Ανατροπές χωρίς προηγούμενο στην Ελληνική κοινωνία…

Του Θανάση Κ.

    Δεν ασχολούμαι με δημοσκοπήσεις, αλλά αυτή τη φορά θα κάνω μια εξαίρεση…

    Και δεν θα αναφερθώ σε εκλογική σφιγμομέτρηση, αλλά σε «μέτρηση» των βαθύτερων πεποιθήσεων μέσα στην Ελληνική κοινωνία.

    Και μάλιστα από τη «διανέοσις», μια εταιρία έρευνας και ανάλυσης, που έχει μάλλον κεντροαριστερό ιδεολογικό προσανατολισμό, αλλά προσπαθεί να κάνει σοβαρή δουλειά. Κι αυτό το τελευταίο «μετράει» πολύ…

 

    Δεν θα σας παρουσιάσω την τελευταία έρευνα της «διανέοσις» από δώ…

    Μπορείτε να την γκουγκλάρετε (τι πιστεύουν οι Έλληνες 2018).

    Έγινε πριν ένα μήνα και τα αποτελέσματά της συγκρίνονται με τα αντίστοιχα αποτελέσματα παρόμοιων ερευνών ετησίως, τα προηγούμενα τρία χρόνια – οπότε αρχίζει να αναδεικνύεται και «τάση» σε πολλά μεγέθη.

    Θα σταθώ σε μερικά μόνο απ’ αυτά που δεν προβλήθηκαν ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ…

    Κεντρικό συμπέρασμα: οι Έλληνες στρέφονται ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις τα τελευταία χρόνια (επί ΣΥΡΙΖΑ):

    Σε πιο φιλελεύθερες – αντί-κρατικιστικές θέσεις!

    Και σε    πιο συντηρητικές θέσεις…

    Ταυτόχρονα!

 

    Καιρό τώρα επιμένω ότι η παγκόσμια τάση, αλλά και η ροπή που δημιουργήθηκε μέσα στην Ελληνική κοινωνία επί ΣΥΡΙΖΑ (και εξ αιτίας του!) είναι ταυτόχρονα: στροφή στον φιλελευθερισμό, στο συντηρητισμό και στον πατριωτισμό (εθνική ταυτότητα)…

    Αυτό είχε ακουστεί από πολλούς ως «παράταιρο» και «παράδοξο»!

    Γιατί είχαν, ως τώρα, στο μυαλό τους «κουτάκια»! Και νόμιζαν πως όποιος είναι «φιλελεύθερος», είναι ταυτόχρονα και «αεθνής»! Ενώ όποιος είναι «πατριώτης» και «συντηρητικός», είναι ταυτόχρονα και «κρατιστής».

    Τίποτε απ’ αυτά δεν ισχύει αναγκαστικά!

    Καιρός να σπάσουμε τα «κουτάκια»…

    Και για πρώτη φορά το επιβεβαιώνει πλήρως σχετική εμπειρική έρευνα…

 

    Για παράδειγμα, στο ερώτημα: αν «προτιμάτε χαμηλότερη φορολογία έστω κι αν αυτό σήμαινε χαμηλότερη κοινωνική μέριμνα», το ποσοστό όσων απαντούν ΝΑΙ (προτιμούν να θυσιάσουν «κοινωνική μέριμνα» προκειμένου να μειωθούν και οι φόροι τους!) φτάνει πια στο 65%!

    Κι αυτό σε συνθήκες κρίσης – που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό…

    Αλλά το εκπληκτικό εδώ είναι άλλο: Ότι το ποσοστό όσων απαντούν ΝΑΙ  έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια!

    Το 2015 ένα 39,5% απαντούσε πως προτιμά χαμηλότερους φόρους έστω και με λιγότερη κοινωνική μέριμνα. Σήμερα σε τρία χρόνια μέσα το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί στο 65%!

    Αυτό είναι μια φιλελεύθερη κραυγή – κυριολεκτικά: Οι άνθρωποι λένε αφήστε μας να φροντίζουμε εμείς τον εαυτό μας με χαμηλότερους φόρους!

    Γιατί γνωρίζουν πως η «κοινωνική μέριμνα» όπως ασκείται στην Ελλάδα είναι περισσότερο κομματικό ρουσφέτι «υπέρ ημετέρων», παρά πραγματική κοινωνική μέριμνα «υπέρ αδυνάτων».

