Γιατί πρέπει να κάνετε κοιλιακούς και ραχιαίους

Ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων που γυμνάζονται, εστιάζουν συνήθως στους πιο εφετζίδικους/glamorous μύες όπως στήθος, δικέφαλοι και κάπου παραμελούν τη μέση τους…
H μέση ωστόσο, είναι το αδύνατο σημείο των περισσότερων αθλουμένων και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποφέρουν από πόνους στη μέση! Δύο είδη ασκήσεων που μπορεί να τη βοηθήσουν αποτελούν οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι.

 
Οι κοιλιακοί αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του μυϊκού συστήματος του μέσου κορμού. Όταν μιλάμε για μέσο κορμό συμπεριλαμβάνουμε μύες πού διατρέχουν ολόκληρο τον κορμό και σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη. Η λειτουργία τους είναι πολύ περιορισμένη κι εντοπισμένη.


Το μυϊκό σύστημα του μέσου κορμού είναι ο στυλοβάτης, ο άτλας του σώματος και αποτελεί μια σταθερή βάση υποστήριξης για το σώμα.


Με ένα δυνατό σύστημα μπορούμε να παράξουμε ισχυρές κινήσεις με τα άκρα.


Μας επιτρέπει να στεκόμαστε όρθιοι και να κινούμαστε, βοηθάει στον έλεγχο της κίνησης, μεταφέρει ενέργεια, κατανέμει δυνάμεις και κυρίως προστατεύει τη μέση. Δεν αρκούν βέβαια μόνο οι συνηθισμένες ασκήσεις κοιλιακών για να γυμνάσουν τη μέση. Πρέπει να γυμνάζεται μια μεγάλη ομάδα μυών του πίσω μέρους του σώματος από τους γοφούς ως τους ώμους, όπως επίσης και τους ραχιαίους μυς.

 

Όλα αυτά θα μας εξασφαλίσουν :
– υψηλό λειτουργικό fitness που μετράει στην καθημερινότητά μας
 – καλύτερες αθλητικές επιδόσεις δεδομένου ότι ο μέσος κορμός επιτρέπει τη μεταφορά ισχύος από τον κορμό προς τα άκρα
 – προστασία της μέσης και μείωση του πόνου.

 Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr

loading...