Πούτιν-Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για τη βόρεια Συρία: «Είναι εξαιρετική», λένε οι Τούρκοι

Φαίνεται τελικά πως η καθυστέρηση σε κάποιο κοινό ανακοινωθέν ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε συτμφωνία για την βόρεια Συρία.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο και αναφέρει η Daily Sabah Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε:

«Καταλήξαμε σε μια εξαιρετική συμφωνία. Συμφωνήσαμε στην εγκαθίδρυση μιας ζώνης ελεύθερης από τρομοκράτες στη βόρεια Συρία»
Τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν στο Σότσι αλλά κοινό ανακοινωθέν  δεν έχει μοιραστεί ακόμη στον Τύπο, ούτε οι δύο πρόεδροι έχουν εμφανιστεί  στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο λόγος είναι άγνωστος ακόμη όπως και αν υπήρξαν τελικά διαφωνίες μεταξύ των ηγετών.

Εκτός και αν ο λόγος για την καθυστέρηση ή αναμονή Ερντογάν για την ανακοίνωση της οριστικής αποχώρησης των Κούρδων από την «ζώνη ασφάλειας» καθώς υπήρχε τουρκικό τελεσίγραφο.

Όπως ανακοίνωσαν οι κουρδικές δυνάμεις πριν από λίγο έκαναν γνωστό στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν πλήρως από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου: Θα δουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για τους S-400

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις που χρήζουν ερμηνείας προχώρησε Ρώσος αξιωματούχος αναφορικά με το θέμα των S-400, ο οποίος δήλωσε πως οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν για εξοπλιστικά, λέγοντας «θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Πούτιν και Ερντογάν δεν συζήτησαν το θέμα της πώλησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su35 και Su-57, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επί θεμάτων στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε επίσης ότι Πούτιν και Ερτνογάν δεν συζήτησαν στο Σότσι και τη νέα συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-400.

«To θέμα των S-400 βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το ζήτημα των S-400 συνεχίζεται. Αλλά δεν συζητήθηκε».

loading...