ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου *  

Στο χρονικό διάστημα που βρισκόμαστε είναι δεδομένο πως εκλογές θα γίνουν στο 2023!

Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους διακηρύσσει ότι αυτές θα γίνουν στην λήξη της τετραετίας από τις εκλογές του Ιουλίου 2019! Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα αιφνιδιάσει κάνοντας αυτές νωρίτερα! Γι΄ αυτόν τον λόγο οι κομματικοί μηχανισμοί “τρέχουν και δεν φτάνουν” προκειμένου να είναι οποιαδήποτε στιγμή έτοιμοι με τα ψηφοδέλτιά τους στην Επικράτεια!

Στα κόμματα Εξουσίας – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και στο πασπαρτού αυτής, το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, θεωρούν πως είναι ήδη έτοιμα τα ψηφοδέλτιά τους!

Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα!

Στην Πειραιώς (ΝΔ) υπάρχει έντονη απροθυμία συμμετοχής στα ψηφοδέλτια νέων ανθρώπων, άξιων και ικανών και η συμμετοχή των οποίων θα έδινε νέα φρεσκάδα στο κόμμα της ΝΔ, προκειμένου να παραπλανηθεί ο λαός μας και να ψηφίσει το κόμμα των αντεθνικών επιλογών, των αντικοινωνικών και αντιλαϊκών πρακτικών, των σκανδάλων και της μίζας!

Αφού δεν είναι δυνατόν ο λαός μας να ξεχάσει την κυβερνητική ανικανότητα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης με τους πολλούς θανάτους, τα σκληρά αντιδημοκρατικά μέτρα αντιμετώπισής της, την ακρίβεια που σπαράσσει την ελληνική οικογένεια και την επιχειρηματική αισχροκέρδεια, τις τηλεφωνικές υποκλοπές – παρακολουθήσεις, την συμμετοχή κομματάρχη της ΝΔ σε παιδοφιλία και εκπόρνευση ανήλικης, τη συμμετοχή Βουλευτή της σε αρπαγή σπιτιών μεροκαματιάρηδων Ελλήνων μέσω “κόκκινων δανείων” και πολλά – πολλά άλλα!

Έτσι η απροθυμία νέων ανθρώπων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ είναι ιδιαίτερα έντονη και προβληματίζει το Μαξίμου!

Στην Κουμουνδούρου (ΣΥΡΙΖΑ) αναζητούν – που όμως δεν βρίσκουν – επίσης φρέσκα πρόσωπα, από την πανεπιστημιακή κοινότητα, από τον καλλιτεχνικό χώρο και γενικότερα πρόσωπα μιας ευρύτερης δεξαμενής, που θα δώσουν τη δυνατότητα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσπεράσει τη ΝΔ, με τον ομολογουμένως χειρότερο Πρωθυπουργό όλων των εποχών, τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερος στις εκλογές, ότι και να γίνει! Γιατί η ανικανότητά τους και ο δογματισμός τους ξεχειλίζει! Περιμένοντας όλοι να χάσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας και αμφισβητώντας τον να οδηγηθούν σε νέο αρχηγό! Δηλαδή προτιμούν να είναι ηττημένοι παρά νικητές! Παρ΄ ότι οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που σημαίνει πως ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ!

Αλλά εκεί στην Κουμουνδούρου, ή δεν θέλουν, ή δεν μπορούν να προσεγγίσουν ακόμη και αυτήν την χαλαρή – μετακινούμενη ψήφο, πόσο μάλιστα να πείσουν λαϊκό ακροατήριο που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην αποχή!

Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ…

Τι γίνεται όμως στο πασπαρτού της Εξουσίας, το πάλαι ποτέ ισχυρό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και στο οποίο έχουμε νέα ηγεσία;

Ο νέος Πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης, τα είχε βρει σε όλα για μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Έσκασε όμως το σκάνδαλο της τηλεφωνικής παρακολούθησής του από το καθεστώς Μητσοτάκη, τα “πήρε στο κρανίο” και όπως του καταλογίζουν αρκετοί από την Χαριλάου Τρικούπη, έκαψε το χαρτί της συγκυβέρνησης, που θα έφερνε για άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία από την πίσω πόρτα!

