Σίγουρος ο πρόεδρος των Αλβανών στα Σκόπια: «Κανένα δίλημμα ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος»

Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ DUI, Αλί Αχμέτι, εκφράζει μία…ύποπτη σιγουριά του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι οι Αλβανοί είναι τα «αγαπημένα παιδιά»« των δυτικών και των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Στη συνέχεια τονίζει πως το μόνο στοίχημα είναι να περάσει η συμμετοχή το 51%.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι επωφελής μόνο για τις δυο χώρες μας αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη», τονίζει Αλί Αχμέτι.

«Εάν πετύχουμε το 51% της συμμετοχής, αυτό θα ήταν ικανοποιητικό», δηλώνει και συμπληρώνει: «Ούτε καν θεωρητικά δεν πιστεύω ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας. Το δίλημμα προς το παρόν είναι εάν θα πετύχουμε το απαραίτητο όριο του 51% αλλά δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς το τι θα ψηφίσουν οι πολίτες».

«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε απλώς για τη συμφωνία […] Την Κυριακή ψηφίζουμε για τις ευρωπαϊκές αξίες, για το εάν θα είμαστε μια χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ή όχι», επισημαίνει ενώ σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας εκατέρωθεν των συνόρων, δηλώνει ότι δεν ανησυχεί καθώς, τονίζει, είναι δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν την άποψή τους.

«Ως τη στιγμή της επικύρωσης και της εφαρμογής (της συμφωνίας) ο καθένας μπορεί ελεύθερα να εκφράζει την άποψή του. Τόσο εδώ όσο κι εκεί είναι η αντιπολίτευση που εκφράζει δυσαρέσκεια και αυτό είναι φυσικό. Αλλά έπειτα θα είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τη συμφωνία», σημειώνει.

Ο ηγέτης του DUI είναι επίσης ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναφορικά με τη στάση του απέναντι στο νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης σε όλη την επικράτεια, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου, με αφορμή και τις τελευταίες συζητήσεις περί ανταλλαγής εδαφών, λέει ότι είναι αναγκαία η καθιέρωση διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και η οριοθέτηση των συνόρων Σερβίας-Κοσόβου.

loading...