Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Επιτροπή "σοφών" για την Υγεία

Σοφοί ή λαμόγια;

Αντώνιος Π.

Θα΄θελα να κάνω μερικά σχόλια σχετικά με την Επιτροπή Σοφών για την Αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Στην επιτροπή αυτή προεδρεύει ο κ. Μόσιαλος. Δηλ. ο ίδιος άνθρωπος που πριν από 17 χρόνια (1994) συμμετείχε στην πρώτη επιτροπή σοφών για το ίδιο θέμα. Άρα αυτό σημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση που....
επικρατεί στο ΕΣΥ και η οποία χαρακτηρίζεται από: υποστελέχωση, έλλειψη κινήτρων για τους εργαζόμενους ιατρούς, αυθαιρεσία του Διευθυντή, αναξιοκρατία, αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης των ιατρών, χαμηλή υλικοτεχνική υποδομή, παντελή απουσία επιστημονικού έργου, απουσία αξιολόγησης, υπερτιμολογήσεις, υπερκοστολογήσεις, μίζες, φακελάκια, πολιτική συναλλαγή, προνομιακή μεταχείριση ημετέρων, άβουλοι, άσχετοι, χειραγωγούμενοι και εντελώς ανίκανοι διοικητές, βολεμένα μέλη διοικητικών συμβουλίων, πλήθος γνωμοδοτικών, αλλά χωρίς δικαίωμα απόφασης, οργάνων, γραφειοκρατία κλπ,κλπ, είναι το αποτέλεσμα των πορισμάτων του πρώτου συμβουλίου σοφών.
Άρα, δικαίως ο άνθρωπος τοποθετήθηκε, ως πρόεδρος πλέον, στην δεύτερη επιτροπή. Δεν πρόλαβε σε 17 χρόνια να ολοκληρώσει το έργο του, δικαιούται μιας δεύτερης ευκαιρίας. Ή τώρα ή ποτέ. Του εύχομαι, ολοψύχως, να τα καταφέρει τώρα. Στο έργο του βρήκε «άξιους» συμπαραστάτες στα πρόσωπα κάποιων εκ των μελών της επιτροπής τα οποία προφανώς κάποιοι του υπέδειξαν, αλλά αυτός διόρισε.
Θα μου επιτρέψετε να παραθέσω μερικές πτυχές για το ποιον ενός εκ των μελών της επιτροπής σοφών, του Μπολέτη, τον οποίον δυστυχώς τυγχάνει να γνωρίζω. Το “κύριος” δεν το χρησιμοποιώ εκουσίως, γιατί δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής δεν τα γνωρίζω γι΄ αυτό και δεν λέω τίποτα.
o Που λέτε, ο Μπολέτης στο χώρο εργασίας του είναι γνωστός ως “λαμόγιo”.
o Ρε Μπολέτη, πότε ήσουνα επιμελητής στο Sheffield? Άντε να ήσουνα Registrar στην καλύτερη περίπτωση. Τέτοιες μαλακίες τους λες και σε πιστεύουν? Τόσο καλά Αγγλικά ξέρει ο Μόσιαλος που είναι και καθηγητής στο Λονδίνο και θα αναμορφώσει το ΕΣΥ? Ως γνωστόν, ο Registrar δεν είναι ο επιμελητής αλλά ειδικευόμενος.
o Ο Μπολέτης έγινε διευθυντής σε θέση που ουσιαστικά δημιουργήθηκε γι’ αυτόν (πριν από την εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος), ενώ στο τμήμα υπηρετούσε ήδη συντονιστής διευθυντής. Όταν ο συντονιστής διευθυντής αποχώρησε με ανήκεστο βλάβη της υγείας του, προβίβασε τον εαυτό του σε συντονιστή «αυτοδικαίως» (!!!) και τη θέση του συντονιστή διευθυντή την εξαφάνισε, προκηρύσσοντάς την σαν Επιμ. Β΄ (ολοφάνερη παρανομία).