Επειδή λοιπόν ως γνωστόν, οι “βόμβες” σκάνε δίπλα – δίπλα, επιδεινώνοντας την κατάσταση, μετά την εξέλιξη της υπόθεσης διαφθοράς με την ευρωβουλευτή του Κινήματος Εύα Καϊλή, έσκασε ο αποκλεισμός του Ανδρέα Λοβέρδου από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ!

Αυτές οι διαγραφές θα συνεχιστούν, με όσους γλυκοκοίταζαν προς την γαλάζια πολυκατοικία, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει:

«Δεν θα ανεχθώ καμία προσωπική στρατηγική που βάζει το εγώ πάνω από το συλλογικό συμφέρον, την ενότητα και την προοπτική της παράταξης. Συμπεριφορές που φρενάρουν τη δυναμική του κινήματός μας μετά τον περσινό Δεκέμβρη , δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ανεκτές. Είμαστε μία ανάσα πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και αυτή η μεγάλη μάχη απαιτεί από όλους να στρατευτούμε ενωμένοι ώστε το ΠΑΣΟΚ να επιτύχει να καταστεί εκ νέου ο κύριος εκφραστής της πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών. Όποιος δεν έχει διάθεση για κοινούς αγώνες να είστε σίγουροι ότι δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή του κινήματος»!

Είναι για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ η κοινωνία στο προσκήνιο κύριε Ανδρουλάκη;

Βέβαια ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης “κοιμάται και ονειρεύεται”, αφού διακηρύσσει από την μια την ενότητα κι από την άλλη επιδιώκει να περιθωριοποιήσει υγιή και δυναμικά στοιχεία, προκειμένου να μεταλλάξει το Κίνημα σε κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη!

Τρανταχτό παράδειγμα ο ορθοπεδικός – χειρουργός Ευάγγελος Γάκης (Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής στο Ιατρικό Ψυχικού του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών), ο οποίος απέστειλε στα αρμόδια όργανα του Κινήματος (τον Γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο και τον Επικεφαλής της Επιτροπής των ψηφοδελτίων Ευάγγελο Αργύρη), σκληρή επιστολή και με την οποία ανακοινώνει την απόσυρσή του ως υποψηφίου στις προσεχείς εκλογές στο νομό Αιτωλοακαρνανίας!

Ο κ. Γάκης καταγγέλλει πως, από το καλοκαίρι του 2022 σε αλλεπάλληλες συναντήσεις και επικοινωνίες του με κορυφαία και αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκδήλωσε το ξεκάθαρο ενδιαφέρον να στηρίξει, με όλες του τις δυνάμεις, το κόμμα στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, μέσα από τα βουλευτικά ψηφοδέλτια στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Τον διαβεβαίωναν, όχι μόνο για την έγκριση της υποψηφιότητάς του, αλλά και για το γεγονός ότι αυτό θα γίνει άμεσα! Όπως μάλιστα αναφέρει:

«είναι γνωστές οι δημόσιες ανακοινώσεις και δηλώσεις των αρμοδίων στελεχών σε όλο το διάστημα από το καλοκαίρι έως σήμερα»!

Γι΄ αυτό κάνει σαφώς λόγο για εμπαιγμό στη διαδικασία ανακοινώσεων των ψηφοδελτίων, που κατάντησαν εσωκομματικό ανέκδοτο:

«Από τότε έχουν κυλήσει 7 μήνες με συνεχείς αναβολές, που επικαλούνται κάθε φορά έωλα επιχειρήματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνεχόμενο εμπαιγμό, με συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν σύντομα, προκειμένου η ηγεσία να κερδίσει χρόνο και να μάς κρατήσει εγκλωβισμένους»!