    Και για να έχετε μια σύγκριση, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν το αντίθετο – ότι δηλαδή προτιμούν υψηλή φορολογία, αλλά με ισχυρό κράτος πρόνοιας – έχει καταρρεύσει πλέον στο 31% από 49,7% που ήταν πριν τρία χρόνια…

    Έγινε λοιπόν ή μεγάλη ανατροπή: Σε μια τριετία όπου η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών υποφέρει και έχει ανάγκη κάθε είδους «στήριξης» από την Πολιτεία, εντούτοις δύο στους τρείς λένε πλέον, ΜΗ μας «στηρίζετε» άλλο! Μειώστε τους φόρους μας, για να αναπνεύσουμε…

    Και δεύτερη απόδειξη: Στο ερώτημα, αν «συμφωνείτε με την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων», όσοι συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν ξεπερνούν – και εδώ – το 65%! Κι είναι αυξημένοι σε σχέση με ένα χρόνο πριν (62,5%)…

    Αληθινά μοναδική στροφή στο φιλελευθερισμό!

       

    Αλλά ενώ οι φιλελεύθερες ιδέες (λιγότεροι φόροι, λιγότερο κράτος πατερούλης, λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι) κερδίζουν κατά κράτος πια, και οι συντηρητικές ιδέες κερδίζουν επίσης έδαφος…

    Έτσι, για παράδειγμα, το 48% των ερωτημένων δηλώνει πως πηγαίνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 1-2 φορές το μήνα!

    Ενώ αυτοί που δηλώνουν ότι «πιστεύουν», ανεξάρτητα του πόσο συχνά πάνε στην Εκκλησία, αγγίζουν το 85%! Κι εκείνοι που νιώθουν «πολύ κοντά στην Εκκλησία» ξεπερνούν το 58%! Κι εδώ τα σχετικά ποσοστά σε άνοδο τα τελευταία χρόνια…

    (Άλλωστε, αντίστοιχη ενίσχυση των ποσοστών όσων θρησκεύονται υπάρχει πια σε όλη σχεδόν την Ευρώπη…)

    Η στροφή στο συντηρητισμό φαίνεται και από άλλες απαντήσεις:

    –Το 77% των πολιτών λένε πως οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να φύγουν! (ενώ μόνο το 22% υποστηρίζουν να μείνουν)…

    –Το 57,4% των πολιτών διαφωνούν με τους «γάμους» των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Και το πιο εκπληκτικό: το ποσοστό όσων διαφωνούν έχει σημειώσει αύξηση κατά 10,7% από πέρσι!

 

    Τέλος, παρατηρείται κάμψη του αντί-ευρωπαϊσμού (που βρισκόταν σε άνοδο τα τελευταία χρόνια), σαφής προτίμηση να ανήκουμε στην Ευρώπη (παρά το γεγονός ότι ενισχύεται η πεποίθηση, ότι η Ευρώπη ίσως… διαλυθεί τις προσεχείς δεκαετίες).

    Και στην γκάμα των «αξιών» (κλίμακα καλού-κακού):

    –Ο Φιλελευθερισμός έρχεται πρώτος 19% με σημαντική άνοδο τον τελευταίο χρόνο…

    Η Σοσιαλδημοκρατία έρχεται δεύτερη 13,4% αλλά με πολύ μεγάλη πτώση…

    Ενώ σημαντική ως εντυπωσιακή άνοδο σημειώνουν ο Εθνικισμός (9,8% από 8,3%) και ο Συντηρητισμός (9,3% από 5,6% – εδώ έχουμε σχεδόν διπλασιασμό!)

    Ακόμα, οι έννοιες Αριστερά και Δεξιά είναι σχεδόν ισοδύναμες στον αξιακό κώδικα των Ελλήνων (τις θεωρούν «καλό πράγμα» 33,5% και 32,3% αντιστοίχως).

    Και στο πώς αυτό-προσδιορίζονται οι ερωτώμενοι, η απόλυτη αποκάλυψη:

    –Όσοι τοποθετούνται στην Αριστερά γενικά (Αριστεροί, Κεντροαριστεροί ή ακραίοι Αριστεροί) είναι σήμερα συνολικά 22,3%

    –Όσοι τοποθετούνται στη Δεξιά γενικά (Δεξιοί, Κεντροδεξιοί, ακραίοι Δεξιοί) είναι συνολικά αισθητά περισσότεροι, 28%!

    –Κι όσοι τοποθετούνται «στο Κέντρο» (χωρίς κεντροδεξιούς ή κεντροαριστερούς χαρακτηρισμούς) είναι 31%.

    Ενώ ένα 15,4% δηλώνει ότι δεν τον εκφράζουν αυτές οι κατηγοριοποιήσεις.

    Είναι χαρακτηριστικά ακόμα δύο πράγματα:

    –Ότι οι Δεξιοί υπερέχουν σήμερα των Αριστερών σε όλες τις επί μέρους υποκατηγορίες («κανονικοί», «κέντρο-», «ακρο-»).

    –Κι ακόμα, ότι τον τελευταίο χρόνο οι «Αριστεροί» όλων των κατηγοριών μειώθηκαν, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν οι «Δεξιοί» όλων των κατηγοριών και το «Κέντρο».

    Μέχρι πριν ένα χρόνο οι Αριστεροί όλων των κατηγοριών ήταν 29,5% – πολύ περισσότεροι και από τους Δεξιούς όλων των κατηγοριών τότε (25,7%) και από το Κέντρο τότε (24,1%)! Τώρα αυτό έχει ανατραπεί πλήρως…

    Υπάρχει εμφανώς μια γενικευμένη μετακίνηση της Ελληνικής κοινωνίας δεξιότερα! (όπως συμβαίνει και στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες)…

    Τέλος, όσοι δηλώνουν υπερήφανοι που είναι Έλληνες ξεπερνούν το 91% (κι εδώ με άνοδο τον τελευταίο χρόνο!)

 

    Το καταληκτικό ερώτημα: Θα θέλατε η Ελλάδα να δεχθεί όνομα για τα Σκόπια που να περιέχει τη λέξη «Μακεδονία»;

    Το 65,9% απαντούν ΟΧΙ! Και μόνο το 27,7% απαντούν ΝΑΙ (υπό προϋποθέσεις)

    Το πιο εκπληκτικό: Όπως αποκάλυψε ένα στέλεχος της «διανέοσις» επιχείρησαν να ξανακάνουν το ίδιο ερώτημα προσθέτοντας στοιχεία «ρεαλισμού» (άλλες χώρες τόσα χρόνια έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» κλπ.).Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα ΟΧΙ, που ξεπερνούν πια το 71%!

    Τόσο περίπου – για την ακρίβεια 74% – βρήκε το ποσοστό όσων απορρίπτουν όνομα που περιλαμβάνει τη «Μακεδονία» για τα Σκόπια, και άλλη δημοσκόπηση, της εταιρίας Marc που έγινε λίγο αργότερα. Αυτή η τελευταία μάλιστα βρήκε πως το ποσοστό το ΟΧΙ αυξήθηκε από τον περασμένο Ιανουάριο, μετά τα Συλλαλητήρια.

    Κάποιοι προσπάθησαν να πουν εσχάτως, πως μετά τα Συλλαλητήρια εκτονώθηκε το ΟΧΙ και σιγά-σιγά οι Έλληνες αποδέχονται το Gorna Macedonija. Όπως φαίνεται, το αντίθετο συμβαίνει!

    Συμπέρασμα: Με βάση τα αποτελέσματα αυτά προκύπτει πως η Ελληνική κοινωνία στρέφεται το τελευταίο χρόνο πραγματικά προς φιλελεύθερες θέσεις (λιγότεροι φόροι, μικρότερο δημόσιο) πραγματικά προς πιο συντηρητικές θέσεις (όχι στο «δικαιωματισμό» – ναι στις παραδοσιακές αξίες), πραγματικά προς πιο πατριωτικές συμπεριφορές.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το αντίθετο κύμα, που θα τον «καπακώσει»!

    Αντί να ελκύσει την κοινωνία στις θέσεις του, την έδιωξε πολύ μακριά του…

    Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να εκφράσεις αυτές τις νέες τάσεις της Ελληνικής κοινωνίας.

    Τα ακροδεξιά κομματίδια, προσπαθούν να «κολυμπήσουν στο ρεύμα», αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν.

    Όσο συντηρητικοποιείται ο κόσμος θέλει ηγεσία, ενότητα και αποτελεσματικότητα – όχι θορυβώδη γκρουπούσκουλα.

    Αλλά η ΝΔ μπορεί να εκφράσει τις πραγματικές τάσεις που διαμορφώνονται;

 

    Να μπορέσει!

loading...

2 thoughts on “Ανατροπές χωρίς προηγούμενο στην Ελληνική κοινωνία…

  1. ΘΑΝΑΣΗ Κ…ΜΗΔΕΝ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ….ΚΟΜΜΑΤΑ=ΚΟΠΑΔΙΑ ΠΙΚΡΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ……………..Ο ΚΟΜΑΤΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝ ΕΚΤΡΑΠΕΙ,ΚΑΤΑΝΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΑ…………..

  2. ΟΤΙ ΠΙΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.ΑΧΡΗΣΤΟΙ,ΑΝΙΚΑΝΟΙ,ΑΡΛΟΥΜΠΟΛΟΓΟΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΡΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΦΑΝΑΤΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙΝ ΥΦΑΡΠΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.Η ΦΑΝΑΤΙΛΑ ΚΑΙ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΘΑ.ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ,ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ ΦΤΩΧΥΝΑΝ,ΜΑΣ ΞΕΦΤΙΛΥΣΑΝ,ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ.ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙ.ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ.Ε,ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ………

Comments are closed.