o Μετά δε την ανάληψη των διευθυντικών του καθηκόντων, έρεψε στη δουλειά. Από το πρωί στη ΔΩΔΩΝΗ απέναντι από το Νοσοκομείο του, 200 ημέρες το χρόνο ταξίδια σε εξωτερικό και εσωτερικό (για συνέδρια και καλά), 20 ημέρες επίσημης άδειας, συν 104 ημέρες τα ΣΚ, συμπληρώθηκε ο χρόνος. Άντε, του χρόνου πάλι δουλειά.
o Ο Μπολέτης είναι πολιτικά τέτοιος τσαρλατάνος που να φανταστείτε ότι αλληλοεκτιμώνται με τον Τατούλη (πρώην ΕΚΚΕ, τέως ΝΔ, πρώην πολιτικός συγγενής της ανεπάγγελτης Ντόρας, τώρα ΠΑΣΟΚ) και από την άλλη ο κακομοίρης ο Στρατούλης τον θεωρεί δικό του επειδή παίρνει κουπόνια για ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ από αυτόν. Ταυτόχρονα, είναι κουμπάρος του πρώην υφυπουργού Άμυνας της ΝΔ κ. Λαμπρόπουλου, μέσω του οποίου έκανε πλήθος ρουσφετιών. Τις γνωριμίες του στη ΝΔ τις εκμεταλλεύθηκε για να ορισθεί με υπουργική απόφαση του μεγάλου πολιτικού άνδρα Αβραμόπουλου (αυτού που θεσμοθέτησε το πολυδιευθυντικό σύστημα, με αποτέλεσμα σε μια Κλινική να είναι 4-5 Διευθυντές και 1 Επιμ. Β΄ ώστε να μην λειτουργεί τίποτα και να μη βγαίνουν οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων) και ενώ υπήρχε αρνητική εισήγηση του γνωμοδοτικού οργάνου ΚΕΣΥ, ως Διευθυντής, Συντονιστής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Διατομεακού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου του (κατέχει, δηλαδή, δύο θέσεις Διευθυντή-Συντονιστή σε δύο διαφορετικά τμήματα στο Νοσοκομείο και ενώ υπήρχε ήδη διορισμένος Συντονιστής Διευθυντής στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο !!!). Βέβαια, και η Μαριλίζα από το ΠΑΣΟΚ ανανέωσε την απόφαση αυτή, επίσης μη λαμβάνοντας υπ΄ όψιν της την αρνητική εισήγηση του γνωμοδοτικού ΚΕΣΥ. Είπαμε, ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε!. Τελικά, Μόσιαλοι, Μπολέτηδες και άλλα λαμόγια, τα κατάφεραν. Βουλιάξαμε. Αλλά όλα και όλα, δεν είναι των άκρων, ούτε ΚΚΕ ούτε ΛΑΟΣ (προς το παρόν τουλάχιστον). Ακολουθεί τον τρίτο δρόμο προς τη μίζα.
o Ο τύπος τα παίρνει από τις φαρμακευτικές εταιρείες, όμως είναι τόσο «έξυπνος» που δεν τα παίρνει στο χέρι, αλλά του τα βάζουν σε λογαριασμό σε γραφείο ταξιδίων (πρώην Svoronos Travel, νυν ctmi), όπου, προφανώς, ξεπλένουν χρήμα και άλλοι εκτός από αυτόν.
o Άνθρωπος συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρίας έλεγε σε ομήγυρη ότι του πλήρωσε η εταιρία την κατασκευή του εξοχικό του σπιτιού σε νησί των Κυκλάδων (με πισίνα δίπλα στη θάλασσα παρακαλώ, είναι και πισινάτος ο βλαχοδήμαρχος, κ. Σαχινίδη είναι δηλωμένη η πισίνα ή φαίνεται ως δεξαμενή βρόχινου ύδατος, κοινώς λεγόμενη στέρνα, εκεί που τον έκανε μπάνιο με το μπρίκι η μάνα του στην Καλαμάτα).
o Ο ίδιος ο Μπολέτης λέει ότι “οι εταιρίες δεν εμπιστεύονται όποιον κι όποιον και του πήρε πολύ χρόνο για να τις πείσει ότι μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής τους”.
o Βεβαίως για τις υπηρεσίες του αυτές ανταμείφθηκε (εκτός των άλλων) με την τοποθέτηση του ονόματός του στους συγγραφείς (authors) διεθνών δημοσιεύσεων οι οποίες σχεδιάστηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και τελικώς πληρώθηκαν και τα διεθνή περιοδικά από συγκεκριμένη εταιρία, με σκοπό τη δημοσίευση κατευθυνόμενης αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων φαρμάκων της εταιρίας.
o Γνωρίζει άραγε ο επικοινωνιακότατος αλλά αναποτελεσματικότατος κ. Καπελέρης τις μίζες του Μπολέτη από τα φίλτρα αιμοκάθαρσης (10-15 ευρώ/φίλτρο, με 10000 συνεδρίες αιμοκάθαρσης/έτος υπολογίστε το ποσόν), ακόμη και από τις ηπαρίνες, που του δίνουν οι εταιρείες; Και μετά απορούμε γιατί το κόστος των φίλτρων είναι τόσο ακριβό στη χώρα μας; Αυτό, βέβαια, συμβαίνει με το σύνολο σχεδόν των διευθυντών των νεφρολογικών κλινικών της χώρας.
o Γνωρίζει άραγε ο επικοινωνιακότατος αλλά αναποτελεσματικότατος κ. Καπελέρης τις μίζες που παίρνει ο Μπολέτης από συγκεκριμένο διευθυντή μονάδας τεχνικού νεφρού, συγκεκριμένου ιδιωτικού θεραπευτηρίου του κέντρου των Αθηνών για να στέλνει τους νεφροπαθείς στη συγκεκριμένη μονάδα; Και εάν ο κακομοίρης ο άρρωστος αρνηθεί, επειδή πχ. δεν βολεύει ο τόπος κατοικίας του, έχει απαράδεκτα κακή αντιμετώπιση;
o Σχεδόν καθημερινά, παραθέτει δείπνα σε άτομα των οποίων επιθυμεί την εύνοια, σε ακριβά εστιατόρια, με έξοδα των φαρμακευτικών εταιρειών, φυσικά (μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου)
o Αυτή τη στιγμή, στο εξωτερικό ιατρείο της Κλινικής του απασχολείται ιατρός μη μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (αλλά μέλος Ιατρικού Συλλόγου άλλου νομού της χώρας), που εξετάζει, παρακολουθεί και τροποποιεί αγωγές ασθενών, χωρίς δικαίωμα συνταγογράφησης, υπογραφής και σφραγίδας, αλλά ο Μπολέτης υποχρεώνει τους επιμελητές του Τμήματός του να υπογράφουν τις προηγούμενες συνταγές χωρίς να γνωρίζουν τον/την ασθενή, ακόμη και εάν διαφωνούν με την προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή (και άλλη ολοφάνερη παρανομία).
o Κλείνοντας για σήμερα σας λέω το κορυφαίο. Είναι ένας από τους ελάχιστους ιατρούς ΕΣΥ πανελλαδικά στον οποίον επιβλήθηκε τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση καταβολής αποζημίωσης ύψους 200.000 € σε ασθενή λόγω αμέλειας (λόγω προκληθείσης επιπλοκής). Όλο το ποσό το κατέβαλλε το Νοσοκομείο του. Είναι όμως (ίσως και ο μοναδικός πανελλαδικά) καταδικασθείς ιατρός, εναντίον του οποίου δεν στράφηκε το Νοσοκομείο του.

Συμπερασματικά, ο Μπολέτης αποτελεί την τυπική κλινική εικόνα του “κοπρίτη” που έχει στο μυαλό του ο Πάγκαλος. Δημόσιος υπάλληλος, που κουβαλά όλα τα κόμπλεξ του επαρχιώτη, που βρέθηκε σε ένα ΕΣΥ χαρακτηριζόμενο από παντελή απουσία ελέγχου και συνεπώς έγινε ασύδοτος. Συμφωνώ με τον Πάγκαλο. Τέτοιοι “κοπρίτες” πρέπει να πάνε σπίτια τους.
Και για να ΄χουμε καλό ρώτημα, μετά τις εκλογές του Απριλίου που το ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει αυτοδυναμία με τίποτα, τα επόμενα μονοκομματικά ή “κυβέρνησης προσωπικοτήτων” λαμόγια, θα συντηρήσουν το έργο της Επιτροπής αυτής?
Δεύτερο καλό ρώτημα: Πόσα παίρνουν τα μέλη της επιτροπής γιατί πρέπει ο βλαχοδήμαρχος Μπολέτης να εξοφλήσει και το Lexus?

Λοιπόν για να κλείσουμε το θέμα: Με τέτοια μέλη μια τέτοια επιτροπή ούτε “σοφών” είναι, ούτε “σοφίες” θα παράσχει. Με τεμπέληδες (ο Μπολέτης ειδικά δεν δουλεύει αθροιστικά ούτε 10 οκτάωρα ετησίως), αριβίστες και αργυρώνητους, το πόρισμα της επιτροπής θα είναι εξ ορισμού κατάπτυστο και κατευθυνόμενο. Είναι καταδικασμένο να αγνοηθεί από το σύνολο των ιατρών του ΕΣΥ και να καταργηθεί στην πράξη. Αφού θα το διαλύσετε που θα το διαλύσετε το ΕΣΥ, μην ξοδεύετε λεφτά σε επιτροπές. Καταστρέψτε το με μια απλή υπουργική απόφαση.

15 σχόλια :

 1. ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΣΟΦΙΑ...ΛΑΜΟΓΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΓΡΑΦΕΙΣ....
  Είναι ένας από τους ελάχιστους ιατρούς ΕΣΥ πανελλαδικά στον οποίον επιβλήθηκε τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση καταβολής αποζημίωσης ύψους 200.000 € σε ασθενή λόγω αμέλειας (λόγω προκληθείσης επιπλοκής). Όλο το ποσό το κατέβαλλε το Νοσοκομείο του. Είναι όμως (ίσως και ο μοναδικός πανελλαδικά) καταδικασθείς ιατρός, εναντίον του οποίου δεν στράφηκε το Νοσοκομείο του.

  ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΛΗΤΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. To οτι καθοριζει επιλεκτικα ποιος νεφροπαθης θα
  κανει μεταμοσχευση και ποιος οχι αναλογα με το
  προσωπικο του συμφερο ειτε για λεφτα ειτε για
  εκδουλευσεις? Το οτι ολες οι κυβερνησεις απο
  τον αρχικαραγκιοζη αντρεα παπαντρεου μεχρι
  τωρα αφησαν το μπολετη και καποιους αλλους
  αλητες του ειδους του να εχουν μονοπωλιο την
  πιθανοτητα επιβιωσης του καθε νεφροπαθους?
  Ας βρεθει καποιος με αρχιδια να τον πυροβολησει,
  να ξεβρωμισει λιγο ο τοπος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα μπορούσα να πιστέψω τα πάντα, αν όλα αυτά που αναφέρονται για τον άνθρωπο ήταν ενυπόγραφα. Αν πράγματι πιστεύεις και έχεις αποδείξεις ότι είναι τόσο βρώμικος όσο λες, τότε κάντου μήνυση. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση και δίκιο να έχεις, μοιάζουν με λασπολογία ή τουλάχιστον χτύπημα κάτω από την μέση από κάποιον εσωτερικό ανταγωνιστή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. απ οσο ξέρω κι εγώ ούτε λασπολογίες είναι ούτε χτύπημα κάτω απο τη μέση γιατί αυτά που λέει ο Αντώνιος τα λέει πολύς κόσμος και απ ότι φαίνεται έχουν δίκιο. κι εγώ μεταμοσχευμένος είμαι και ε όπως και να το κάνουμε έχει ακούσει πάρα μα πάρα πολλά το αυτάκι μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΩΝΥΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ...ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΛΑΣΠΗ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΗΣΤΗΡΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΣΧΟΛΕΙΣΜΕΝΗ ΑΔΕΡΦΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΠΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ti katagelia kai poia stoixeia re file mas les autoi pou exoun ta stoixeia siopoun ton kaliptoun. autoi pou gnorizoun me stoixeia de milane. milame gia megalo kukloma kai opoios de kserei kalitera na mi milaei

