Ιθαγένεια: Σκόπιμη αντικατάσταση του ελληνικού λαού με μουσουλμάνους λαθρεποίκους

«Ξεπαγώνει» η διαδικασία για την ιθαγένεια

 Σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που αφορά την απόκτηση ιθαγένειας από την αρχή του χρόνου έχει προγραμματίσει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών. Οσον αφορά τις αιτιάσεις για καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων, ο γ.γ. Ιθαγένειας, κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, τονίζει ότι ο ίδιος έχει υπογράψει πολλές αποφάσεις οι οποίες έχουν δημοσιευθεί ήδη σε ΦΕΚ προκειμένου να μη σταματήσει η διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, καθώς πολλοί υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι. Απαγορεύεται όμως να πάρουν και τους φακέλους για επεξεργασία λόγω της νομοθεσίας που αφορά τα προσωπικά δεδομένα. Η ψηφιοποίηση του αρχείου και ο ηλεκτρονικός φάκελος που προωθείται αναμένεται να επιλύσει τέτοιου είδους δυσκολίες. «Με αυτόν τον τρόπο και τα διοικητικά βάρη θα μειωθούν και οι αιτούντες αλλοδαποί θα απαλλαγούν από τη γραφειοκρατία», συμπληρώνει. 

Οι νέες περιφερειακές Διευθύνσεις Ιθαγένειας σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία έχουν ήδη στελεχωθεί και αναμένεται πριν από το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία ώστε να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τον γ.γ.  

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η οργάνωση Generation 2.0 RED, την οποία έχουν συστήσει παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σχολείο στην Ελλάδα, ανέφερε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες ενέργειες για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας (νόμος 4735).

Ομως ο κ. Μπαλέρμπας τονίζει ότι σε επικοινωνία του με οργανώσεις έχει εξηγήσει λεπτομερειακά τη διαδικασία. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νέος νόμος, η απόκτηση ιθαγένειας θα γίνεται μέσα από πανελλαδικές εξετάσεις δύο φορές τον χρόνο. Τα θέματα θα προέρχονται από Τράπεζα Θεμάτων, η οποία καταρτίζεται από την επιστημονική επιτροπή. Οι πρώτες εξετάσεις με το νέο σύστημα για την απόκτηση ιθαγένειας θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2021, ενώ τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί για πρώτη φορά οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι επόμενες εξετάσεις αναμένεται να γίνουν τον Νοέμβριο του 2021. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 σχεδιάζεται να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα θέματα για όλους τους τομείς (ιστορία, πολιτισμό, πολιτικούς θεσμούς) της Τράπεζας που τώρα δημιουργείται, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία και η ειδική πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή. Οσοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση πολιτογράφησης, οι παλιοί δηλαδή, απαλλάσσονται από το εξέταστρο ύψους 150 ευρώ. 

https://www.kathimerini.gr

loading...