ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ

«ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΜ ΚΑΙ ΝΑΝΙ»: 
 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ… ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ






Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός

“Γιατί να μας ενδιαφέρουν οι επόμενες γενιές; Τι έκαναν ποτέ αυτές για μας;”
Γ. Μαξ (κωμικός)

Το ρήμα είναι το βασικό μέρος του λόγου. Άλλωστε και η λέξη «ρήμα» σημαίνει λόγος. ( « …παν ρήμα αργόν ο εάν λαλήσωσιν οι άνθρωποι» διαβάζουμε στα κατά Ματθαίον,12, 36). Γι’ αυτό και η αποπτώχευση του λεξιλογίου έχει αρχίσει από τα ρήματα. Υπάρχει μάλιστα κι ένα ρήμα, ρήμα –τσίχλα θα το ονομάζαμε, το συχνόχρηστο «κάνω».

Πάρα πολλές λέξεις –σημασίες της ελληνικής έχουν υποκατασταθεί στην χρήση τους από το ρήμα «κάνω». Να σημειώσω, σκωπτικώς και περιπαικτικώς, ότι το ρήμα «κάνω» το έχει μέσα του ο άνθρωπος εκ γενετής τρόπον τινά.

Οι πρώτες φράσεις που ακούει το παιδί από την μάνα του είναι: Κάνε άτα (περπάτα). Κάνε μαμ (φάγε). Έλα να κάνεις νάνι (να κοιμηθείς). Θα σε κάνω ντα (θα σε δείρω). Κάνε τσίσα (Η άφθονη διούρησις που «έκανε» κάποτε ο Ανδρέας). Και λοιπά…

Προφανώς ο λαός μας με την χρήση του «κάνω» επιστρέφει στις «ρίζες του, στην νηπιακή ηλικία και σκέψη, ένα είδος παλιμπαιδισμού. ( Αυτό επιμαρτυρείται και από τις πολιτικές του επιλογές.

Ψηφίζει πρωθυπουργό νεανία κομμουνιστή-κουμμουνισμός, ίσον, ένας άταφος νεκρός, τυμπανιαίας αποφοράς, που κανείς στην Ελλάδα δεν τολμάει να θάψει ελπίζοντας ίσως στο θαύμα την νεκροφάνειας, κατά τον Γ. Καλλιόρη.

Βεβαίως, πλην της αγραβάτωτης εμφάνισης, ο νεκροθάφτης της Μακεδονίας μας και οι συν αυτώ «σύντροφοι και συντρόφισσες», ρίχτηκαν ξελιγωμένοι στα καλούδια και λοιπά συμπαρομαρτούντα της εξουσίας, διότι τα άδεια στομάχια και άντερα ανήκουν σ’ όλους τους χώρους).

Επανερχόμεθα στο ρήμα «κάνω» και τα …καμώματά του. Καταγράφω κάποιες περιπτώσεις . (Το αντικατασταθέν ρήμα σημειώνεται εντός παρενθέσεως).

Έκανε (πραγματοποίησε) δρομολόγια

Κάνει (εκτελεί) ανασκαφές

Έκανε (υπέβαλε) μήνυση

Έκανε (προέβη σε) δηλώσεις

Έκανε (συγκρότησε) επιτροπή

Έκανε (κατήρτισε) πρόγραμμα

Έκανε (διετέλεσε) υπουργός

Κάνει (υπηρετεί) την θητεία του

Έκαναν (προέβαλαν) άμυνα

Κάνει (φοιτά σε) φροντιστήριο

Έκανε (υπεβλήθη σε) εγχείριση

Έκανε (προξένησε) ζημιές

Κάνει (παριστά) τον τρελό

Έκανε (ενήργησε) επιθεώρηση

Έκανε (διεξήγαγε) διαπραγματεύσεις

Έκανε (διέπραξε) έγκλημα

Έκανε (άσκησε) προσφυγή

Έκαναν (κήρυξαν) απεργία

Έκανε (συγκάλεσε) σύσκεψη

Κάνει (διδάσκεται) αγγλικά

Κάνει (παραδίδει) γαλλικά

Έκανε (πέτυχε) παγκόσμιο ρεκόρ

Έκανε (οργάνωσε) εκδήλωση

Έκανε (έχτισε) σπίτι

Έκανε (εμφάνισε) ρυτίδες.

Και ένα τελευταίο:

Έκανε (κορόιδεψε τον λαό) διάγγελμα στην Ιθάκη. (Ο κατάλογος είναι ενδεικτικός και μπορεί ο καθείς να επισυνάψει, «να κάνει» τις προσθέσεις του και όσα «κατά διάνοιαν έχει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...