Αλλά συνεχίζοντας ο κ. Γάκης αναφέρει:

«Δυστυχώς ένα χρόνο μετά την εκλογή της νέα ηγεσίας, διαψεύδονται, με τον πλέον τραγικό τρόπο, οι προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών που ένιωσαν ότι πράγματι μπορεί η ιστορική αυτή Παράταξη να αλλάξει σελίδα και να πρωταγωνιστήσει ξανά στο πολιτικό προσκήνιο.

Στην πράξη διαψεύδεται το σύνθημα του Συνεδρίου ότι “η κοινωνία είναι στο προσκήνιο”!

Αντί αυτού έχουμε “φίλους”, “κολλητούς” και “συναλλαγές” στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Το θολό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα συνεχίζει να κυριαρχεί και να απογοητεύει τους προοδευτικούς πολίτες. Κάθε εβδομάδα αλλάζει και η “γραμμή” του κόμματος που ουσιαστικά απλά δεν υπάρχει.

Συνεχόμενα λάθη, ατολμία, στασιμότητα, εσωστρέφεια, αυτοαναφορικότητα και τακτικισμός που αποστρέφουν τους πολίτες!

Η ανακολουθία και η ασυνέπεια έχει γίνει καθημερινότητα. Ένα κόμμα εκτός κοινωνίας.

Οι ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων κατάντησαν εσωκομματικό ανέκδοτο…»!

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Γάκης αναφέρει δεικτικά:

«…Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Υπάρχουν και όλοι αυτοί που επιλέγουν να αφήσουν και να θυσιάσουν την δουλειά τους, την επιστήμη και την οικογένειά τους με ανιδιοτέλεια. Ίσως θεωρήθηκε – λανθασμένα – ότι διαθέτουν την πολυτέλεια να εμπαίζουν ανθρώπους με επαγγελματική, επιστημονική και κοινωνική πορεία…»!

Κωλυσιεργεί υπέρ της ΝΔ η ΕΛΣΤΑΤ;

Πάμε τώρα στα πολύ δύσκολα, στα εκλομαγειρέματα! Το 2021 είχαμε απογραφή του πληθυσμού μας! Εν μέσω μεγάλων προβλημάτων από την υγειονομική κρίση, η απογραφή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και ολοκληρώθηκε περί τα τέλη του 2022!

Τι όμως ορίζει το Σύνταγμά μας για τις εκλογές; Στην αναθεώρησή του το 2001 και επειδή μέχρι τότε δεν ήταν σαφώς διευκρινισμένο, πως γίνονται οι εκλογές, όταν έχει μεσολαβήσει απογραφή του πληθυσμού μας, εντάχθηκε ειδική ρήτρα στο άρθρο 54 παράγραφο 2, πως:

«O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της»!

Ποια είναι αυτή η αρμόδια υπηρεσία; Είναι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)! Μια Ανεξάρτητη Αρχή!

Τι θα έπρεπε λοιπόν να πράξει;

Μετά από “την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της απογραφής“, θα έπρεπε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της απογραφής!

Δηλαδή από την 21η Φεβρουαρίου 2022 και εντεύθεν!

Σήμερα βρισκόμαστε δέκα μήνες μετά και ακόμη η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού μας!

Γιατί συμβαίνει αυτό, όταν η απογραφή επηρεάζει τις βουλευτικές έδρες στην Ελληνική Επικράτεια;

Μόνη να το εξηγήσει είναι η Ανεξάρτητη Αρχή! Εάν όμως η ΕΛΣΤΑΤ είχε ήδη δώσει τα αποτελέσματα της απογραφής, τότε η ΝΔ ενδεχομένως να έχανε σε “κάστρα” της σίγουρες Έδρες, αφού μειώνονται οι Έδρες, από τη στιγμή που μειώθηκε ο πληθυσμός σε κάποιες Περιφέρειες σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή, αναδεικνύοντας και έτσι το δημογραφικό πρόβλημα της χειμαζόμενης Υπαίθρου μας!

