Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

Το βακτήριο Ureaplasma urealyticum. Είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο το ουρεόπλασμα; Πόσο επικίνδυνο είναι;

Συντάκτες: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, Αγάθη Σγούρου, βιοπαθολόγος

Τα μυκοπλάσματα είναι οι μικρότεροι ζώντες οργανισμοί, περιλαμβάνουν περισσότερα από 150 είδη και εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεση πληθώρας διαταραχών. Μέλη της οικογένειας των μυκοπλασμάτων είναι τόσο το M. hominis όσο και το U. urealyticum. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μολύνουν την ουρογεννητική περιοχή ενός μεγάλου ποσοστού των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών (έχουν αναφερθεί ποσοστά που υπερβαίνουν το 50% του.....
πληθυσμού), και δύνανται να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα, σαλπιγγίτιδα, ενδομητρίτιδα και χοριοαμνιονίτιδα (κατά την εγκυμοσύνη). Επιπλέον, ενοχοποιούνται για περιπτώσεις ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας, πρόωρης κύησης και αποβολής. Τα Mycoplasma hominis και Ureaplasma urealyticum κατά την τελευταία 25ετία έχουν συσχετισθεί με μια πληθώρα κλινικών καταστάσεων όπως η γέννηση νεογνών με μικρό βάρος γέννησης, αυτόματες αποβολές, γέννηση νεκρών εμβρύων, επιλόχειες (δηλαδή μετά τον τοκετό - στη λοχεία) λοιμώξεις, χοριοαμνιονίτιδα, υπογονιμότητα και φλεγμονώδη πυελική νόσο.
Tο ουρεόπλασμα είναι τόσο συχνό, ώστε το βρίσκουμε περίπου στο ένα τρίτο (30%) όλων των νεογέννητων κοριτσιών! Μετά την εφηβεία, η προσβολή από ουρεόπλασμα συμβαίνει κυρίως μέσω σεξουαλικών επαφών.

Μύθος ότι το ουρεόπλασμα σχετίζεται με την υπογονιμότητα

Σε σειρά μελετών, το ουρεόπλασμα απομονώθηκε στο ίδιο ποσοστό, τόσο στα γόνιμα όσο και στα υπογόνιμα ζευγάρια. Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν πως ελλείψει στοιχείων, η αναζήτηση ουρεοπλάσματος ή άλλου μυκοπλάσματος στα πλαίσια διερεύνησης της υπογονιμότητας, δε θεωρείται απαραίτητη.
Μύθος ότι το ουρεόπλασμα σχετίζεται με αποβολές

Το ουρεόπλασμα έχει ενοχοποιηθεί ήδη από τη δεκαετία του 1960 για αυτόματες αποβολές στις έγκυες (επειδή βρέθηκε σε υλικό αποβολών).
Εάν μελετήσει κανείς προσεκτικά τη διεθνή βιβλιογραφία, θα διαπιστώσει πως τα στοιχεία που συσχετίζουν το ουρεόπλασμα με τις αποβολές παρουσιάζουν πολλά τρωτά σημεία. 
Το να προσβληθεί ένα τελειόμηνο νεογνό από ουρεόπλασμα (ή άλλο μυκόπλασμα) κατά τη διάρκεια του τοκετού από την επαφή του με τον κόλπο της μητέρας, δε θεωρείται γενικά ως αιτία πρόκλησης.σοβαρής λοίμωξης, τουλάχιστον στα περισσότερα νεογνά.

Το ουρεόπλασμα πολλές φορές συμβιώνει με τον άνθρωπο, χωρίς να προκαλεί βλάβες. Ωστόσο σε ευαίσθητα άτομα προκαλεί μία ποικιλία κλινικών συνδρόμων και λοιμώξεων Το ουρεόπλασμα δεν προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις.

Διάγνωση
Δειγματοληψία
Η εξέταση μπορεί να γίνει σε κολπικό-τραχηλικό υγρό, οφθαλμικό υγρό, αίμα, σπέρμα, ούρα, ιστό περιόδου και αμνιακό υγρό.
Προσδιορισμός
Το εργαστήριο μπορεί με τη μέθοδο της ποσοτικής PCR να ανιχνεύσει με μεγάλη ευαισθησία > 95% την ύπαρξη του βακτηρίου Ureaplasma urealyticum στο δείγμα.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΕΝΙΚΩΣ

Η χρήση προφυλακτικού ελαττώνει τη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων, γονόρροιας, ουρεοπλάσματος και πυελικής φλεγμονής.

Η εκρίζωση του ουρεοπλάσματος από το κατώτερο γεννητικό σύστημα (κυρίως από τον κόλπο) είναι δύσκολη. Αιτία γι’αυτό είναι το ότι το όξινο pH του κόλπου αδρανοποιεί τα αποτελεσματικά αντιβιοτικά όπως η ερυθρομυκίνη. Πάρα ταύτα, σε επίμονες καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται σε τετρακυκλίνες, πρέπει να εφαρμόζεται αγωγή με ερυθρομυκίνη ή κινολόνες.

http://medlabgr.blogspot.com/

11 σχόλια :

 1. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ


  Αν δεν θες άλλη τρολιά ( απο εμένα )
  και να σε λένε όλοι Τσολιά
  κάνε πρώτα ότι σου πώ
  κ'έπειτα τα παρατώ .

