ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΙΝΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ






Γράφει ο Ν. Ι. Μέρτζος

Την 26η Οκτωβρίου 1912, ανήμερα του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου αργά τη νύχτα, ο Οθωμανός Χασάν Ταχσίν πασάς παραδίδει τη Θεσσαλονίκη στον νικηφόρο Ελληνικό Στρατό.

Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας είναι πάλι ελληνική μετά 482 ολόκληρα χρόνια υπό τον ζυγό των Οθωμανών κατακτητών της. Το Έθνος πανηγυρίζει. Την επομένη ημέρα 27 Οκτωβρίου εισέρχονται στην Συμβασιλεύουσα ο Βασιλεύς Γεώργιος Α΄ και ο Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος επί κεφαλής του νικητού Στρατού.

Στον ναό του Αγίου Μηνά ψάλλεται κατανυκτική δοξολογία. Όλοι κλαίνε. Συντελέσθηκε ένα θαύμα. Στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς φανερώνει ότι ο Ελληνισμός μπορεί να υπερβεί την παρακμή του, να αναγεννηθεί γοργά και να επιτελέσει θαύματα.

Η Ιστορία μας φανερώνει ότι, μέσα σε ελάχιστο αλλά πυκνό ιστορικό Χρόνο, το Έθνος των Ελλήνων μπορεί πάλι τώρα να υπερβεί την εθνική χρεοκοπία, να εξέλθει από την ταπείνωση και να επιτύχει πάλι ένα θαύμα. Αρκεί να το πιστέψει, να ενωθούν και να αγωνισθούν σκληρά οι πολίτες και ιδίως οι ηγέτες.

Το 1893 η Ελλάδα, βαριά χρεωμένη στους ξένους δανειστές της, κήρυξε επίσημα πτώχευση. Τρία χρόνια αργότερα, το 1897, παρασύρθηκε από τυχοδιώκτες λαϊκιστές και κήρυξε τον πόλεμο στην ασθενή αλλά γιγαντιαία Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υπέστη στρατιωτική πανωλεθρία στη Θεσσαλία.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις την έσωσαν από την πλήρη υποδούλωση και, σε αντιστάθμισμα, της επέβαλαν τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο: όλοι οι κρατικοί πόροι από τα ζωτικά προϊόντα του Ελληνικού Μονοπωλίου (καπνός, αλάτι, σπίρτα, πετρέλαιο, οινόπνευμα κ.ά.) πήγαιναν στους ξένους δανειστές της.

Παρόλα αυτά, μετά έξη μόλις χρόνια, οι Έλληνες αναμετρήθηκαν σκληρά με τους Βουλγάρους στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία. Και επεκράτησαν.

Ο Μακεδονικός Αγώνας, από το 1904 μέχρι το 1908, υπήρξε ένα λαμπρό έπος του Ελληνισμού. Εκατοντάδες ψυχωμένοι εθελοντές από την Κρήτη, τη Μάνη, τον Μοριά, τη Ρούμελη, τα νησιά, ακόμη και την Κύπρο, καθώς επίσης νεαροί αξιωματικοί σχημάτισαν ένοπλες ανταρτικές ομάδες και πολέμησαν στη Μακεδονία.

 Πολλοί έπεσαν. Παράλληλα οι Μητροπολίτες, οι Πρόξενοι, οι δάσκαλοι, οι παπάδες, οι προύχοντες και οι απλοί χωρικοί ανέπτυξαν ένα αποτελεσματικό δίκτυο αντίστασης, τροφοδοσίας, πληροφοριών, οδηγών, κρυσφυγέτων κ.ά.

Αφανείς, αλλά ανεκτίμητοι πρωταγωνιστές και θύματα του Αγώνα, ήσαν οι γηγενείς σλαβόφωνοι Μακεδόνες. Υπήρξαν το Ιερόν Σφάγιον του Γένους και το άπαρτο βόρειο τείχος του. Προτίμησαν να θυσιασθούν μαρτυρικά παρά να δηλώσουν Βούλγαροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...