Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Ζεστό χρήμα δίνουν στους αγρότες της επαρχίας τα ακτινίδια!

Κάνουν πολλές εξαγωγές μέχρι και τη Σιγκαπούρη!

Μέσα στην οικονομική κρίση, ζεστό χρήμα παίρνουν οι αγρότες της επαρχίας από τα ακτινίδια. Από την Καβάλα έως την Θεσπρωτία.Στα ύψη έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια η αξία του ελληνικού ακτινίδιου στο διεθνές χρηματιστήριο τιμών των αγροτικών προϊόντων,....

κερδίζοντας διαρκώς έδαφος στις ξένες αγορές. Το ακτινίδιο είναι καθαρά εξαγώγιμο προϊόν σε ποσοστό του 95% της παραγωγής του. Οι εξαγωγές ξεκίνησαν πριν 7-8 χρόνια και σήμερα το ελληνικό ακτινίδιο έχει κερδίσει έδαφος σε χώρες της Ε.Ε., όπως είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και σε Ρωσία, Μέση Ανατολή, Καναδά, ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη. Η Πιερία έχει την πρωτοκαθεδρία στην καλλιέργεια ακτινίδιου παράγοντας περίπου το 40% της εθνικής παραγωγής, ενώ σημαντικές καλλιεργητικές εκτάσεις διαθέτουν οι νομοί Ημαθίας, Πέλλας, Αρτας, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Λάρισας. Σήμερα, η ετήσια ελληνική παραγωγή ανέρχεται γύρω στους 100.000 τόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2000 η τιμή παραγωγού για το ακτινίδιο δεν υπερέβαινε τα 0,05-0,07 λεπτά ανά κιλό, τα τελευταία δύο χρόνια η τιμή για τους Έλληνες παραγωγούς φθάνει έως και 0,50 λεπτά ανά κιλό. Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια που βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη με την εγχώρια παραγωγή να έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις. Εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια η παραγωγή θα φτάσει τους 150.000 τόνους και η Ελλάδα θα καταστεί μία εκ των σημαντικότερων χωρών παραγωγών στην Ευρώπη.

http://www.katoci.com/

6 σχόλια :

 1. 'Αρθρογράφε μάλλον δεν είσαι καλά ενημερωμένος!! Τα ακτινίδια στην Άρτα φέτος πουλήθηκαν από 0,25 έως 0,30 ευρώ το κιλό.Με αποτέλεσμα οι αγρότες φέτος να έχουν ζημία γιατί το ακτινίδιο έχει πολλά έξοδα!Παραγωγός από 40 τόνους πήρε 12.000 ευρώ ενώ τα έξοδα του ήταν 14.000 ευρώ(μιλάμε για νούμερα μιας χρονιάς).Και όλα αυτά για τους τυχερούς, γιατί σε κάποιους η παραγωγή έμεινε μέσα στα χωράφια και κταστράφηκε.Το ακτινίδιο έχει τιμή στην αγορά αλλά τα κέρδη πάνε στους εμπόρους και στους μεσάζοντες.Οι παραγωγοί τις περισσότερες χρονιές έχουν ζημία!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εισαι ασχετος και μετο ειδος και με το εμποριο των Ακτινιδιων και γιαυτο γραφεισ ανακριβιες και παραπλανητικα σχολια.Τα Ακτινιδια πουληθηκαν ,ελαχιστοτατα δηλαδη 2% της ποσοτητας με 45-50 λεπτα το κιλα και τα υπολοιπα μεσω ορο κατω απο 32 λεπτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δηλαδή σχετικέ 6:02, δεν γράφουμε τα ίδια???Αν κατάλαβα καλά από αυτά που γράφεις μόνο το 2% της συνολικής ποσότητας πουλήθηκε με καλή τιμή!!Πες μας και λίγα λόγια για τα έξοδα που έχουν τα ακτνίδια αφού είσαι σχετικός!!Εγω ο άσχετος ως παραγωγός που είμαι,φέτος είχα ζημία και ας τα πούλησα 30 λεπτά το κιλό!!Αλλά μάλλον θα είσαι έμπορος και δεν ξέρεις τα έξοδα και τον αγώνα που θέλουν για να γίνουν τα ακτινίδια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΠΟΥ ΛΕΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΦΕΤΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στην Πιερία πουλήθηκαν στους εμπόρους από 20 έως 35 λεπτά και οι έμποροι τα πούλησαν στη Γερμανία 2,5 έως 3,2 ευρώ και οι Γερμανοί καταναλωτές τ αγόρασαν από 3,8 έως 4,2 ευρώ !! Να γιατί το Μπατσοκ διέλυσε τους συνεταιρισμούς και ο αγώνας (των εμπόρων και των μεσαζόντων)τωρα δικαιώνεται ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΛΑ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6-7 ΜΗΝΕΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΦΘΕΙΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ.ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.ΚΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΘΑ ΦΤΥΣΟΥΝ ΑΙΜΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή