ΑΚΚΕΛ : Παράλλο που υπάρχει τροπολογία για ακατάσχετο διευθυντές τραπεζών “κλέβουν” χρήματα αγροτών.

Μετά από τιτάνιους αγώνες του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας με πολλές κυβερνήσεις, υπουργούς οικονομικών και αγροτικής ανάπτυξης με καταγγελίες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τον Άρειο Πάγο, νομικό συμβούλιο του κράτους, συνήγορο του πολίτη αλλά και στον πρωθυπουργό της χώρας, κατορθωσαμε να επιβάλουμε τροπολογία γία το ακατασχετο των αγροτικών επιδοτήσεων ως ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έτσι 21 Δεκεμβρίου του 2018 ψηφίστηκε η τροπολογία 1864/12 που θεσπίζει την προστασία των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που λαμβάνουν οι αγρότες, από κατασχέσεις, παρακρατήσεις και συμψηφισμούς μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ ετησίως, προστατεύονται οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές που αφορούν:

α) τη βασική ενίσχυση

β) την πράσινη ενίσχυση

γ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας

δ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές

ε) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

στ) την ειδική ενίσχυση βάμβακος του Καν. 1307/2013.

Η ισχύς της διάταξης ξεκινά από την 10/12/2018 . Επίσης πρέπει να τονίσουμε πως το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης πυλώνας 2 (εξισωτικές, βιολογικά, αυτοχθονες, νίτρο ) προστατευοταν και πριν την τροπολογία παρ. 4 του άρθρου 242 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86Α/11.04.2012) “Οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν μπορούν να κατασχεθούν, δεν υπόκεινται σε καμία είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σήμερα ένα χρόνο μετά την τεράστια επιτυχία του ΑΚΚΕΛ βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να βλέπουμε περιπτώσεις διευθυντών τραπεζικών υποκαταστηματων να παραβιάζουν με το έτσι θέλω νόμους και τροπολογίες νόμων αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία επικαλουμενοι πώς απλά δεν γνωρίζουν τίποτα για το ακατασχετο ή επικαλούμενοι γελοίες δικαιολογίες. Η άγνοια νόμου είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται από το νόμο. Ως ΑΚΚΕΛ βρισκόμαστε ακόμη μια φορά πίσω 2 χρόνια να συντάσσομαι εξώδικα κατά των τραπεζών, να στέλνουμε τους παραγωγούς να τα επιδοσουν και να περιμένουμε μήνες να μας απαντήσουν τα νομικά τμήματα των τραπεζών. Η κατάσταση είναι τραγική, τριτοκοσμική και ακόμη μια φορά γίνεται αντιληπτό πώς ορισμένοι διευθυντές τραπεζών ή λόγο άγνοιας -βλακείας λειτουργούν ως μαφιόζοι που υπεξαιρούν παρανανόμος χρήματα των παραγωγών.
Το ΑΚΚΕΛ δεν θα το αφήσει έτσι, θα καταγγείλουμε το γεγονός στα υπουργεία οικονομικών και αγροτικής ανάπτυξης, στον συνήγορο του πολίτη, στον τραπεζικό διαμεσολαβιτή αλλά δεν θα διστασουμε να βγάλουμε ονόματα των διευθυντών που παρανομούν στα μανταλάκία. Ως εδώ και μη παρέκει. …Η υπομονή του αγροτικού κόσμου τελείωσε.

loading...