Επί παραδείγματι, η 5εδρική εκπροσώπηση του νομού Ιωαννίνων θα γίνει 4εδρική! Επίσης μεταβολές θα γίνουν στην Αρκαδία, την Άρτα, την Αχαΐα, τη Δράμα, την Ηλεία, την Θεσπρωτία, την Καρδίτσα, την Καστοριά, το Κιλκίς, την Κοζάνη, τις Κυκλάδες, τη Λακωνία, τη Λάρισα, την Μαγνησία, την Μεσσηνία, την Πέλλα – Πιερία, τα Τρίκαλα, την Φθιώτιδα, την Φλώρινα, την Χίο, την Αιτωλοακαρνανία (2) και Σέρρες (2).

Ωφελημένες θα βγουν, Αθήνα, Πειραιάς, Α΄ Θεσσαλονίκης!

Όμως η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει τα προσωρινά αποτελέσματα του “μόνιμου” πληθυσμού στην χώρα μας, όμως οι εκλογές θα γίνουν με τον “νόμιμο” πληθυσμό!

Έτσι παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε, πως:

«Σύμφωνα με τον νόμο και με τις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, στις επόμενες εκλογές το 2023 κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε με την νέα απογραφή»!

Τι λέτε; Να τον πιστέψουμε; Πολύ αμφιβάλλω!

Αφού αυτή η κωλυσιεργία ευνοεί τη ΝΔ!

Εκλογές Μάρτιο με Απρίλιο…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η ΝΔ θέλει να οδηγηθούμε σε εκλογές με την παλαιά απογραφή του πληθυσμού μας. Όπως μάλιστα ισχυρή πηγή μου με διαβεβαίωσε, οι εκλογές θα γίνουν από 6 Μαρτίου έως 9 Απριλίου 2023 με την προηγούμενη απογραφή! Σημειώστε παρακαλώ και αυτήν την πληροφορία!

Όμως η επιθυμία της ΝΔ να γίνουν οι εκλογές με την παλαιά απογραφή, είναι και ο τρόμος που έχει καταβάλλει την “γαλάζια παράταξη” με τις διαρροές που γίνονται προς το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη “Έλληνες” και το κόμμα του Φαίδωνα Βόβολη “Ελεύθεροι Ξανά”, αλλά και άλλων πολιτικών σχημάτων στα πλευρά της ΝΔ!

Ειδικότερα οι πληροφορίες μου, κάνουν λόγο για διευρυμένα εκλογικά ποσοστά του κόμματος Κασιδιάρη “Έλληνες”, στην Πελοπόννησο και την Μακεδονία μας, λόγω και της αντεθνικής πολιτικής με την Συμφωνία των Πρεσπών, από τους Τσίπρα και Μητσοτάκη!

Επί του πιεστηρίου:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες μου για μεγάλη κινητοποίηση πολιτικών προσωπικοτήτων, πολιτικών φορέων και κομμάτων, που δεν κουβαλούν πολιτικά “κουσούρια” του παρελθόντος και που βρίσκουν γόνιμο έδαφος συνεννόησης και κοινής συμπόρευσης στις προσεχείς εκλογές! Μου μιλούν για ένα πολιτικό σχηματισμό προσωπικοτήτων, που θα διεμβολίζει τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά ενδεχομένως και το ΣΥΡΙΖΑ! Αφού σε αυτόν τον σχηματισμό βρίσκουν κοινή πολιτική περπατησιά, πολίτες που κινούνται από το χώρο του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ μέχρι τις παρυφές της Λαϊκής Δεξιάς, αλλά που χωράει και πολιτικές προσωπικότητες από την πατριωτική Αριστερά!

Είδομεν!!

loading...