«Με την διαδικασία του Μινσκ η Δύση δεν ήθελε ειρήνη αλλά να οπλίσει την Ουκρανία»

 

Ρωσία στον ΟΗΕ: «Όσο υπάρχει απειλή από το ουκρανικό έδαφος ο αγώνας θα συνεχιστεί και με στρατιωτικά μέσα»

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπάζνια, υποστήριξε ότι στόχος της χώρας του «είναι να διασφαλίσει ότι καμία απειλή δεν θα προέλθει από το ουκρανικό έδαφος προς τη Ρωσία και ότι οι διακρίσεις του ρωσόφωνου πληθυσμού θα σταματήσουν».

Και τόνισε ότι «αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων, είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε. Αν όχι, θα το πετύχουμε με στρατιωτικά μέσα».

Ο Nebenzya πρόσθεσε ότι «όλα στην Ουκρανία θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει διαφορετικά εάν το Κίεβο είχε εκπληρώσει τις συμφωνίες του Μινσκ που εγκρίθηκαν από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Ωστόσο, αυτό δεν ήταν μέρος των σχεδίων ούτε του [Ουκρανού προέδρου Volodymyr] Zelensky, ούτε των προκατόχων του, ούτε, όπως γνωρίζουμε τώρα χάρη στις αποκαλύψεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel και του πρώην Γάλλου Προέδρου Francois Holland, τα σχέδια των εγγυητών του Μινσκ, της Γαλλίας και της Γερμανίας,

«Επιπλέον, μάθαμε ότι η διαδικασία του Μινσκ ήταν μόνο ένα μέτωπο για τις δυτικές χώρες, πίσω από το οποίο όπλισαν κρυφά την Ουκρανία για να την υποκινήσουν εναντίον της Ρωσίας».

Αυτές οι δηλώσεις ήρθαν λίγο μετά την απελευθέρωση του Σολεντάρ και την ουσιαστική ολοκλήρωση της περικύκλωσης του Μπακχμούτ που θα οδηγήσει έτσι τις ουκρανικές δυνάμεις εκτός εμβέλειας του Ντονιέτσκ.

Την ίδια στιγμή μόλις μία μέρα μετά την κατάληψη της πόλης Σολεντάρ από τις ρωσικές δυνάμεις, το πρωί του Σαββάτου ρωσική πυραυλική επίθεση έπληξε υποδομές στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή Ντνιπρόφσκι της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι εκρήξεις στο Κίεβο ακούστηκαν πριν καν ηχήσουν οι σειρήνες που προειδοποιούν για αεροπορική επίθεση, ανέφεραν ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταισ την ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ στη συνέχεια οι κάτοικοι της πόλης κλήθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο για να προστατευθούν.

loading...