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΚΟΙΤΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ...
  ΟΛΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ .
  ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ...
  ΕΙΔ' ΑΛΛΩΣ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ ...
  ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΣΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ...
  ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ... ΕΙΔ' ΑΛΛΩΣ ΦΟΡΕΣΤΕ ΦΟΥΣΤΕΣ ... ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΟΣ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΚΑΙ Ο ΣΙΩΠΩΝ ΚΑΙ Ο ΨΙΘΥΡΙΖΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΚΑΘΕΙΣ ΕΦ Ο ΕΤΑΧΘΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Στο λαικο μαλλον γινεται μεγαλο παρτυ και φαγοποτι κατι γινεται τωρα με την προισταμενη που ενω εχει προαχθει δεν φευγη απο την θεση ,δεξη χερι του κυριου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ο ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΕΞΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ..............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ντροπη σας να σπιλωνετε το ονομα του μεγαλυτερου νεφρολογου της χωρας που τον καλουν σε ολες τις ευρωπαικες και διεθνεις επιτροπες ως ειδημονα σε θεματα μεταμοσχευσεων (η μηπως κι εκει βρηκε μεσον? Παντου πια μεσον? Ολα ειναι τοσο καλα δουλεμενα?) Και κυριως τον μεγαλύτερο ΑΝΘΡΩΠΟ που υπαρχει σε νοσοκομειο στις μερες μας που ξοδευει μερονυχτα και τον υπνο του για να βρει λυσεις για ολους του τους ασθενεις παντα αφιλοκερδως. Ντροπη σας το μονο που καταφερνετε με αυτο το "αρθρο" ειναι να υπογραμμισετε τα προσωπικα σας κομπλεξ και τη μικροτητα σας. Λυπαμαι αν ειστε γιατρος και εχετε να αντιμετωπισετε ασθενεις. Μαλλον εσεις ειστε αυτος που πρεπει να ξυπνησει και να ριξει μια ματια στον καθρεφτη να δει την αποτυχια του και να σταματησει να βγαζει χολη σε αλλους και δη κατ αυτον τον ανανδρο τροπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ντροπη σας να σπιλωνετε το ονομα του μεγαλυτερου νεφρολογου της χωρας που τον καλουν σε ολες τις ευρωπαικες και διεθνεις επιτροπες ως ειδημονα σε θεματα μεταμοσχευσεων (η μηπως κι εκει βρηκε μεσον? Παντου πια μεσον? Ολα ειναι τοσο καλα δουλεμενα?) Και κυριως τον μεγαλύτερο ΑΝΘΡΩΠΟ που υπαρχει σε νοσοκομειο στις μερες μας που ξοδευει μερονυχτα και τον υπνο του για να βρει λυσεις για ολους του τους ασθενεις παντα αφιλοκερδως. Ντροπη σας το μονο που καταφερνετε με αυτο το "αρθρο" ειναι να υπογραμμισετε τα προσωπικα σας κομπλεξ και τη μικροτητα σας. Λυπαμαι αν ειστε γιατρος και εχετε να αντιμετωπισετε ασθενεις. Μαλλον εσεις ειστε αυτος που πρεπει να ξυπνησει και να ριξει μια ματια στον καθρεφτη να δει την αποτυχια του και να σταματησει να βγαζει χολη σε αλλους και δη κατ αυτον τον ανανδρο τροπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή