Σμηγματογόνος κύστη και η θεραπεία της

Η δημιουργία σμηγματογόνου κύστης είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση η οποία είναι δυνατό να συμβεί σε κάθε ηλικία. Είναι μια καλοήθης πάθηση…

Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται μαζί με τους ιδρωτοποιούς αδένες (που παράγουν ιδρώτα), κάτω από την επιδερμίδα και παράγουν σμήγμα. Το σμήγμα είναι μία ουσία που λιπαίνει το δέρμα και έχει χαρακτηριστική μυρωδιά. Το σμήγμα με ένα σωληνάκι(εκφορητικός πόρος) οδηγείται στο δέρμα, κατά τον ίδιο τρόπο που και ο ιδρώτας, ο οποίος παράγεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες, οδηγείται με αντίστοιχα σωληνάκια στο δέρμα.

Η σμηγματογόνος κύστη δημιουργείται όταν το σωληνάκι, μέσω του οποίου το σμήγμα βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματος, αποφράσσεται για κάποιο λόγο. Η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα.

Η σμηγματογόνος κύστη εμφανίζεται ως μια σφαιρική σχετικά μαλακή διόγκωση. Σε πολλές περιπτώσεις κατά την πίεση της παρουσιάζεται σμήγμα(λευκό υλικό) σε κάποιο σημείο κοντά στην κορυφή της διόγκωσης.

Η θεραπεία της σμηγματογόνου κύστης είναι η χειρουργική αφαίρεση αυτής υπό τοπική αναισθησία.

Η σμηγματογόνος κύστη εάν παραμείνει αθεράπευτη έχει πιθανότητα να μολυνθεί και να δημιουργήσει απόστημα. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή διότι η μέχρι τότε ανώδυνη κύστη τώρα πονάει είναι κόκκινη και πρησμένη, δηλαδή φλεγμαίνει. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται άμεση χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος.

loading...