  Βάλε όπως στις διαφημίσεις
  off στις θρησκευτικού περιεχομένου αναρτήσεις
  ή στα σχόλια αν μπορείς
  κ'έπειτα δεν θα με ξαναδείς .

  Τότε θα μου λές εδώ μέσα
  ότι είμαι Έλληνας δίχως μπέσα
  βοήθα το δικό σου blog
  γιατί θα σε πιάσει αμόκ .

  Έχω υπομονή μεγάλη
  να σου πάρω το κεφάλι
  ( όχι κυριολεκτικά )
  και δεν θα με δεις ξανά .


  ΣΩΤΟΣ

  ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΤΡΕΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥΣ Η' ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΥΣ

  ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΦΕΜΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΜΑΓΕΙΑ

  ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΔΙΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  http://odysseus.pa-sy-a.gr/2011/11/21/12-00/pa-sy-a_odysseus_2011-11-21_12-00_hxhtiko_tagmatos_lesbiwn_1.htm

  http://odysseus.pa-sy-a.gr/2011/11/21/12-00/pa-sy-a_odysseus_2011-11-21_12-00_hxhtiko_tagmatos_lesbiwn_2.htm

  http://odysseus.pa-sy-a.gr/2011/11/21/12-00/pa-sy-a_odysseus_2011-11-21_12-00_hxhtiko_tagmatos_lesbiwn_3.htm

  http://odysseus.pa-sy-a.gr/2011/11/21/12-00/pa-sy-a_odysseus_2011-11-21_12-00_hxhtiko_tagmatos_lesbiwn_4.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σωτηράάάάάάάάάάάκηηηηηηηηηηηηηηηηηηη!!!!

  Συμφωνίες θέλεις;
  Κουράστηκες;;;
  Σαν να παρακαλάς λιγάκι ή μου φαίνεται;;;
  Όχι ρε αδερφάρα, κw Λομπινέ, δε θα σου γίνει το χατήρι...
  Θα γίνεται της π... ά νας από θρησκευτικές αναρτήσεις!!!
  Ρίξε τρολλιές, ρίξε!!!!!!!!!!!!!!!
  Όλη μέρα αυτή τη δουλειά κάνεις, σε λίγο θ' αποτρελλαθείς τελείως και γω θα γουστάρω!!!!

  x a x a x a x aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. AOΡΑΤΟΣ,

  Πάρε φόρα με το μouνί...
  Για να μας κλάσεις μια μάντρα @ρ χίδια...!!!!
  Ντροπή σου να βρίζεις τόσο αισχρά σ' όλες τις αναρτήσεις...!!!
  σε πήρε χαμπάρι ο κόσμος και σπάει πλάκα αβέρτα...
  xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

  Άντε γεια βλακάκο, σε βαρέθηκα κι απόψε...
  Αύριο, με πολλά ακόμη χτυπήματα και post...
  ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΤΗ ΤΑΞΕΙ ΑΜΑΖΟΝΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΤΟΥ ΕΞΩΚΟΣΜΙΚΟΥ 666... είπε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 3:37


  Τι είπες πως θα κουραστώ ;
  καλά το πιστευεις αυτό ;
  εγώ ακόμη δεν έχω αρχίσει
  και εσύ το καλσόν σου το'χεις σχίσει

  Ρε λουμπίνα πισωγλέντη
  τώρα άρχισε το γλέντι
  τι δεν έχεις καταλάβει
  θα πονάς εως το βράδυ .


  ΣΩΤΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σώτο, πού ναι ρε ο Αρμαγεδών;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ο σωτος εχει εμμονες. δεν ειναι καλο αυτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. παντως εχεις ταλεντο στην ποιηση. χρησιμοποιησε το για πιο χρησιμα και καλλιτεχνικα πραγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΣΩΤΟ,

  καλά, αυτά έλα να μας τα πεις όταν θα σε μαζεύουν με το ζουρλομανδύα, καημενούλη...
  x a x a x a x aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

  Άντε, σε βαρέθηκα ποu στράκι, κάτσε ως το βράδυ να κάνεις copy paste τις μaλ ακείες σου και να γράφεις τραγουδάκια για ΝΟΜΠΕΛ... Παρεπιπτόντως, σ΄ευχαριστούμε πολύ για το τζίρο στο μαγαζί!!! Ούτε να σε πληρώναμε!!!
  x a x a x a x aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αν είσαι εσύ διαφημιστής
  στο τέλος πια θα πικραθείς
  στο τέλος θα'χεις αναδουλειά
  και θα ψάχνεις για δουλειά .

  ΣΩΤΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. AOΡΑΤΕ,

  Πάρε φόρα με το μouνί...
  Για να μας κλάσεις μια μάντρα @ρ χίδια...!!!!
  Ντροπή σου να βρίζεις τόσο αισχρά σ' όλες τις αναρτήσεις...!!!
  σε πήρε χαμπάρι ο κόσμος και σπάει πλάκα αβέρτα...
  xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

  Άντε γεια βλακάκο, σε βαρέθηκα κι απόψε...
  Αύριο, με πολλά ακόμη χτυπήματα και post...
  ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΤΗ ΤΑΞΕΙ ΑΜΑΖΟΝΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΤΟΥ ΕΞΩΚΟΣΜΙΚΟΥ 666... είπε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή