνολόγος Ήφαιστος και τότε σε αφήνω να κοιταχτείς στον καθρέφτη!!Μην ακούσω κανά μπε όμως!!Γιατί αρνί ακόμη ΔΕΝ προμηθεύτηκα κι ο μπαλτάς μου έχει ακονιστεί....

   Διαγραφή
 8. ΚΑΛΑ ΔΕ ΜΟΥ ΛΕΣ? ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΑΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ,ΤΟΤΕ ΕΠΙ ΜΩΥΣΗ ,ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΙ................ΕΣΕΙΣ ΠΟΙΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΕ? (ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ )ΠΟΙΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΕ,ΜΕ ΤΑ ΤΟΣΑ ΤΖΙΒΙΤΖΙΛΙΚΙΑ ? ΕΙΣΤΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ?? ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΑΤΕ ? ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΛΗΤΑ ,ΚΙ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΣ........ΕΣΕΙΣ ΠΟΙΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΕ??
  ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ......ΕΙΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ Η ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προς όλους τους "εξυπνάκηδες" που έχουν κατακλύσει δυστυχώς αυτό το πολύ καλό ιστολόγιο!Πρώτον,ούτε ένας από εσάς δεν ξέρει να πει χωρίς να το ψάξει,απ' έξω δλδ,τους 12 θεούς του Ολύμπου!!Ακόμη και να το ξέρει αυτό όμως,εσείς οι "γνήσιοι Έλληνες",που δεν προσκυνάτε Εβραίο,μήπως πιστεύετε όπως οι αρχαίοι Έλληνες,ότι κάθε ποτάμι και λίμνη είναι θεός ή θεότητα;;Μήπως από τη θάλασσα περιμένετε να βγούνε γοργόνες,συμβουλεύεστε τις Μοίρες[σιγά μην γνωρίζετε ποιες είναι!!] ή σε καμιά μαλακία που κάνετε σας ακολουθούν παντού οι Ερινύες[αυτό κι αν δεν έχετε ιδέα!!τι είπα τώρα ε...] ή σχετικά με τις Μούσσες;
   Όσο για σένα 12:41 προτού μιλάς και γράφεις,βούτα τη γλώσσα στο μυαλό κι άνοιξε να διαβάσεις κανά βιβλίο!Με το να βγάζεις τα μάτια σου στις οθόνες των πρακτορείων του ΟΠΑΠ παίζοντας ΚΙΝΟ και λοιπά τυχερά παιχνίδια,να ασχολείσαι διαρκώς με τα προφίλ σου σε fb & twitter μην και δεν συνδεθείς για καμιά ώρα και χάσεις τις τρελές εξελίξεις και μπαίνοντας στο youporn κι άλλα παρόμοια sites,κάνοντάς την λάστιχο!!!!!!!!!! θα ήξερες ότι ο ΙΗΣΟΥΣ συναντώντας Έλληνες είπε:" Δοξάσθη το γένος των ανθρώπων" κι αφετέρου ότι τόσο ο Ιησούς Χριστός όσο και οι 11 από τους 12 του στενού κύκλου μαθητές του,πλην του Ιούδα δηλαδή,ήταν Έλληνες!!!!Εκτός αν νομίζεις πως π.χ. το όνομα ενός μαθητή,του Φιλίππου είναι εβραϊκό!Άρα κι ο Βασιλιάς των Μακεδόνων και πατήρ του Μεγάλου Αλεξάνδρου,είχε ρίζες εβραϊκές!Μάθε μπαλίτσα αγόρι μου!!

   Διαγραφή
  2. Πες μας τι ληγμενα παιρνεις???

   Διαγραφή
 9. ΑΛΛΟΣ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΧΑΣΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ!!!!!!!!!!!

  ΚΑΙ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ!!!!!!!!!!

  ΠΝΕΥΜΑ, ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΝ.....ΑQ,, ΡΑΔΙΚΙΟΥ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. με τους χριστιανοταλιμπαν δεν βγαζεις ακρη
  κεραταδες αλλά περηφανοι που δεν το ξερουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αρχίσαμε πάλι..........................................................Χριστός Ανέστη.
   Και για να μη ξεχνιόμαστε, Αφιερωμένο στους Ταλιμπαν του Νέο Παγανισμού:

   Δήλωση Φουράκη :
   http://pneymatiko.wordpress.com/2011/03/09/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%89%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B7/

   Nεοπαγανισμός και Μασονία :

   http://pneymatiko.wordpress.com/2011/12/29/n%CE%B5%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1/


   ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ:Η ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΣΕ ΜΑΣΩΝΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ,”ΕΛΛΗΝΟΛΑΤΡΗΣ” ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΟΤΑΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΚΗΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ! :


   http://pneymatiko.wordpress.com/2011/04/18/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%BE%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B1/

   Γαλέριος

   Διαγραφή
 11. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
  Ἀναστήτω ὁ Θεός, καὶ διασκορπισθήτωσαν οἱ ἐχθροὶ αὐτοῦ, καὶ φυγέτωσαν ἀπὸ προσώπου αὐτοῦ οἱ μισοῦντες αὐτόν.

  Σὺν Ἀρχαγγέλοις ὑμνήσωμεν, Χριστοῦ τὴν Ἀνάστασιν· αὐτὸς γὰρ λυτρωτής ἐστι καὶ Σωτὴρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν, καὶ ἐν δόξῃ φοβερᾷ, καὶ κραταιᾷ δυνάμει, πάλιν ἔρχεται, κρῖναι κόσμον ὃν ἔπλασεν.

  Δεῦτε ἴδετε, ὅπου ἔκειτο ὁ Κύριος· ἀνέστη γὰρ καθὼς εἶπεν, ὡς παντοδύναμος· διό σε προσκυνοῦμεν τὸν μόνον ἀθάνατον, Ζωοδότα Χριστὲ ἐλέησον ἡμᾶς.  Ἐν τῷ Σταυρῷ σου κατήργησας, τὴν τοῦ ξύλου κατάραν, ἐν τῇ ταφῇ σου ἐνέκρωσας τοῦ θανάτου τὸ κράτος, ἐν δὲ τῇ ἐγέρσει σου ἐφώτισας τὸ γένος τῶν ἀνθρώπων· διὰ τοῦτό σοι βοῶμεν· Εὐεργέτα Χριστέ, ὁ Θεὸς ἡμῶν δόξα σοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.  ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΙΣΤΗΣ.
  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΗΘΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΘΝΗΣΙΓΕΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
  ΔΕΙΓΜΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ.
  Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΩΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ , ΙΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΚΛΕΚΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
  ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΗΘΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΝΔΥΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΨΕΥΔΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΗ ΣΤΕΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
  Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ.
  "ΘΑΥΜΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ"-Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής-Λευκάδια

  http://www.youtube.com/watch?v=9D3L8Gq7lzA

  ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ .
  http://www.youtube.com/watch?v=MA_GtFkS0J4&feature=related
  Άγιο Φως (Holy Light): Το ολοζώντανο Θαύμα
  Η ΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ- holy light (easter) Jerusalem.
  http://www.youtube.com/watch?v=xCvDYRvVL0U&feature=related


  http://www.youtube.com/watch?v=Q790dciYI1w&feature=related
  Η Αγία Θεοδώρα με τα 17 δέντρα στη σκεπή της. Αρκαδία
  http://www.youtube.com/watch?v=DZivtgHcvvU


  ΘΑΥΜΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟ 1940

  http://www.youtube.com/watch?v=nj2jNCs7lqg&feature=related
  ΤΑ ΦΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ! ΣΠΑΝΙΟ! MIRACLE SNAKES OF VIRGIN MARY! RARE!

  http://www.youtube.com/watch?v=WUcnsEyVK-E&feature=related
  ΘΑΥΜΑ - ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΕ ΝΕΟΥΣ
  http://www.youtube.com/watch?v=1ie4FdT46xQ&feature=related

  Θαύμα Αγίας Μαρίνας Ανδρου

  http://www.youtube.com/watch?v=a3j5pao_GEo&feature=related
  Ιορδάνης Ποταμός - Το Θαύμα
  http://www.youtube.com/watch?v=s1t5CFClsBk&feature=related

  18 χρονια σατανιστης και μαγος(συνεντευξη)

  http://www.youtube.com/watch?v=xBPWrarhDO4&feature=related

  50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΙ-ΣΑΒΒΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ
  http://www.youtube.com/watch?v=XOMLMt3mqeg&feature=related
  ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ
  http://www.youtube.com/watch?v=4HCAl8kpjUI&feature=related

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΔΕΥΤΕ ΚΑΙ ΙΔΕΤΕ
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ,ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΓΗ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΑ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ-ΧΑΡΙΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΑΥΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΤΙ ΔΙΟΤΙ Η ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΕΝ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΑΡΚΟΣ ΕΙΣ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.
  ΚΑΛΗ Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ=ΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΗΜΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ.
  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ,ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΖΩΟΔΟΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΔΟΞΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΕΛΕΞΕ ΠΡΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ.
  ΕΥΧΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΑΥΤΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝ ΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΑΥΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΠΑΣ ΒΛΑΣΤΟΣ ΑΣΕΒΕΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΚΟΠΕΙ.
  ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΩΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΩΤΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΗΜΩΝ.
  ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ Η ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΗΜΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΜΙΧΑΗΛ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΗΔΗ ΤΗΝ ΡΟΜΦΑΙΑΝ.
  ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΑΛΛΑ Η ΧΛΙΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΣΕΒΕΙΑ ΗΜΩΝ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
  Ο ΕΧΘΡΟΣ ΗΜΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΘΝΟΣ ΑΛΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΩΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ(ΦΘΟΡΑΣ,ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΥΣ) ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΕΝΣΑΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΣΑΡΚΟΙ.
  ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΣΑΡΚΟΥΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΕ.
  Η ΕΝΩΣΗ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΟΤΙ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΥΡ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΑΙΕΙ.ΩΣΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΝ ΤΩ ΚΟΠΩ ΚΑΙ ΤΩ ΜΟΧΘΩ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ.
  ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΤΕ,ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ.

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΡΦΙΑ.
  ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ.ΜΗΝ ΤΑΡΑΣΕΣΘΕ.ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΤΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΗΣ ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΚΥΠΕΛΟ!!!!!!!!!!!!!!!06.31!!!!!

   Διαγραφή
 14. ΝΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ 12.49.
  ΡΕΤΑΡΕΙ...
  ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή